Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024, 4:31:56 μμ
Τρίτη, 26 Φεβρουαρίου 2008 05:56

Σάββας Τσιτουρίδης : Συμφωνία ή βέτο

 Αποτελεί πλέον κοινοτυπία η περιγραφή των συγκεντρώσεων του Σάββα Τσιτουρίδη και στη Θεσσαλονίκη. Πρωτοφανές πλήθος, πάθος, τεράστιος όγκος είναι από τις φράσεις κλισέ που χρησιμοποιεί το ρεπορτάζ, ωστόσο δεν υπάρχει άλλος τρόπος να περιγράψεις μια ογκώδη συγκέντρωση σε καιρούς όπου δεν συνηθίζονται οι εντυπωσιακές συγκεντρώσεις.
Ο πολύς κόσμος, το φιλικό κλίμα και η εγκάρδια ατμόσφαιρα κυριάρχησαν και προσδιόρισαν την ταυτότητα της συγκέντρωσης με την ευκαιρία κοπής της πίτας  του πολιτικού γραφείου του βουλευτή Σάββα Τσιτουρίδη στο «Μακεδονία Παλάς» της Θεσσαλονίκης την περασμένη Κυριακή.
Ο πρώην υπουργός στην ομιλία του υπερασπίστηκε το έργο του Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησης της Ν.Δ. αφιερώνοντας πολύ χρόνο στα επιτεύγματα και τους περαιτέρω στόχους του κυβερνητικού επιτελείου. Προσκάλεσε επίσης σε ομόθυμη και καθολική στήριξη της κυβέρνησης και του Κ. Καραμανλή.
Επανέλαβε επίσης τις καταγγελίες του για το γκρίζο τοπίο που επιβάλλουν τα συμφέροντα με τους τηλε - εισαγγελείς των δελτίων των 8 και προσκάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να επιβάλλουν την πολιτική ατζέντα.
Καταχωρίζουμε εκτεταμένα αποσπάσματα της ομιλίας του κ. Σ. Τσιτουρίδη δίνοντας προτεραιότητα στα τμήματα που αφορούσαν την ανάπτυξη του ν. Κιλκίς και το επίκαιρο θέμα των διαβουλεύσεων υπό τον Μάθιου Νίμιτς για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής ονομασίας για την ΠΓΔΜ.

 Φίλες και φίλοι,
Φέτος – που συμπληρώνω 20 χρόνια πολιτικής παρουσίας - θα μου επιτρέψετε να  κάνω έναν σύντομο απολογισμό της εικοσαετούς παρουσίας μου στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.  Η δική σας δύναμη με κράτησε όρθιο , όταν κάποιοι στοιχημάτιζαν ότι με είχαν τελειώσει. Λογάριαζαν όμως χωρίς εσάς...
Στο σημείο αυτό επιτρέψτε μου μία αναφορά σε ένα σημαντικό ζήτημα, αυτό που αφορά στην εκκρεμότητα της ονομασίας της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας. Εδώ που έχουν έλθει τα πράγματα,  οι λύσεις που προτείνονται όσον αφορά το όνομα της χώρας δεν είναι ούτε οι καλύτερες, ούτε οι επιθυμητές. Η ιστορία θα καταλογίσει ευθύνες για τους κατά καιρούς υπαιτίους. Τώρα όμως η χώρα πρέπει να λάβει αποφάσεις. Πρέπει να κλείσει μία εκκρεμότητα. Το θέμα αυτό πρέπει να παύσουμε απλά να το διαχειριζόμαστε . Πρέπει να το λύσουμε κατά τρόπο που θα συμβάλει στην σταθερότητα και στην ασφάλεια μιας περιοχής στην οποία υπάρχουν εντάσεις και προβλήματα. Η πρόταση Νίμιτς περιλαμβάνει σημεία που δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτά ως έχουν, περιλαμβάνει σημεία που θα μπορούσαν να γίνουν κατ’ αρχήν δεκτά υπό ορισμένες προϋποθέσεις και περιλαμβάνει και σημεία που χρίζουν αποσαφηνίσεων. Η πρόταση αυτή είναι μία βάση διαπραγμάτευσης. Δεν είναι μία τελική πρόταση.
Η Ελλάδα προσέρχεται στη διαπραγμάτευση με ξεκάθαρες θέσεις, με ψυχραιμία, με ρεαλισμό, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα, και οφείλω να επισημάνω την ωριμότητα και υπευθυνότητα την οποία δείχνει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων στον τόπο μας. Αυτή η εσωτερική συνοχή ενισχύει τη θέση της χώρας μας.
Φίλες και Φίλοι,
Η αρχή της καλής γειτονίας ανάμεσα σε δύο κράτη που θέλουν να ανήκουν στην ίδια συμμαχία, στην ίδια οικογένεια, προϋποθέτει την εξεύρεση μιας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος. Αν η Π.Γ.Δ.Μ. λοιπόν θέλει να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οφείλει να διανύσει την απόσταση που της αναλογεί. Αν δεν το πράξει, δεν θα έχει πρόσκληση ούτε για το ΝΑΤΟ τώρα, ούτε για την Ευρωπαϊκή Ένωση αργότερα.
Και επειδή πολλά ακούγονται περί ενδεχόμενων αρνητικών συνεπειών ενός ελληνικού βέτο, ας ξεκαθαρίσουμε και εδώ ορισμένα πράγματα.
Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωση απαιτεί την ψήφο όλων των Κρατών - Μελών. 27 κράτη έχει η Ευρωπαϊκή Ένωση, 26 έχει το ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα είναι παλαιό κράτος και στην Ένωση και στο ΝΑΤΟ. Είναι μάλιστα το παλαιότερο μέλος της Ένωσης και του ΝΑΤΟ στη Βαλκανική, έχει την πιο δυναμική οικονομία, είναι ο πιο αξιόπιστος περιφερειακός πόλος ασφάλειας και ευημερίας. Αρκεί λοιπόν η Ελλάδα να μην ψηφίσει τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ. Είναι αναφαίρετο δικαίωμά μας. Κανείς δεν μπορεί να μας το στερήσει και κανείς δεν μπορεί να μας ασκήσει πιέσεις. Αυτά γινόταν άλλες εποχές. Όχι στην Ελλάδα του 21ου αιώνα.
Σε κάθε περίπτωση σας καλώ να έχουμε εμπιστοσύνη στην υπεύθυνη πολιτική ηγεσία της χώρας μας.
Ειδικότερα για τον τόπο μας, στο Νομό Κιλκίς θα κάνω ορισμένες σύντομες επισημάνσεις. Θέλουμε ένα Κιλκίς σε διαρκή τροχιά ανάπτυξης.Να κρατήσουμε τον κόσμο μας, δίνοντας μια καλή καθημερινότητα και μια ουσιαστική προοπτική.
Και αυτό γίνεται με έργα:
Ζ Η διασφάλιση των αγροτικών επιδοτήσεων μέχρι το 2013  και η πολιτική μας για μια ποιοτική γεωργία έχει ήδη ορατά αποτελέσματα στον τόπο μας.
 Επενδύσεις από το πρόγραμμα για ορεινές περιοχές ΟΠΑΑΧ και LEADER δίνουν συμπληρωματικό εισόδημα σε αγρότες κι επιχειρηματίες των αγροτικών περιοχών, ενώ δημιουργούνται υποδομές με δημόσια έργα, για την τόνωση της αγροτοτουριστικής οικονομίας.
 Μέσα από το ενισχυμένο σε πιστώσεις πρόγραμμα ΘΗΣΕΑΣ σημαντικά έργα εκτελούνται σε όλους τους Δήμους του Νομού μας.
 Μεγάλα αρδευτικά έργα εκτελούνται και προγραμματίζονται σ’ όλο το Νομό.
  Τα κίνητρα για βιομηχανική ανάπτυξη δημιουργούν νέες προϋποθέσεις και νέες θέσεις εργασίας στο νομό μας.
 Νέοι οδικοί άξονες διευκολύνουν την πρόσβαση προς και από το Νομό μας.
 Η αναβάθμιση  των Δημοσίων υπηρεσιών μας βοηθούν στην καθημερινή εξυπηρέτηση των πολιτών και των επιχειρήσεων.
 Η κατασκευή νέων εργατικών κατοικιών ξεκίνησε και ξεκινά σ’ όλο τον Νομό.
 Το κτίριο του ΤΕΙ στο Κιλκίς ξεκίνησε.
 Ο προαστιακός σιδηρόδρομος είναι θέμα λίγου χρόνου.
 Το φυσικό αέριο δημιουργεί  νέες προοπτικές.
 Έργα για την διαχείριση των υδάτινων πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της ποιότητας στη ζωή μας υλοποιούνται ή προγραμματίζονται σε όλο το Νομό μας.
Ζ Αναβαθμίζουμε τις υγειονομικές Υπηρεσίες με σημαντικότερη την παρέμβαση στο Νοσοκομείο Κιλκίς .
Ζ Αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά το πρόβλημα της σχολικής στέγης.
Πολύ σύντομα ο νομός μας θα χαρακτηριστεί στο σύνολό του ως παραμεθόριος νομός, απολαμβάνοντας τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα αυτού του χαρακτηρισμού.

Παρουσίες
    Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ των άλλων, οι: ο Υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρώην Υφυπουργός Οικονομίας  & Οικονομικών και βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκης Αδάμ Ρέγκουζας, και οι βουλευτές Α΄ και Β΄Θεσσαλονίκης:  Θεόδωρος Καράογλου,  Κων/νος Γκιουλέκας ,   Απόστολος Τζιτζικώστας,  ο πρώην βουλευτής του νομού Κιλκίς  Νίκος Αυγερινίδης, ο Γ. Γ. του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης  Λούκας Ανανίκας, ο ο πρόεδρος της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής της Ε.Ε. κ. Δημήτριος Δημητριάδης, ο Νομάρχης Κιλκίς  Βαγγέλης Μπαλάσκας,  ο αντινομάρχης Κιλκίς  Χρήστος Γκουντενούδης,  ο Πρόεδρος του ΕΛΟΓ Πολυνείκης Φάσσας,   οι Δήμαρχοι: Μουριών Σάββας Αργυρόπουλος, Γαλλικού Γιώργος Θεοδωρίδης, Δοϊράνης Γιώργος Καλπακίδης,  Κρουσσών Νεόφυτος Παπαδόπουλος, Γουμένισσας Στέλιος Παπαπαναγιώτου, και Αξιούπολης Σόνια Συμεωνίδου,  οι Δήμαρχοι: Αξιού Γιουτίκας Νίκος,  Βερτίσκου Ασλανίδης Χαράλαμπος,  Κορώνειας Παπαδόπουλος Χαράλαμπος, Λαχανά Πάσχος Παντελής, Πολίχνης Θεοδωρίδης Κώστας, οι Νομαρχιακοί Σύμβουλοι: Γιώργος Φράγκος, Αβραμίδης Νίκος, Πάκα Καλλισθένη, Βεκηδημητριάδης Δημήτρης, Ορφανίδης Νίκος, οι Αντιδήμαρχοι: Αξιούπολης Εβελίνα Πολιτίδου, Γουμένισσας Γιώργος Τρέγκας, Πολυκάστρου Γιώργος Παμποράκης και Χρήστος Τσανασίδης,  Πικρολίμνης Στράτος Παναγιωτίδης, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν. Κιλκίς  Μάκης Πεντζερετζής, ο Πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ν. Θεσσαλονίκης  Ιάκωβος Φραντζής, ,  ο πρόεδρος της  Νομαρχιακής ΟΝΝΕΔ  Κιλκίς Σάκης Τσιτσέλης,  ο Αστυνομικός Διευθυντής Καβάλας Παύλος Θωμαϊδης, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου  Κιλκίς Γιώργος Ιωαννίδης, οι πρόεδροι της ΕΑΣ Κιλκίς Μπάμπης Παυλίδης και ΕΑΣ Αξιούπολης Λάζαρος Ελευθεριάδης, ο διοικητής  του νοσοκομείου Κιλκίς  Δημήτρης Ασημακίδης, ο πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου  Αξιούπολης   Νίκος Βογιατζής.