Τετάρτη, 27 Νοεμβρίου 2024, 10:52:24 πμ
Δευτέρα, 10 Νοεμβρίου 2008 10:27

Χρήσιμα συμπεράσματα για το Βοτανικό Κήπο

Χρήσιμες αποδείχθηκαν οι εργασίες της ενημερωτικής ημερίδας για τον βαλκανικό βοτανικό κήπο Κρουσίων, όσον αφορά στις δυνατότητες που προσφέρει για έρευνα, αξιοποίηση, εκπαίδευση, πολιτισμό και τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Συνεδριακό Κέντρο Κιλκίς από το εθνικό ίδρυμα αγροτικών και γεωλογικών ερευνών (ΕΘΙΑΓΕ) σε συνεργασία με τους Δήμους Κιλκίς και Κρουσίων, την «Κοινωνία Πολιτών» και τα Τοπικά Συμβούλια Νέων Κιλκίς και Κρουσσών.


Στην ημερίδα αναδείχθηκε η μεγάλη σημασία, όχι μόνο για το νομό Κιλκίς αλλά για όλη την Ελλάδα, η συνέχιση της λειτουργίας του βοτανικού κήπου, με το εργαστήριο του που εδρεύει στη Θέρμη Θεσσαλονίκης σε όλους τους τομείς, επιστημονικό, εκπαιδευτικό, ερευνητικό αλλά και τις προοπτικές που έχει στον τομέα του τουρισμού και του πολιτισμού. Έκπληξη αποτέλεσε το γεγονός της μη ανάγνωσης του χαιρετισμού του Υφυπουργού Κ. Κιλτίδη, καθώς μέσα σε αυτόν όπως τον παραθέτουμε παρακάτω, γωνστοποιούνται κρίσιμες πτυχές της λύσης του προβλήματος και το θεσμικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα συνεχίσει να λειτουργεί και να αναπτυχθεί, όπως βέβαια τα αντιλαμβάνονται στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Παρέλκει επίσης να σημειώσουμε ότι το ΕΘΙΑΓΕ και ο Βοτανικός Κήπος εποπτεύονται από τον Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τον κ. Κιλτίδη.
Έτσι οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν πήραν τη μορφή της προετοιμασίας ενός αγώνα πίεσης για την σωτηρία του Βοτανικού Κήπου.
H κ. Μαλούπα ενημέρωσε επαρκέστατα και αναλυτικά για την επιστημονική εργασία που επιτελέστηκε. Πάντως  σε ότι αφορά στη σύνδεση του Κήπου με την τοπική κοινωνία, υφίσταται σημαντικό κενό καθώς ζητήθηκε μεν η  στήριξη των φορέων και των πολιτών του Κιλκίς, αλλά χωρίς να κατατεθεί οποιαδήποτε πρόταση ή χωρίς να αναληφθεί οποιαδήποτε πρωτοβουλία προς το σκοπό ατό, θα παραμένει πάντα γράμμα κενό το αίτημα..
Στα αξιοπερίεργα της εκδήλωσης να καταγραφεί επίσης το γεγονός ότι  το ΕΘ.Ι.ΑΓ.Ε. που “ διοργάνωσε” την ημερίδα δεν γνώριζε τίποτα για την εκδήλωση!
Την εκδήλωση συντόνισε ο πρόεδρος της «Κοινωνίας Πολιτών» Δημήτρης Αγαθόπουλος ο οποίος στον σύντομο χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ των άλλων: «Η ανταπόκρισή σας στο κάλεσμα που σας κάναμε δείχνει το ενδιαφέρον σας για τον Βαλκανικό Βοτανικό Κήπο Κρουσίων. Το τελευταίο διάστημα γίνεται πολύς λόγος για την μέχρι τώρα πορεία και το μέλλον του Βοτανικού Κήπου Κρουσίων. Όχι τυχαία διότι το θεσμικό πλαίσιο με το οποίο λειτουργούσε μέχρι σήμερα (interreg II), έχει λήξει και περνάει τώρα στην ολοκληρωτική διαχείριση από εθνικούς πόρους.
Η σημερινή ημερίδα δεν έχει στόχο να συζητήσουμε τις προϋποθέσεις και τον τρόπο συνέχισης αυτού του έργου, πράγματα τα οποία επεξεργάζονται αυτό το διάστημα από τους εμπλεκόμενους φορείς ( Υπουργεία, ΕΘΙΑΓΕ, Τοπική - Νομαρχιακή αυτοδιοίκηση)» και συνέχισε: «Στόχος της σημερινής ημερίδας είναι να σας παρουσιάσουμε τα πεπραγμένα του Κήπου και του Εργαστηρίου αυτοφυών και ανθοκομικών ειδών, έτσι όπως δεν τα έχετε δει μέχρι σήμερα.»
Η επιστημονικά υπεύθυνη του κήπου και εκπρόσωπος του ΕΘ.Ι.ΓΕ. Ελένη Μαλούπα πραγματοποίησε την κύρια εισήγηση της Ημερίδας με παρουσίαση διαφανειών, αναφέροντας όλο το ιστορικό της δημιουργίας του μεγαλόπνοου αυτού έργου, που ξεκίνησε το 1995, πως χρηματοδοτήθηκε από το διασυνοριακό πρόγραμμα INTERREG ΙΙ και γιατί επιλέχθηκε η περιοχή του Δήμου Κρουσσών. Ανέφερε ότι η χλωρίδα της Ελλάδας αποτελεί το 50% της Ευρώπης αναλύοντας την στρατηγική του κήπου  στα αυτόχθονα φυτά, στην διατήρηση και στον πολλαπλασιασμό τους, στην προστασία των απειλούμενων και σπάνιων φυτών και στις πλήρως τεκμηριωμένες συλλογές. Τέλος υπογράμμισε την αναγκαιότητα ίδρυσης Φορέα Διαχείρισης, αλλά και στην κατάθεση σχεδίου θεσμοθέτησης από τον Υφυπουργό Αγρ. Ανάπτυξης και Τροφίμων Κ. Κιλτίδη. Παρέθεσε μάλιστα και ορισμένα ερωτήματα μετά την λύση των συμβάσεων των εργαζόμενων από το Πρόγραμμα χρηματοδότησης όπως ποιος θα κρατήσει τον Κήπο ανοιχτό, ποιος θα ξεναγεί τους επισκέπτες, ποιος θα τον συντηρεί, ποιος θα δέχεται τα σχολεία και θα κάνει μαθήματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, ποιος θα κάνει τις νέες συλλογές, πως θα συντηρούνται τα 1500 είδη φυτών και άλλα.
Σύντομες παρεμβάσεις έκαναν: ο αντιδήμαρχος Κιλκίς Χρ. Σπίγκος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κρουσσών Β. Καραμπίδης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος της ΑΝ.ΚΙ. Π. Πασσαλίδης, οι πρόεδροι των ΤΟΣΥΝ Μ. Αμοιρίδης και Θ. Ανθρακίδης και ο αντιπρόεδρος του ΤΟΣΥΝ Κιλκίς Λάζαρος Λαζαρίδης, ενώ την εκδήλωση χαιρέτησε με επιστολή και ο βουλευτής Σ. Τσιτουρίδης.
Στο φουαγέ του Συνεδριακού υπήρχε έκθεση φωτογραφιών από αυτόχθονα φυτά του Βοτανικού Κήπου.

X.K.