Σάββατο, 31 Μαρτίου 2012 00:04
Το Μάιο τα εγκαίνια της Παλαιοντολογικής Έκθεσης του Δήμου Κιλκίς
Στις αρχές του ερχόμενου Μαΐου παρουσία του Ολλανδού παλαιοντολόγου Ντικ Μολ, θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια της Παλαιοντολογικής Έκθεσης του Δήμου Κιλκίς, που φιλοξενείται στον 2ο όροφο του δημοτικού κτιρίου του Λόφου Κιλκίς, λίγα μέτρα μόλις μακρυά από το Σπήλαιο.
Η δημιουργία της εν λόγω Έκθεσης με απώτερο σκοπό την ανάδειξη της μεγάλης ιστορικής, επιστημονικής και τουριστικής αξίας του Σπηλαίου Κιλκίς, ξεκίνησε να δρομολογείται από τη νέα δημοτική αρχή με την ανάληψη των καθηκόντων της, και μετά από επαφές που είχε ο κ. Ευάγγελος Μπαλάσκας με την αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Γεωλογίας του Α.Π.Θ., Ευαγγελία Τσουκαλά.
Το έργο, με στόχο την ανάδειξη των απολιθωμάτων ζώων -ηλικίας έως και 15.000 ετών- που έχουν εντοπιστεί στο εσωτερικό του Σπηλαίου, υλοποιείται με τη συνεργασία του Δήμου Κιλκίς και της ομάδας της κ. Τσουκαλά και βρίσκεται σήμερα σε πλήρη εξέλιξη. Μεγάλο μέρος των οικοδομικών εργασιών έχει ολοκληρωθεί, έχουν τοποθετηθεί έπιπλα και προθήκες στο χώρο και έχει γίνει διαχωρισμός της αίθουσας σε τμηματικές ενότητες με ειδική θεματολογία, όπως για παράδειγμα: Σαρκοφάγα (απολιθώματα από ύαινα, αλεπού, νυφίτσα). Αρτιοδάκτυλα (βοοειδή και ελαφοειδή). Εποχή Παγετώνων. Άλογο (αναπαράσταση που θα φέρει πάνω της απολιθώματα αλόγου σε φυσικό μέγεθος). Χλωρίδα του Λόφου (εικόνες και αποξηραμένα φυτά). Ιστορία, Αρχαιολογία, Οι άνθρωποι του σπηλαίου.
Στον χώρο της Έκθεσης έχει τοποθετηθεί ήδη ένα από τα βασικά και εξόχως ενδιαφέροντα εκθέματα, το διαδραστικό τραπέζι (σε σχεδιασμό του Ντικ Μολ) πάνω στο οποίο θα τοποθετηθεί η αναπαράσταση της στικτής ύαινας του σπηλαίου που φιλοτέχνησε και δώρισε στο Δήμο Κιλκίς ο Βασίλης Μιχαηλίδης (Πάρκο Δεινοσαύρων-Σπήλαιο-Μουσείο Μαμούθ, Ωραιόκαστρο Θεσσαλονίκης). Το τραπέζι θα παρέχει και πληροφοριακό υλικό για τις διάφορες κατηγορίες των μεγάλων σαρκοφάγων (λύκος, ύαινα, λιοντάρι, μαχαιρόδοντας) και για το λόγο αυτό φέρει μπρούτζινα κρανία των εν λόγω ζώων, τα οποία ο επισκέπτης θα μπορεί να αγγίζει, και σε συνδυασμό με την παραγωγή ήχων να μαθαίνει τις διαφορές και τα μορφολογικά χαρακτηριστικά τους.
Ένα ακόμη ξεχωριστό έκθεμα, που θα κοσμεί το χώρο θα είναι και μια “κούκλα” που θα αναπαριστά τον “σπηλαιολόγο” με ειδική στολή και εξοπλισμό.
Σε ό,τι αφορά τα συντηρημένα απολιθώματα του Σπηλαίου Κιλκίς που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στην κατοχή του Α.Π.Θ., αυτά θα επιστραφούν στον τόπο τους στο αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να εκτεθούν πια στη νέα και μόνιμη στέγη τους από την επιστημονική ομάδα της κ. Τσουκαλά.
Τα επεξηγηματικά κείμενα των πάνελς, οι ταμπέλες και όλες οι πληροφορίες θα αποδίδονται σε ελληνικά και αγγλικά με επιστημονικό αλλά ταυτόχρονα απλό τρόπο.
Την επίβλεψη των εργασιών όπως επίσης και την εκπόνηση της μελέτης του έργου ανέλαβαν στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Αντιδημαρχίας Τεχνικών Έργων, ενώ μεγάλο μέρος της προετοιμασίας της Έκθεσης έχει αναλάβει και ο Κιλκισιώτης Σπηλαιολόγος Βασίλης Μακρίδης.
Η Παλαιοντολογική Έκθεση του Δημου Κιλκίς αναμένεται να καταστεί πόλος έλξης πολλών επισκεπτών, τόσο του εσωτερικού όσο και εξωτερικού, αλλά και να ενισχύσει τουριστικά το Σπήλαιο Κιλκίς, που προϊστορικά σύμφωνα με εκτιμήσεις επιστημόνων αποτελούσε το μοναδικό άντρο υαινών στην Ελλάδα.