Σάββατο, 31 Αυγούστου 2024, 11:07:06 μμ
Σάββατο, 25 Οκτωβρίου 2008 06:37

Χαμηλή στο Κιλκίς η τιμή του ηλεκτρικού πεδίου

Νέος σταθμοί μέτρησης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου. Μετρήσεις σε 24ωρη βάση για κινητή τηλεφωνία, ραδιοφωνία τηλεόραση και άλλες πηγές. Πρόσφατα εγκαταστάθηκε και βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία,  ένας νέος σταθμός μέτρησης ηλεκτρομαγνητικού πεδίου ευρέως φάσματος 24ωρης βάσης στο Κιλκίς. Από την έναρξη λειτουργίας των μετρητικών καταγράφονται σε καθημερινή βάση οι τιμές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από πολλαπλές πηγές, κεραίες κινητής τηλεφωνίας, ραδιοφωνίας, τηλεόρασης και άλλες πηγές, όπως μπορεί να διαπιστώσει και κάθε πολίτης, που επισκέπτεται ελεύθερα την ιστοσελίδα http://pedion24.gr/.


Στο Κιλκίς η μέση τιμή του ηλεκτρικού πεδίου (από όλες τις πηγές) είναι 2,63 V/m.(8 φορές κάτω από το όριο). Η μέγιστη τιμή (από όλες τις πηγές) του ηλεκτρικού πεδίου που έχει μετρηθεί είναι 3,03 V/m, η οποία εντούτοις είναι 7 φορές μικρότερη από τα θεσμοθετημένα όρια ασφαλούς έκθεσης.

«ΠΕΔΙΟΝ24»
Το πρόγραμμα «Πεδίον 24», που αναπτύχθηκε από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου καθώς και από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, είναι ένα πρόγραμμα που έχει σκοπό τη συνεχή ενημέρωση όλων των πολιτών για τα επίπεδα ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Για το σκοπό αυτό, οι σταθμοί του «Πεδίον 24» καταγράφουν σε 24ωρη βάση το συνολικό ηλεκτρομαγνητικό πεδίο που προκαλείται από διάφορες πηγές, όπως η ραδιοφωνία, η τηλεόραση και η κινητή τηλεφωνία.
Τα αποτελέσματα των μετρήσεων δημοσιεύονται καθημερινά στην ειδική ιστοσελίδα www.pedion24.gr και η βάση δεδομένων είναι διαθέσιμη σε οποιονδήποτε θέλει να αναζητήσει στοιχεία από το παρελθόν.
Οι σταθμοί μέτρησης του προγράμματος καταγράφουν σε 24ωρη βάση τα επίπεδα του ηλεκτρομαγνητικού πεδίου για συχνότητες από 100kHz έως 3GHz.
Συγκεκριμένα, σε αυτή τη ζώνη συχνοτήτων εκπέμπουν οι κεραίες ραδιοφωνίας, τηλεόρασης, κινητής τηλεφωνίας (GSM, DCS, UMTS), συστημάτων ασφαλείας (TETRA), ασύρματων δικτύων (Wi-Fi) και άλλων υπηρεσιών. Έτσι το πρόγραμμα παρέχει μια ολοκληρωμένη ενημέρωση για τα επίπεδα της ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας που προκύπτει καθημερινά στη ζωή μας από τις πηγές αυτές.
Το πρόγραμμα που υλοποιείται από το Εργαστήριο Ραδιοεπικοινωνιών του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, από το Εργαστήριο Κινητών Ραδιοεπικοινωνιών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, καθώς και από το Εργαστήριο Συστημάτων Υπολογιστών και Επικοινωνιών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, διασφαλίζει τη διαφάνεια και την εγκυρότητα των στοιχείων καθώς και την άμεση και αυτοματοποιημένη δημοσίευση τους.
Τη λειτουργία και συντήρηση του συστήματος έχουν αναλάβει τα παραπάνω εργαστήρια τα οποία εγγυώνται την αξιοπιστία των αποτελεσμάτων.