Τρίτη, 12 Νοεμβρίου 2024, 7:45:06 μμ
Κυριακή, 25 Ιανουαρίου 2009 03:45

Σε λίγο θα έχουμε αυτοκτονίες

Εν χορδαίς και οργάνοις εξαγγέλθηκε από την κυβέρνηση η άτοκη δανειοδότηση των μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων για να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση.
Πίστεψαν οι μικροί πως θα ενισχυθούν για να «βγάλουν» την χρονιά και έσπευσαν να υποβάλλουν αιτήσεις στις Τράπεζες για το δάνειο του ΤΕΜΠΜΕ.
Το πρακτικό αντίκρισμα στο Κιλκίς, δυο μήνες ύστερα; Εγκρίθηκαν οχτώ δάνεια και εκταμιεύτηκαν τρία! Μόνο από μια τράπεζα, την κρατική Αγροτική. Οι υπόλοιπες ποιούν την νήσσαν καθώς οι όροι του δανείου αυτού φτιάχτηκαν έτσι που αφενός αποτρέπουν τις τράπεζες να δώσουν τα δάνεια και αφετέρου ζεστό άτοκο χρήμα εισπράττουν κατ’ ουσία όσοι δεν το χρειάζονται. Και παίρνουν το άτοκο δάνειο για να το καταθέσουν έντοκα σε τράπεζες!
Ετούτα τα θεοπάλαβα  συμβαίνουν στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας με τους καθ’ ύλην αρμόδιους υπουργούς είτε να μην αντιλαμβάνονται τι υπογράφουν, είτε να εμπαίζουν συνειδητά και χάριν επικοινωνιακών σκοπιμοτήτων την τεράστια πληθυσμιακά ομάδα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
«Είναι τεράστιες οι ευθύνες της κυβέρνησης. Δείχνουν να μην αντιλαμβάνονται την φριχτή πραγματικότητα που βιώνουν οι μικρές επιχειρήσεις. Χαροπαλεύουν χιλιάδες μικροί και σας το λέω μετά λόγου γνώσεως: αν δεν πέσει ζεστό χρήμα στην αγορά σε 15 - 20 ημέρες θα υπάρξουν δράματα, θα έχουμε αυτοκτονίες…»
Αλλά γιατί δεν πέφτει ζεστό χρήμα στην αγορά;  Διότι οι ξύπνιοι (ή και ασυνείδητοι) της κυβέρνησης φρόντισαν να θέσουν τέτοιους όρους που καθιστούν τα δάνεια απλησίαστα για τους έχοντες την ανάγκη τους. Για να λάβεις την …ευλογία του ΤΕΜΠΜΤΕ πρέπει η επιχείρηση να έχει κερδοφόρες τις τρεις προηγούμενες χρονιές (χρήσεις)! Έστω και μια χρονιά να μην ήσουν κερδοφόρος δάνειο γιοκ
Αν είσαι λοιπόν πλούσιος σου δίνουν και το 30% του μέσου όρου του τζίρου της τελευταίας τριετίας. Οπότε ήταν προδιαγεγραμμένη η τύχη του μέτρου αυτού. Εισπράττουν όσοι δεν έχουν ανάγκη άτοκα δάνεια και τα καταθέτουν στην ίδια τράπεζα έντοκα! Προς δόξα της νεοελληνικής βλακείας.
«Δεν είναι στάση εταιρικής ευθύνης αυτής. Οι επιχειρήσεις έχουν κοινωνική ευθύνη. Σπεύδουν να πάρουν δάνεια επιχειρήσεις που δεν τα χρειάζονται και τα στερούν ουσιαστικά από εκείνους που τα έχουν ανάγκη. Ο πατριωτισμός δεν αποδεικνύεται μόνο με λόγια του αέρα. Χρειάζονται πράξεις ευθύνης Κι όσες επιχειρήσεις έσπευσαν να πάρουν χρήματα, με ευθύνη και του κράτους,  που δεν τα είχαν ανάγκη δυστυχώς δεν τηρούν στάση ευθύνης και πατριωτισμού» καταγγέλλει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παύλος Τονικίδης.
Σάμπως όμως και οι τράπεζες επιδεικνύουν την κοινωνική ευθύνη παρόλο που είναι υποχρεωμένες αφού η κυβέρνηση έσπευσε σε αυτές να εξαντλήσει κάθε περιθώριο γενναιοδωρίας με τα περιβόητα 28 δις ευρώ…
Αξιοποιούν τους όρους που θέτει η κυβέρνηση και …στρίβουν δια της γραφειοκρατίας. Υποβάλλει αίτηση ο μικρός και πολύ μικρός επιχειρηματίας, αλλά η αξιολόγηση αργεί. Όταν στο Κιλκίς δεν έχει εγκριθεί ούτε ένα δάνειο από ιδιωτική τράπεζα, προφανώς δεν είναι τυχαία η καθυστέρηση.
Ας όψεται η κυβέρνηση που εισήγαγε στην τραπεζική αγορά χρήματος την φασιστική θεωρία της συλλογικής ευθύνης. Έτσι και η εξυπηρέτηση του δανείου υπολειφθεί πέραν του 12% τότε το ΤΕΜΠΜΤΕ αποσύρει την εγγύηση του δημοσίου για όλο το πρόγραμμα, για όλα τα δάνεια. Σημειωτέον ότι το κράτος έθεσε όρο στις τράπεζες να μην ζητούν διασφαλίσεις!
Το συμπέρασμα συνοψίζει ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου: «Αυτή η απόφαση λήφθηκε για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους. Αν ήθελαν πραγματικά να ενισχύσουν τις μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να ακούσουν την φωνή τους. Πρότεινα  στην κυβέρνηση να μοιράσει συνολικά 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε 50 νομούς. Σε κάθε μια από τις 2.000 επιχειρήσεις αναλογούν 20.000 ευρώ. Αυτή θα ήταν μια βαθιά ανάσα για όλους όσους χρειάζονται βοήθεια για να περάσουν την χρονιά.» κατέληξε ο κ. Τονικίδης.