Τρίτη, 19 Μαρτίου 2024, 6:46:14 πμ
Πινέλης Κώστας

Πινέλης Κώστας

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης.

Μέρος 2 από 2.

 

Κι’ αν στην Κρήτη ανήκει η τιμή ότι έδωσε τους περισσότερους άνδρες μετά από τους ντόπιους στο Μακεδονικό Αγώνα η Κύπρος διεκδικεί να είναι η δεύτερη από τις εκτός Μακεδονίας περιοχές με αριθμό εθελοντών.

Γράφει ο
Κώστας

Πινέλης. 

 

Μέρος 1 από 2

Αν δεν υπήρχεν Ελληνική χώρα από του Ίστρου άχρι της Κρήτης και Κύπρου, και από του Ιονίου Πελάγους άχρι του Αντιταύρου και του Αργαίου και πέραν, Ελληνικός πολιτισμός και καθόλου Ευρωπαϊκός θα ήτο αδύνατον να διαμορφωθή και να εκδηλωθεί το πνεύμα, η ψυχή του κόσμου, εν πλήρει τη μεγαλοπρέπεια αυτού. Δόξα, λοιπόν, αϊδιος εις την χώραν ταύτην, ήτις και μετά πάροδον αιώνων διεσώθη ακμαία, το δε κλίμα αυτής ουδεμία υπέστη αλλοίωσιν, αλλ’ υπάρχει αυτό εκείνο, όπερ διέθρεψε τους μεγάλους ημών προγόνους.
Τμήμα της ενδόξου ταύτης χώρας αναπόσπαστον γεωγραφικώς και εθνολογικώς είναι και η Θράκη”.

Γράφει

ο Κώστας

Πινέλης. 

 

Ο Ξερόλας είναι γνωστός σε όλους μας. Είναι ο κατά φαντασίαν παντογνώστης που, αν τολμήσεις και τον αμφισβητήσεις, θα γίνει πυρ και μανία! Η επίδειξη γνώσεων ενός ξερόλα συνήθως γίνεται μέσω της αμφισβήτησης της άποψης κάποιου άλλου, τον οποίο κατά βάθος μπορεί να παραδέχεται ή ακόμη και να θαυμάζει! Μέσα από την απαξίωση αυτών που θαυμάζει, τροφοδοτείται ο εγωισμός του.

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

70.000 παιδιά στα σχολικά γεύματα!
(Η ΟΥΝΡΑ
ξανάρθε!)

Πανηγυρίζει η κυβέρνηση της «αριστεράς», γιατί ξαναρχίζει το πρόγραμμα σίτισης μαθητών. 70.000 παιδιά λέει θα συμμετέχουν φέτος  στα σχολικά γεύματα.
Μου ήρθε στο μυαλό η ΟΥΝΡΑ (UNRA =United Nations Relief and Rehabilitation Administration). Θυμόμαστε όλοι των δεύτερων και τρίτων –ήντα τη «βοήθεια» που διένειμαν η κυβέρνησις, και οι βασιλείς σε συνεργασία με το παρακράτος της δεξιάς της υπαίθρου (ΜΑΥ, Τάγματα Ασφαλείας κ.λ.π.), αφού πρώτα μας γά----ν επί έτη.

Γράφει ο Κώστας Πινέλης.

 

Όπως είναι γνωστό μετά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο υπήρξε τριπλή κατοχή στην Ελλάδα από Γερμανούς Ιταλούς και Βούλγαρους την περίοδο 1941-1944. Οι Βούλγαροι κατείχαν την Αν. Μακεδονία και τη Θράκη από τον Στρυμόνα ποταμό μέχρι σχεδόν τον Έβρο. Λίγοι όμως θα γνωρίζουν αυτά που υπέστησαν από τη Βουλγαρική κατοχή οι κάτοικοι των παραπάνω περιοχών εκτός από τους ίδιους που ξέρουν και για τα τάγματα εργασίας που δημιούργησαν οι Βούλγαροι, στα οποία κατατάσσονταν υποχρεωτικά όλοι οι άνδρες που ήταν ύποπτοι για αντίσταση.

Τρίτη, 07 Φεβρουαρίου 2017 20:34

Επίκαιροι σχολιασμοί

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης. 

 

Αυτοψία
Φλαμπουράρη στους …
σκουπιδοτενεκέδες
Ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης στην εκπομπή του Σκάι είπε: «Από αυτόν τον αγώνα που κάναμε (σσ: αναφέρθηκε στους δανειστές) ήρθαν και κάποια αποτελέσματα». Και –ανάμεσα σε άλλα- έφερε και το εξής παράδειγμα: «Όπως έχετε παρατηρήσει, δεν βλέπετε πια άνθρωπο, άνδρα ή γυναίκα ή παιδί, να ψάχνει μέσα στα σκουπίδια για το φαγητό του»(!)
«Εξαρτάται τι ώρα βγαίνει ο καθένας στο δρόμο», παρατήρησε ο Γιώργος Αυτιάς.  «Ο,τι ώρα κι αν βγαίνει. Από το πρωί είμαι στον δρόμο. Δεν βλέπεις τέτοια πράγματα. Αυτό που είχε επεκταθεί τρομακτικά την περίοδο του 2014», απάντησε –με στόμφο κιόλας- ο υπουργός Επικρατείας.

Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2017 22:03

Για την ονομασία της Δοϊράνης

Του Κώστα Πινέλη 

 

Η λίμνη Δοϊράνη είναι ένας πλούσιος υγρότοπος που η θέση της στα σύνορα με την ΠΓΔΜ και η αρχαία της καταγωγή, της προσδίδουν πολλά ιδιαίτερα χαρακτηριστικά. Ονομάζεται και λίμνη Δοβήρου, από τους  Δόβηρες, που ήταν Παιονικό δηλαδή Θρακικό φύλο, που ζούσε στην περιοχή. Κατά άλλη εκδοχή στην περιοχή της Παλαιοκώμης, του Ροδολίβους και της Πρώτης μαρτυρείται εγκατάσταση ''Δοβήρων'', πληθυσμού Θρακικού του κλάδου των μυθικών Ηδωνών, των οποίων ένα τμήμα κατοίκησε κοντά στη λίμνη Δοϊράνη (''Δοβηράνη'' - Δοϊράνη). Οι Δόβηρες, λαός πολεμικός και περήφανος, ξέφυγαν από την αιχμαλωσία του Ξέρξη κατά την εκστρατεία του Μεγάβαζου.

Τετάρτη, 04 Ιανουαρίου 2017 21:10

Κύρια ονόματα και επίθετα της Θράκης

Γράφει ο
Κώστας Πινέλης

 

Τα κύρια ονόματα των κατοίκων της Θράκης (Βόρειας, Ανατολικής και Δυτικής) μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες, δηλαδή:
Α) Σε αυτά που επικράτησαν στη βυζαντινή Θράκη από τους πρώτους  μ. χ. αιώνες όταν και ολοκληρώθηκε ο εξελληνισμός της προερχόμενα μερικά από την Αρχαία και από την Ρωμαϊκή περίοδο
Τέτοια ονόματα είναι τα συνηθισμένα του Ελληνισμού όπως:

Γράφει ο Κώστας Πινέλης

 

‘Όχι που θα τα άφηνα «να πέσουν κάτω». Απλά είχαμε και άλλα ζητήματα να ασχοληθούμε. Ξεκινάω μ’ αυτό. Με τους «παρατεταγμένους στρατούς» που τρομάζουν κάποιους…
Την Άνοιξη του 1999 ΝΑΤΟ, ΕΕ και ΗΠΑ εξαπέλυσαν πόλεμο ενάντια στην τότε ΟΔ Γιουγκοσλαβίας με πρόσχημα τα «δικαιώματα» των Κοσσοβάρων Αλβανών με την έμπρακτη συμβολή της κυβέρνησης του τότε πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, του Απόστολου - Αθανάσιου Τσοχατζόπουλου, υπουργού Εθνικής ‘Αμυνας σημερινού έγκλειστου του Κορυδαλού και του Γεωργίου Παπανδρέου, υπουργού Εξωτερικών σε ρόλο «πλασιέ» των ευρω-ατλαντικών συμφερόντων στη διευκόλυνση της διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων και των φονικών πτήσεων των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών.

Τετάρτη, 23 Νοεμβρίου 2016 22:11

Εν Ριπή Οφθαλμού, του Κώστα Πινέλη

Οι συμφώνως
τω νόμω…

Προσπαθώ να καταλάβω διαβάζοντας την ανακοίνωση της Πανελλαδικής Συντονιστικής των Μαθητών (αυτός ήταν ο «ανώνυμος» φορέας που την συνέταξε), που μοίραζε η Κνίτισα έξω από το 2ο ΓΕΛ