Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 5:04:22 μμ
Παρασκευή, 04 Σεπτεμβρίου 2009 15:25

Το δημοτική χρήμα ανήκει εξ’ αδιαιρέτου στους κατοίκους του δήμου

Την κατοχύρωση της διαφάνειας στη διαχείριση του χρήματος εγγυάται για τους δημότες Κιλκίς ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Παύλος Πασσαλίδης, ασκώντας κριτική στην τωρινή δημοτική αρχή.
Στη συνέντευξη που ακολουθεί ο κ. Πασσαλίδης αναλύει ορισμένες από τις βασικές πτυχές της πολιτικής κατοχύρωσης της πλήρους διαφάνειας.



- Σε πρόσφατες δηλώσεις σας αναφερθήκατε ιδιαίτερα στον τομέα του ελέγχου των οικονομικών, της διαχείρισης του χρήματος των δημοτών.  Τη σχέση της τεχνολογίας με το σύγχρονο δήμο την προσδιορίσατε ως προς τα  οικονομικά, τη διαφάνεια στα οικονομικά, την ανάπτυξη G.I.S. (Γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών), τα επιχειρησιακά προγράμματα, την τοπική δημοκρατία. Για τα  οικονομικά και την τοπική δημοκρατία μπορείτε να γίνετε αναλυτικότερος;
- Τα δύο αυτά θέματα πρέπει να συνδέονται μεταξύ τους. Από παράδοση, για τη δημοτική αρχή Κιλκίς τόσο τα οικονομικά όσο και η πολύ σημαντική για εμάς τοπική δημοκρατία έχουν το χαρακτήρα της τυπικής διαδικασίας, ωσάν να φοβάται η δημοτική αρχή Κιλκίς την ειλικρινή και με πλήρη διαφάνεια διαχείριση και απόδοση λογαριασμού στην κοινωνία μας. Γιατί τα χρήματα δεν είναι της δημοτικής αρχής ούτε του δήμου με την απρόσωπη έννοια, αλλά των ίδιων των δημοτών – κατοίκων. Η δημοτική αρχή Κιλκίς έχει εξουσιοδότηση να τα διαχειριστεί. Είναι όπως σε μια οικογένεια όπου τα μέλη της πρέπει να γνωρίζουν λεπτομέρειες για τα οικονομικά της. Ποιος δημότης υπάρχει, έστω και ένας, που να γνωρίζει για τα οικονομικά του δήμου του; Αυτό είναι ένα αδυσώπητο ερώτημα, που μόνο εμείς μπορούμε να απαντήσουμε ευθαρσώς. Πως θα μπορεί ο φορολογούμενος Κιλκισιώτης να γνωρίζει τη διαχείριση των οικονομικών του δήμου του.  

- Ωστόσο κάθε χρόνο η δημοτική αρχή κάνει τον απολογισμό της για τα οικονομικά πεπραγμένα. Δεν θεωρείτε επαρκή τη διαδικασία αυτή;
- Βεβαίως και γίνεται ο απολογισμός, αλλά πως. Ο οικονομικός απολογισμός γίνεται πάντοτε απουσία των δημοτών - κατοίκων ενώπιων ουσιαστικά μόνο των δημοτικών συμβούλων. Και αυτό στην πραγματικότητα δεν έχει καμιά αξία. Ο απολογισμός πρέπει να γίνεται σε κατάλληλο χώρο, να γίνεται γνωστός ο τόπος και ο χρόνος με κάθε πρόσφορο μέσο, κινητοποιούνται δηλαδή οι πολίτες για να ακούσουν, να ερωτήσουν, να διατυπώσουν συμφωνία ή διαφωνία ως φορολογούμενοι πολίτες. Ζητούμε επίμονα από τη δημοτική αρχή να εφαρμοσθεί τα σχετικά άρθρα 163 και 218 του κώδικα περί δήμων και κοινοτήτων. Θα δούμε πότε και κατά πόσο θα εισακουστούμε.

- Εκτιμάτε πως τα οικονομικά του δήμου εκτροχιάστηκαν; Είναι εκτός ελέγχου; 
- Είμαστε όχι απλά υπέρ του έλεγχου, αλλά του πλήρους ελέγχου. Βασικό μέλημα στη διαχείριση των οικονομικών αποτελεί ο περιορισμός στις σπατάλες σε πρώτη φάση και τελικά τον μηδενισμό τους. Είμαστε βέβαιοι ότι μεγάλο μέρος των εσόδων του δήμου Κιλκίς «χάνονται» εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Είναι κάτι σαν το χάσιμο του πόσιμου νερού που βγαίνει από το αντλιοστάσιο του Σεβαστού είτε με μορφή διαρροών, είτε από λάθος μετρητή, ή άλλη αιτία. Η δημοτική αρχή Κιλκίς δεν έχει τον πλήρη έλεγχο των οικονομικών του δήμου.

- Μπορείτε να μας πείτε τον τρόπο και τα μέσα ελέγχου των οικονομικών; Με ποιο τρόπο δηλαδή, πέραν όσων προβλέπονται από τον Κώδικα μπορεί να κατοχυρωθεί ένας αποτελεσματικότερος έλεγχος των οικονομικών,
- Βασική αρχή είναι η ύπαρξη πολιτικής βούλησης. Δε μπορεί δέκα χρόνια η δημοτική αρχή Κιλκίς να έχει τον ίδιο τρόπο διαχείρισης, παρά τις εντολές της κεντρικής διοίκησης από το 2000 για την εφαρμογή του διπλογραφικού συστήματος που αποτελεί τη λυδίαα λίθο για τη διαφάνεια και τον έλεγχο στα οικονομικά. Το κυρίαρχο μέσο είναι το ανθρώπινο δυναμικό και η τεχνολογία. Έχει και τα δύο στη διάθεση και η δημοτική αρχή Κιλκίς αλλά δεν τα αξιοποιεί. Εδώ υπάρχει μια ανισορροπία. Η κεντρική διοίκηση δίνει κατεύθυνση και τα μέσα για τον εκσυγχρονισμό των δήμων και πολύ καλά πράττει. Οι δήμοι από την πλευρά τους δεν πειθαρχούν άμεσα, ζητούν περίοδο χάριτος, που δυστυχώς συνεχώς παρατείνεται. Έτσι δε γίνεται δουλειά, αν δε σπάσουν αυγά, ομελέτα δε γίνεται.

- Με ποιο τρόπο το διπλογραφικό σύστημα εξασφαλίζει ττον πλήρη έλεγχο και τη διαφάνεια στις οικονομικές συναλλαγές;
- α) Δίνει πλήρη εικόνα των οικονομικών του δήμου. β) Διασφαλίζει τη διαφάνεια απέναντι των δημοτών και της πολιτείας της γ) Εξασφαλίζει πόρους για έργα και ενέργειες υπέρ του κοινωνικού συνόλου. δ) Προσδιορίζει την περιουσία του δήμου. Κάνει πλήρη και αναλυτική καταγραφή ανά τομέα, όλων των οφειλών και απαιτήσεων του δήμου. Ο προμηθευτής για παράδειγμα εκδίδει σχετικό τιμολόγιο άμεσα, με τη παράδοση των υλικών και με τις τρέχουσες τιμές. Έτσι υπάρχει δυνατότητα να γνωρίζει ο δήμος πόσο και σε ποιους χρωστάει. Αυτό όμως δε συμβαίνει. Κυριαρχεί το ‘’τεφτέρι’’ και όχι το νοικοκύρεμα μέσω της τεχνολογίας και υπέρ φυσικά των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου και έτσι χάνεται η «μπάλα».

- Επειδή όλα αυτά είναι γενικόλογα, μπορείτε να δώσετε ένα παράδειγμα
- Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα από τη δημοτική αρχή Κιλκίς τη δημιουργία οργανωμένης ‘’αποθήκης υλικών’’ για τα υλικά  συντήρησης, καυσίμων κ.τ.λ. Να υπάρχουν τοποθετημένα ράφια και καταγεγραμμένα (με κωδικούς). Ναι λέει πάντοτε, επί δέκα χρόνια μα ποτέ όμως δε γίνεται και ούτε πρόκειται να γίνει από μέρους της δημοτικής αρχής. Υπάρχουν πολλές αγκυλώσεις που μόνο η δική μας παράταξη μπορεί να ξεπεράσει. Η ύπαρξη οργανωμένης αποθήκης και το νοικοκύρεμα συνεπάγεται και εξοικονόμηση σημαντικών ποσών αφού αλλάζει άρδην τον τρόπο των προμηθειών. Να πως θα βρούμε χρήματα, να κάνουμε το αυτονόητο, μια υποδομή π.χ. για τον μαζικό και ερασιτεχνικό αθλητισμό, ένα γήπεδο 5Χ5, υποδομές για τους περιπάτους, ποδηλατοδρόμια κ.τ.λ.. Είναι λοιπών βαριές οι ευθύνες της δημοτικής αρχής και του δημάρχου για την ακαταστασία στα οικονομικά.      

- Όταν μιλάτε για τα οικονομικά του δήμου δεν παραλείπετε να αναφέρεστε στη διαφάνειά τους. Πως το εννοείτε;
- Η διαφάνεια πρέπει να είναι παντού.  Στη σκέψη, στις προθέσεις, στις επιδιώξεις και ο πολίτης πρέπει να το εισπράττει ιδιαίτερα στα οικονομικά. Για εμένα προσωπικά είναι πλήρως εμπεδωμένο εδώ και δεκαοκτώ χρόνια όταν ο αείμνηστος δήμαρχος Αθηνών και πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ μας μιλούσε για τις εφαρμογές της πληροφορικής σε σχέση με τα οικονομικά, ότι θα έρθει σύντομα ο χρόνος που οι πολίτες θα είναι σε θέση να γνωρίζουν τα οικονομικά του δήμου τους πατώντας είναι κουμπί και μόνο. Ο χρόνος αυτός παρήλθε προ πολλού. Από αναβολή σε αναβολή φθάσαμε στο 2009 και η πρόβλεψη του Τρίτση δεν έγινε πράξη παρά το γεγονός ότι η τεχνολογία εξελίχθηκε ραγδαία. Οι δημοτικές αρχές ιδίως στους μεγάλους δήμους έχουν τεράστια ευθύνη.

- Για όλα αυτά κατηγορείτε τη σημερινή δημοτική αρχή. Ποιες εγγυήσεις  δίνετε  εσείς για την αποτελεσματικά διαχείριση των οικονομικών του δήμου Κιλκίς; Γιατί ο πολίτης να πιστέψει εσάς ότι θα προστατεύσετε το χρήμα του;
- Εμείς θα κάνουμε το αυτονόητο. Ξεκινάμε από την αρχή ότι τα χρήματα είναι των δημοτών – κατοίκων. Έχουμε άρα την υποχρέωση να τα διαχειριστούμε με αποτελεσματικότητα με δείκτες απόδοσης. Έχουμε άρα τη πολιτική βούληση που επανειλημμένα εκφράζουμε δημόσια, είτε στο δημοτικό συμβούλιο, είτε στα δημοσιεύματά μας. Μέσο αποτελεί η τεχνολογία δια του προσωπικού του δήμου, το οποίο είναι καταλληλότατο. Θέλει όμως σωστή καθοδήγηση και έμπνευση από τη δημοτική αρχή. Ιδιαίτερα μετά την οικονομική κρίση οφείλουμε όλοι να ανασκουμπωθούμε. Οφείλει η δημοτική αρχή να αξιοποιήσει μέχρι και το τελευταίο ευρώ με ελάφρυνση όλων και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων.