Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018, 4:26:59 πμ
Παυλίδης Θεόδωρος

Παυλίδης Θεόδωρος

paulidisΣτις 19-4-2013 ήρθε από την Σαμψούντα στη Θεσσαλονίκη μια ομάδα 17 Τούρκων, ηλικίας από 20 έως 27 ετών. Όλα αυτά τα παιδιά ήταν γόνοι επιχειρηματιών της περιοχής και ο σκοπός του ταξιδιού τους ήταν διττός.

paulidisΗ Μπιρίμ Γιγίτ  (Birim Yigit) είναι νεαρή μορφωμένη Τουρκάλα Κων/πολίτισα.
Σε μήνυμα που έστειλε μέσω  Facebook, εξηγεί στους συνομιλητές της για ποιο λόγο ξεσηκώθηκε ο Τουρκικός Λαός.

divouno-kilkisΠέρυσι τέτοιο καιρό είχα τελειώσει το τρίτο βιβλίο μου για τους Ανταλλάξιμους πρόσφυγες. Αυτές τις μέρες τελείωσα το τέταρτο βιβλίο μου για τους τόπους προέλευσης και εγκατάστασης των Ανταλλάξιμων προσφύγων στο Ν. Κιλκίς
Η μελέτη της ιστορίας των προσφύγων, δίνει ανάγλυφη την εικόνα των ανθρώπων μας στην πορεία του χρόνου.

paulidisΤο αντάρτικο του Πόντου, δηλαδή η αντίσταση των Ελλήνων στις αφόρητες καταπιέσεις των Οσμανών, εκδηλώθηκε στον  Πόντο σε δύο περιόδους.  Την περίοδο 1916 τέλη 1918 και την περίοδο Μάιος 1919 τέλη 1923.

Δευτέρα, 11 Φεβρουαρίου 2013 22:20

Θεόδωρος Παυλίδης : "Τάσος ο ….ατελείωτος"

paulidisΕίναι γνωστό ότι ο τέως δήμαρχος Κιλκίς Τάσος Αμανατίδης είναι θιασώτης (εραστής) της ιστορίας. Και δεν παύει κάπου κάπου να μας μιλάει για την ιστορία του τόπου μας σε εκδηλώσεις που ο ίδιος με διάφορες πολιτικές ιδιότητες διοργανώνει..

paulidisΜΑΜΑ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Το πανό που βλέπετε στην παραπανω φωτό είναι υψωμένο σε κεντρικό δρόμο της πόλεως Μπλαγκόεφγκραντ της Βουλγαρίας. Και οι Βούλγαροι, όπως και οι Έλληνες, γιορτάζουν τα εκατό (100) χρόνια ανεξαρτησίας τους από Τούρκους (πρώτος Βαλκανικός πόλεμος 1912).
Στο πανό λοιπόν γράφει:
«ΕΚΑΤΟ ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Παλιά Τζουμαγιά, Μακεδονία του Πιρίν, Μαμά Βουλγαρία».
    Σας θυμίζει τίποτε;

paulidisΗ. ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΤΩΝ ΡΙΖΩΝ, ΟΡΟΣ ΤΗΣ ΑΥΤΟΓΝΩΣΙΑΣ

Σε σκουπιδοτηλεοπτική σειρά, κάνοντας ζάπινγκ, τυχαία άκουσα έναν νεαρό εικοσάρη, να απαντάει σε σχετική παρατήρηση συγγενούς του.
«Μα εγώ δεν έχω ρίζες, γιατί δεν είµαι δέντρο».
Μ’ αυτή την απάντηση ο νεαρός νόµισε ότι είναι ανώτερος από το …. δένδρο και του διέφυγε ότι το δένδρο µε τα κλαδιά και τις ρίζες του θα υπάρχει και αύριο, ενώ εκείνος χωρίς ρίζες και κλαδιά θα είναι άνθρωπος µιας χρήσης.

paulidisΣΤ’: Ο ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΗΣ ΤΗΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΗΤΑΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟΣ ΑΠΟ ΑΥΤΟΝ ΤΗΣ ΣΑΜΨΟΥΝΤΑΣ;

Τον Γερμανό Καραβαγγέλη στην πλειονότητά του ο ελληνικός Λάος τον γνωρίζει ως Μητροπολίτη Καστοριά, λόγω της εθνικής δράσης που ανέπτυξε στον Μακεδονικό αγώνα στην περίοδο της εκεί ιεραρχίας του.

paulidisΕ2.    Η ΑΓΓΛΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΟΝ ΠΟΝΤΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΟΥΔΡΟ (30.10.1918) ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ (30.1.1923)

Οι Άγγλοι, ναι μεν δεν αποβίβασαν στρατό στον Πόντο, έστειλαν όμως εκεί αξιωματικούς προκειμένου να ελέγχουν και να παρακολουθούν τα ζητήματα δημόσιας τάξης στην περιοχή.
Για το λόγο αυτό, ερχότανε σε επαφή κυρίως με τις τουρκικές αρχές (Μουτασαρίφη, διοικητές στρατιωτικών μονάδων, διοικήσεις χωροφυλακής, κλπ).
Στη Σαμψούντα, την στρατιωτική εκπροσώπηση των Άγγλων  είχε ο λοχαγός Salter, ενώ την πολιτική ο λοχαγός Hurst.

paulidisΌταν οι Οσμανοί είδαν ότι ο πόλεμος (Α΄Παγκόσμιος Πόλεμος) είχε χαθεί γι αυτούς, στις 4.10.1918 ζήτησαν συνθηκολόγηση.
Πράγματι, ανοιχτά του λιμανιού του Μούδρου (της νήσου Λήμνου) πάνω στο πλοίο «Αγαμέμνων», στις 30 Οκτωβρίου 1918, υπεγράφη η ομώνυμη συνθήκη ανακωχής.
Οι Σύμμαχοι εκπροσωπήθηκαν από τον Άγγλο Ναύαρχο Άρθουρ Κάλθορπ (Arthur Kalthorpe) και η Οσμανική Κυβέρνηση από τον Υπουργό Ναυτιλίας Χουσεΐν Ραούφ (Hüsseyin Rauf).