.
Ειδικότερα, οι εκδηλώσεις περιλάμβαναν δοξολογία στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Πολυανής & Κιλκισίου, κ. Βαρθολομαίου, την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας, από τον Αντισυνταγματάρχη Μηχανικού Δημήτριο Δαλακούρα της Φρουράς Νέας Σάντας – Κιλκίς και ακολούθως, την επιμνημόσυνη δέηση και την κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο Ηρώων και Πεσόντων στο Δημοτικό Πάρκο Κιλκίς.
Οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με την τήρηση σιγής ενός λεπτού και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Σε δήλωσή του, ο Αντιπεριφερειάρχης υπογραμμίζει: «Ανήμερα της μεγάλης Εορτής των Εισοδίων της Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, το Έθνος τιμά τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σήμερα, η σκέψη μας στρέφεται με ευγνωμοσύνη και εμπιστοσύνη προς τους άνδρες και τις γυναίκες, που, υπό την Σκέπη της Υπερμάχου Στρατηγού, ξαγρυπνούν για την ασφάλεια των συνόρων μας και την προστασία της εθνικής μας κυριαρχίας και αξιοπρέπειας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, διασφαλίζουν την εδαφική ακεραιότητα της Πατρίδας μας και αποτελούν παράγοντα αποτροπής κάθε απειλής.
Χρόνια Πολλά, στα άξια στελέχη των Ενόπλων μας Δυνάμεων, που με αυταπάρνηση και αίσθηση καθήκοντος υπηρετούν την πατρίδα. Μας κάνετε περήφανους».
Στεφάνια κατέθεσαν ο Ανώτερος Διοικητής Φρουράς Νέας Σάντας - Κιλκίς Ταξίαρχος Χαράλαμπος Στραβοπόδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς, Ανδρέας Βεργίδης, για τον Δήμο Κιλκίς ο Αντιδήμαρχος Παιδικής Μέριμνας Δημήτρης Θεοδωρίδης, η Αστυνομικός Διευθυντής Κιλκίς, Κυριακή Μαγνήσαλη, για τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες Νομού Κιλκίς ο υποπυραγός Δημήτρης Ζαγναφέρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού Υποστράτηγος ε.α. Σπυρίδων Τσερτσίδης, ο πρόεδρος της Ένωσης Στρατιωτικών Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, ανθυπασπιστής Πεζικού Ιωάννης Σφήνας, ο πρόεδρος της ΔΕΕΠ ΝΔ ν. Κιλκίς Μηνάς Παπαδόπουλος, ο εκπρόσωπος της «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ» Κιλκίς, Βλάσσιος Κουρτίδης και ο εκπρόσωπος της «ΝΙΚΗ» Κιλκίς, Ιωάννης Κεμετσετζίδης.
Η ομιλία του κ. Δαλακούρα
Η 21η Νοεμβρίου κάθε έτους, καθιερώθηκε ως ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων. Ημέρα γιορτής των Εισοδίων της Παναγίας μας, της Υπεραγίας Θεοτόκου, της Υπερμάχου Στρατηγού, που με την ευλογία της, οι Έλληνες έγραψαν λαμπρές σελίδες δόξας και ηρωισμού σε όλα τα πεδία των μαχών. Μόνο τυχαία δεν είναι η επιλογή της σημερινής ημέρας. Οι αγώνες μας ήταν πάντοτε με αντιπάλους δυνατότερους και πολυπληθέστερους. Πάντα στο παρελθόν ο Έλληνας συνδύαζε την μάχη για την ελευθερία με τη δύναμη και τη χάρη του Θεού. Στους βυζαντινούς χρόνους η Παναγία εθεωρείτο η "Υπέρμαχος Στρατηγός", προστάτιδα και η αρωγός του έθνους, σε όλους τους αγώνες του. Ο μαχητής υπερασπιστής της «Βασιλεύουσας» και ο πολεμιστής ήρωας του έπους του 1940, συχνά έβλεπε το όραμα της Θεοτόκου, να του δίδει κουράγιο και δύναμη στην αντιμετώπιση των πολύ πολυπληθέστερων αντιπάλων. Αλλά ακόμα και στο μέλλον, εάν κληθούν οι Ένοπλες Δυνάμεις να υπερασπίσουν την πατρίδα μας, η μεγάλη χάρη Της, θα είναι ο οδηγός για την ελευθερία του λαού και την ακεραιότητα των εδαφών μας.
21 Νοεμβρίου. Ημέρα γιορτής των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας, ημέρα γιορτής για τα στρατευμένα νιάτα του λαού μας, ημέρα γιορτής για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας. Τιμούμε σήμερα όλους εκείνους, που με το αίμα τους και την αγάπη προς την πατρίδα, εξασφάλισαν την ελευθερία και την ύπαρξη της χώρας μας. Τιμούμε τους αγώνες των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίες έγραψαν χρυσές σελίδες δόξας, στη διάρκεια της μακραίωνης ιστορίας μας.
Αν ανατρέξουμε στα βάθη της ιστορίας, θα δούμε ότι η πολεμική αρετή των Ελλήνων, είναι συνυφασμένη με την εμφάνιση της ελληνικής φυλής.
Ο Δίας, η Αθηνά, οι ημίθεοι και οι ήρωες Περσέας, Ηρακλής, Θησέας, η τιτανομαχία, οι μάχες των αμαζόνων, ο Άρης ο Θεός του πολέμου, ανήκουν στους αρχαίους χρόνους της ιστορίας, και αποτελούν αψευδείς μάρτυρες της πολεμικής αρετής των Ελλήνων.
Οι άριστοι των Ελλήνων της εποχής του πρώτου χαλκού με αρχηγό τον Ιάσωνα, πραγματοποίησαν με την Αργώ, μία πολεμική αποστολή εξερεύνησης της λεκάνης της Μεσογείου.
Το ηθικό στοιχείο το οποίο κυριαρχεί στα πρόσωπα και στα περιστατικά του Τρωικού πολέμου, προβάλλει την ηθική αξία της Ελληνικής φυλής, μέσα από πράξεις ηρωισμού, πολεμικής δραστηριότητας, γενναιοφροσύνης και αισθήματα οικογενειακής τιμής.
Οι Αθηναίοι πολέμησαν στον Μαραθώνα κατά των Περσών για ολόκληρη την Ελλάδα. Ο Αισχύλος ζήτησε να γραφεί στον τάφο του το επίγραμμα, " η πιο μεγάλη πράξη της ζωής μου, ήταν η συμμετοχή μου στον αγώνα αυτό".
Οι Πέρσες στις Θερμοπύλες παράγγειλαν στους 300 του Λεωνίδα, ότι θα τους σκεπάσουν με τα βέλη τους και ο Λεωνίδας απάντησε "Καλύτερα θα πολεμήσουμε υπό σκιά". Έμειναν εκεί μαχόμενοι και έπεσαν μέχρι ενός. Σήμερα περνώντας από εκεί διαβάζουμε την ιστορική παρακαταθήκη που μας άφησαν. «Ω ξειν αγγέλειν Λακεδαιμονίοις ότι τήδε κείμεθα τοις κείνων ρήμασι πειθώμενοι». Σε ελεύθερη μετάφραση : «Ξένε ανάγγειλε στους Σπαρτιάτες ότι εδώ είμαστε θαμμένοι πιστοί στον όρκο που δώσαμε». Πρόμαχοι της ελευθερίας και της τιμής οι Έλληνες συντρίβουν τις ορδές των Περσών σώζοντας τον πολιτισμό και την ελευθερία των ελεύθερα σκεπτόμενων ανθρώπων.
Στη Σαλαμίνα συντρίβονται οριστικά τα όνειρα των επιδρομέων να κατακτήσουν τη Ελλάδα. Kαι ακολουθεί ο χρυσός αιώνας του Περικλή.
Ο Φίλιππος είναι εκείνος που ένωσε όλους τους Έλληνες για πρώτη φορά. Η δημιουργία της μακεδονικής φάλαγγας, που είχε σαν κύριο όπλο του πεζικού, το μακρύ δόρυ, τη Σάρισα, αποδεικνύει την εφευρετικότητα, την πολεμική τέχνη, το πολέμαρχο και το ακαταμάχητο των Ελλήνων εκείνης της εποχής.
Ακολουθεί ο Αλέξανδρος ο Μακεδόνας, ο οποίος οριοθετεί μια νέα παγκόσμια εποχή. Ο Ελληνικός Πολιτισμός και η μεγαλοφυΐα του επηρεάζουν βαθιά την πορεία της παγκόσμιας ιστορίας και ακόμα την πολιτιστική και οικονομική ζωή των επόμενων αιώνων μέχρι και σήμερα.
Δικαιολογημένα η ιστορία τον ονόμασε ΜΕΓΑ και τον κατέταξε στους ολίγους μεγάλους του κόσμου. Θα διαβάσω ένα μέρος από την ομιλία του Μεγάλου Αλεξάνδρου, που εκφώνησε στην ΄Οπή, μια πόλη χτισμένη στις όχθες του Τίγρη ποταμού, η οποία ομιλία δεν είναι τίποτα άλλο παρά η συμπύκνωση του σημερινού καταστατικού του ΟΗΕ «Σας εύχομαι τώρα που τελειώνουν οι πόλεμοι να ζήστε ευτυχισμένοι μέσα σε ειρήνη. ΄Ολοι οι θνητοί από δω και πέρα, να ζήσετε σαν ένας λαός μονιασμένος για την κοινή προκοπή. Να έχετε την οικουμένη για πατρίδα σας, με νόμους κοινούς όπου θα κυβερνούν οι άριστοι ανεξάρτητα από τη φυλή. Δεν χωρίζω τους ανθρώπους, όπως κάνουν οι στενόμυαλοι σε Έλληνες και βαρβάρους. Δεν με ενδιαφέρει η καταγωγή των πολιτών, ούτε η ράτσα που γεννήθηκαν. Τους καταμερίζω με μοναδικό κριτήριο την αρετή. Για μένα κάθε ξένος είναι έλληνας και κάθε κακός έλληνας είναι χειρότερος από βάρβαρο. Αν ποτέ σας παρουσιασθούν διαφορές δεν θα καταφύγετε στα όπλα, παρά θα τις λύσετε ειρηνικά. Από τη μεριά μου, όλους τους θεωρώ ίσους, λευκούς και μελαψούς ….».
Το Ελληνικό πνεύμα υπέταξε τον κατακτητή της Ελλάδος, τους Ρωμαίους και έτσι γεννήθηκε η Ελληνοχριστιανική Βυζαντινή αυτοκρατορία που άλλαξε τη μορφή του τότε κόσμου.
Ο αυτοκράτορας Κων/νος ονομάστηκε από την ιστορία Μέγας. Από τη Ρωμαϊκή σύγκλητο Θεός και από τη χριστιανική εκκλησία ΄Αγιος και Ισαπόστολος. Ο Κων/νος Παλαιολόγος σκοτώθηκε μαχόμενος στις επάλξεις του κάστρου της Βασίλισσας των πόλεων, της Κων/πολης σαν γενναίος στρατιώτης για την ελευθερία, δικαιοσύνη, την εθνική αξιοπρέπεια του Ελληνισμού. Όταν του ζητήθηκε από τον Μωάμεθ να του παραδώσει την πόλη, του απήντησε με τα παρακάτω ιστορικά λόγια: «Το δε την πόλιν σοι δούναι ούτ’ εμόν εστίν, ουτ΄ άλλου των κατοικούντων εν ταύτη, κοινή γαρ γνώμη πάντες αυτοπροαιρέτως αποθανούμεν και ου φεισόμεθα της ζωής ημών». Σε ελεύθερη μετάφραση «Η παράδοση της Πόλης δεν είναι θέμα ούτε δικό μου ούτε κανενός άλλου από τους κατοίκους της, όλοι πρόθυμα θα πεθάνουμε και δεν θα φοβηθούμε για τη ζωή μας.
Ακολουθεί σκλαβιά 400 χρόνων. Όλα τα σιάζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά. Σε όλα αυτά τα χρόνια έγιναν περισσότερα από 100 μικρά και μεγάλα απελευθερωτικά κινήματα, τα οποία πνίγηκαν στο αίμα.
Ο Ανδρέας Κάλβος ύμνησε τους πολεμιστές του ιερού Λόχου. «Ας μη βρέξει ποτέ το σύννεφο και ο άνεμος σκληρός ας μη σκορπίσει το χώμα το μακάριο που σας σκεπάζει».
1821. Ημέρα παλιγγενεσίας του ελληνικού έθνους. Το γένος, γράφει ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης δεν υποτάχθηκε ποτέ, είχε πάντα το στρατό του τους αμαρτωλούς και κλέφτες, είχε πάντα τα κάστρα του η Μάνη το Σούλι, την Τριπολιτσά, το Μεσολόγγι, τα Καλάβρυτα, τα Νησιά, την Κρήτη.
Μία από τις χρυσές σελίδες της ελληνικής επανάστασης ήταν η καταστροφή της ναυαρχίδας των Τούρκων από τον πυρπολητή Κανάρη. Ο Κανάρης στα απομνημονεύματά του γράφει: «Όταν πλησίασα την τουρκική ναυαρχίδα είπα μέσα μου «Και τώρα Κωνσταντή ήλθε η ώρα να πεθάνεις». Αυτοί ήσαν ήρωες του 1821 που μας χάρισαν την ελευθερία μας.
Οι ΄Ελληνες με ένα ελαφρό στόλο και τα πυρπολικά τους αντιμετώπισαν νικηφόρα τον Τουρκικό στόλο που υπερτερούσε σημαντικά σε αριθμό πλοίων, σε μέγεθος και βαρύ οπλισμό. Μετά την νικηφόρα ναυμαχία του Ναυαρίνου, ο αγώνας για την απελευθέρωση είχε σχεδόν τελειώσει.
1904. Η προσπάθεια αφελληνισμού της Μακεδονίας ξεσήκωσε τους ελεύθερους ΄Ελληνες. Ο Παύλος Μελάς και εθελοντές από όλη την Ελλάδα, συγκρότησαν ανταρτικά σώματα με επικεφαλής αξκούς – υπξκούς του Στρατού και του Ναυτικού και έσωσαν την Μακεδονία μας από τους νεότουρκους και τους κομιτατζήδες.
Ακολουθεί ο Α΄ και Β΄ Βαλκανικός Πόλεμος. Στην Ελασσόνα το Σαραντάπορο, τα Γιαννιτσά, τα Πέντε πηγάδια, στο Μπιζάνι, Κιλκίς, Λαχανά γράφτηκαν νέες σελίδες δόξας και ηρωισμού και έφεραν τον ελευθερωτή Ελληνικό στρατό στα Γιάννενα, στη Θεσ/νίκη και έφτασαν την Ελλάδα από τη Μελούνα στο Νέστο.
Στη θάλασσα ο Ελληνικός στόλος με επικεφαλής το θωρηκτό Αβέρωφ με την απόλυτη κυριαρχία του στο Αιγαίο έγειρε οριστικά την πλάστιγγα υπέρ της νίκης των Ελλήνων. Ο Παύλος Κουντουριώτης στο ημερολόγιό του στις 3 Δεκ. 1912 γράφει: «Την 1130 πρωινή ο εχθρός ένεκα της σφοδρότητας του πυρός του Αβέρωφ και των θωρηκτών μας έπαυσε το πυρ και κατέφυγε στα στενά υπό την προστασία των παρακτίων πυροβολείων.» Στον αέρα για πρώτη φορά στον κόσμο, από την περίοδο αυτή η Ελληνική Αεροπορία μετέχει σε πολεμικές αποστολές. Στις 24 Ιαν. 1913 έγινε η πρώτη στον κόσμο αεροναυτική συνεργασία. Το υδροπλάνο «ΝΑΥΤΙΛΟΣ» αναγνώρισε και κατέγραψε τις θέσεις του Τουρκικού στόλου στα Δαρδανέλια. Τις οποίες και βομβάρδισε με 4 βόμβες.
Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Η λαμπρή συμβολή της Ελλάδος στην συμμαχική νίκη στην Μακεδονία, της έδωσαν το δικαίωμα αργότερα να πετύχει την απελευθέρωση της ελληνικότατης Θράκης. Στη συνέχεια στην ατελείωτη παρέλαση των ηρώων του Παγκοσμίου Πολέμου, Άγγλων, Αμερικάνων, Πολωνών, Ρώσων, ελεύθερων Γάλλων, Αυστραλών, Ολλανδών, Βέλγων και Νορβηγών, οι Έλληνες πρέπει να τοποθετηθούν επικεφαλής σαν τα πιο γνήσια παιδιά της ελευθερίας.
Μικρασιατική Εκστρατεία. Ο Ελληνικός στρατός αποβιβάστηκε στην γη της Ιωνίας με σκοπό να προστατευθεί ο Ελληνικός και ο υπόλοιπος χριστιανικός πληθυσμός. Ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας πραγματοποίησε μια ιστορική διαδρομή τριάντα αιώνων δημιουργίας λαμπρού πολιτισμού. Αψευδείς μάρτυρες του Ελληνισμού και του πολιτισμού του είναι τα άπειρα μνημεία σε όλη την έκταση της Μικράς Ασίας. Οι νίκες του ελληνικού Στρατού είναι αξιοθαύμαστες, αυτοί οι στρατιώτες αντέχουν σε κακουχίες που δεν θα μπορούσε κανένας άλλος Στρατός στον κόσμο να αντέξει, μαχόμενος συνεχώς επί 10 χρόνια. Πρησμένοι από κρυοπαγήματα με ελάχιστα πυρομαχικά και με πολύ λιγότερα τρόφιμα, εξακολουθούν να πολεμούν και να νικούν, αναφέρει ένας από τους ύμνους που έγραψε για τον Ελληνικό Στρατό ο παγκόσμιος τύπος.
Δυστυχώς όμως οι ξένοι παράγοντες και οι εσωτερικές διχόνοιες μας στέρησαν τους καρπούς της νίκης και ακολούθησε η μικρασιατική καταστροφή, μεγαλύτερη των οποίων δεν έχει υποστεί το ελληνικό έθνος.
Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος. Ενώ όλα τα κράτη παραδινόταν το ένα μετά το άλλο στη Ναζιστική Γερμανία και τη φασιστική Ιταλία, η μικρή Ελλάδα των Σαλαμινομάχων και μακεδονομάχων βροντοφώνησε για άλλη μια φορά, το γνωστό «Μολών λαβέ». «ΟΧΙ». Γράφτηκαν νέες σελίδες δόξης και ηρωισμού στα βουνά της Πίνδου και του Πόγραδετς και τα οχυρά.
Ο Γερμανός Στγός Πάνελ Χάσε έγραψε ότι οι ΄Ελληνες φρουροί των οχυρών αμύνθηκαν με σκληρό φανατισμό ανάλογο με τον οποίο δεν είχαν ξανασυναντήσει οι Γερμανοί στρατιώτες σε προηγούμενες μάχες. Ο Χίτλερ δήλωσε: «Η ιστορική δικαιοσύνη μου επιβάλλει να δηλώσω ότι από όλους τους αντιπάλους, ο Έλληνας στρατιώτης πολέμησε με άφταστο ηρωισμό και αυταπάρνηση».
Ο ραδιοφωνικός σταθμός της Μόσχας μετάδωσε : «Χάρη σε σας ΄Ελληνες κερδίσαμε χρόνο για να αμυνθούμε. Ως ρώσοι, ως λαός και ως άνθρωποι σας ευχαριστούμε».
Ο Ουϊνστον Τσόρτσιλ, ο πατέρας της Νίκης αναγκάσθηκε να δηλώσει ότι «του λοιπού θα λέμε ότι, οι ήρωες πολεμούν σαν Έλληνες.».
Το ναυτικό στο Ιόνιο Πέλαγος αποτέλεσε ένα αξεπέραστο εμπόδιο για την απόβαση που σκόπευαν να πραγματοποιήσουν οι Ιταλοί στην Δυτική Στερεά Ελλάδα κτυπώντας τον Ελληνικό Στρατό στα νώτα του. Το υποβρύχιο «ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΗΣ» έγραψε εξαίσιες σελίδες δόξας με τα κατορθώματά του.
Η μικρή τότε αλλά ηρωική Ελληνική Αεροπορία είχε και αυτή ένα μεγάλο μερίδιο από το έπος του ΄40. Ποιός δεν γνωρίζει τον εμβολισμό του ιταλικού Α/Φ από τον έλληνα πιλότο Υποσμηναγό Μητραλέξη, ο οποίος όταν του τελείωσαν τα πυρομαχικά, εμβόλισε με το αεροσκάφος του το αντίστοιχο ιταλικό.
Εθνική Αντίσταση 1941-45. Οι θυσίες του ελληνικού λαού άρχισαν από τις πρώτες ώρες της σκλαβιά. Οι ΄Ελληνες πολεμιστές του ΄40 και οι Ελληνίδες οργάνωσαν αντιστασιακές ομάδες σε πόλεις, χωριά και βουνά. Ανατινάζουν γέφυρες εξοντώνουν εχθρικά τμήματα καταστρέφουν αποθήκες πυρομαχικών. Ένα από τα κατορθώματα τους είναι η ανατίναξη της γέφυρας του ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟΥ. Τα ερείπια της βάφτηκαν με αίμα Ελλήνων ομήρων που εξετέλεσαν οι Ναζί.
Οι Έλληνες πολεμιστές συνέχισαν τον αγώνα τους στο πλευρό των Συμμάχων, στην έρημο, στον αέρα, στη θάλασσα. Το κατόρθωμα του Α/Τ ΑΔΡΙΑΣ που με κομμένη την πλώρη κατέπλευσε στο λιμάνι της Αλεξάνδρειας, προκάλεσε παγκόσμιο θαυμασμό. Στην Ιταλία η Ταξιαρχία του ΡΙΜΙΝΙ προέλαυνε στο πλευρό των συμμαχικών δυνάμεων.
Και η Ελευθερία ήρθε. Η Ελληνική σημαία κυμάτισε και πάλι στην Ακρόπολη.
Σήμερα οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας, ισχυρότερες από ποτέ άλλοτε, είναι ο κύριος εγγυητής της ασφάλειας, την εδαφικής ακεραιότητας και της ανεξαρτησίας της πατρίδας μας.
Ο ελληνικός λαός από το υστέρημά του, γνωρίζοντας τη σημασία των Ενόπλων δυνάμεων για τη χώρα, προσφέρει αγόγγυστα, προκειμένου αυτές με τη διαρκή ανανέωση του εξοπλισμού τους, να είναι πάντα σε θέση να αποτρέψουν κάθε επιβουλή, προσφέροντας παράλληλα και το έμψυχο υλικό που στην περίπτωση της Ελλάδας είναι μικρό σε αριθμό, αλλά η ιστορία έχει δείξει ότι είναι μεγάλο σε αξία και ηθικό.
Γίνεται μια διαρκής καθημερινή προσπάθεια, οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις να προετοιμασθούν με τον καλύτερο τρόπο ώστε να είναι έτοιμες όταν χρειασθεί. Οι καιροί είναι δύσκολοι και ύποπτοι και δεν είναι δυνατόν κανείς να εφησυχάζει.
Σήμερα που αμφισβητούνται ελληνικά εδάφη, θάλασσες και αέρας, σήμερα που η Κύπρος κατά ένα μεγάλο μέρος κατέχεται, για ένα λόγο παραπάνω και παρά τις πρόσκαιρες ξαστεριές στις σχέσεις μας με τους «γείτονες», πρέπει να είμαστε έτοιμοι. Και είμαστε έτοιμοι ως χώρα, σημαίνει έχουμε ετοιμοπόλεμες ένοπλες δυνάμεις. Για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού, οι προϋποθέσεις υπάρχουν. Απομένει μόνο η σκληρή προσπάθεια.
Πέραν όμως από το κύριο έργο των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι η εδαφική ακεραιότητα της πατρίδας, υπάρχουν και άλλα επί μέρους έργα που έχουν αυτές να επιτελέσουν.
Η κοινωνική προσφορά. Μεγάλη αποστολή μια και η χώρα μας αντιμετωπίζει συχνά πλείστα προβλήματα, η λύση των οποίων απαιτεί μεταξύ άλλων την αμεσότατη αρωγή των Ενόπλων Δυνάμεων, και τα οποία δημιουργούνται από τις θεομηνίες (πυρκαγιές – σεισμούς – πλημμύρες – χιονοθύελλες). Μάλιστα οι τελευταίες που έπληξαν πρόσφατα τη χώρα, ανέδειξαν το ρόλο και των Ενόπλων Δυνάμεων στον τομέα αυτό.
Επίσης η προσφορά αίματος – ιατρική βοήθεια σε οποιοδήποτε μέρος της ελληνικής επικράτειας, ακόμη και στο πλέον απομακρυσμένο χωριό.
Πρόσφατα η χώρα μας κλήθηκε, να αντιμετωπίσει και συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική κρίση, κατά την οποία οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές από τις εμπόλεμες περιοχές δοκίμασαν και συνεχίζουν να δοκιμάζουν τα όρια αντοχής των δομών της χώρας. Σε αυτή την εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση, οι Ένοπλες Δυνάμεις κλήθηκαν να δώσουν άμεσες και ταχύτατες λύσεις αναφορικά με την κατασκευή κέντρων φιλοξενίας , την υποδοχή, την προσωρινή φιλοξενία και τη σίτιση των προσφύγων – μεταναστών, αποστολή η οποία στεύθηκε και στέφεται καθημερινά με απόλυτη επιτυχία ώστε αναγνωρίζεται ευρέως ότι χωρίς τις Ένοπλες Δυνάμεις θα ήταν αδύνατη η επίτευξη ενός τέτοιου εγχειρήματος.
΄Ενας άλλος τομέας, στον οποίο οι ΄Ενοπλες Δυνάμεις της χώρας μας προσφέρουν, είναι ο ανθρωπιστικός. Ο τομέας των ειρηνευτικών αποστολών στο εξωτερικό. Οπουδήποτε χρειάζεται εδραίωση της ειρήνης, της ασφάλειας, της τάξης και της δημοκρατίας, η Ελλάδα συμμετέχει με τις ένοπλες δυνάμεις της και με αυτό τον τρόπο και αυτή με τη σειρά της εδραιώνεται στην παγκόσμια συνείδηση, ως καταξιωμένο και δυναμικό έθνος.
Η Κορέα, το Κουβέιτ, η Γεωργία, η Βοσνία, η Σομαλία, η Αλβανία, το Κοσσυφοπέδιο, είναι μέρη του πλανήτη στα οποία η Ελλάδα έδωσε, δίνει και θα δίνει δυναμικό παρόν, συμβάλλοντας μ΄ αυτόν τον τρόπο στη βελτίωση του επιπέδου των κρατών αυτών και την ευημερία του πληθυσμού τους.
Η Ελλάδα προωθεί σταθερά και αποφασιστικά την ανάπτυξη σχέσεων φιλίας, καλής γειτονίας και συνεργασίας με τους γειτονικούς λαούς, στα Βαλκάνια, τον Εύξεινο Πόντο, τον Καύκασο, την Ανατολική και τη Βόρεια Αφρική.
Η συνεχιζόμενη, τουρκική αδιαλλαξία, η απροκάλυπτη πλέον αμφισβήτηση τμημάτων της εθνικής μας κυριαρχίας καθώς και η άρνηση συμμετοχής της Τουρκίας σε διαδικασίες επίλυσης, του Κυπριακού προβλήματος, εξακολουθούν να θέτουν σε κίνδυνο την ειρήνη.
Όλα όσα ανέφερα μέχρι τώρα κάθε άλλο παρά άγνωστα είναι σε εσάς. Η σημασία τους όμως είναι μεγάλη καθώς αποτελούν αφορμή για να τονισθεί κατά τον σημερινό εορτασμό ότι οι Ένοπλες δυνάμεις της Χώρας, με υψηλή επιχειρησιακή ετοιμότητα, υψηλό ηθικό, με απόλυτη επίγνωση της αποστολής τους, με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, με ζήλο και προσήλωση, στέκουν 24 ώρες το 24ωρο ακοίμητοι φρουροί των συνόρων (σε ξηρά, αέρα και θάλασσα), προκειμένου να υπάρχει ευημερία, ασφάλεια, ειρήνη, στην Ιερή Πατρίδα, την Πατρίδα των Πατρίδων……….. την Ελλάδα μας.