Πέμπτη, 2 Μαΐου 2024, 1:38:53 πμ

Κόσμος

Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διαμήνυσε απόψε (Τετάρτη) ότι θα σταθεί στο πλευρό των Παλαιστινίων με όλες τις δυνάμεις του και δεν θα επιτρέψει στο Ισραήλ να τους «κλέψει» την Ιερουσαλήμ.

Ο ρώσος πρόεδρος, Βλαντίμιρ Πούτιν, και ο τούρκος ομόλογός του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν εξέφρασαν την σοβαρή τους ανησυχία για την κατάσταση στα παλαιστινιακά εδάφη, ενώ συζήτησαν για την κατάσταση στην Μέση Ανατολή.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ χαρακτήρισε "βλασφημία" να παραλληλίζονται με τρομοκράτες οι ειρηνικοί διαδηλωτές, μεταξύ των οποίων παιδιά και βρέφη, που σκοτώθηκαν από πυρά Ισραηλινών στρατιωτών στη Γάζα.

"Είναι μια βλάσφημη δήλωση, με στόχο να αποφευχθεί μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα στη Μέση Ανατολή", είπε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού με την υπουργό Εξωτερικών του Ισημερινού Μαρία Φερνάντα Εσπινόσα.
Σε φυλάκιση 32 μηνών καταδικάστηκε σήμερα από αμερικανικό δικαστήριο ο Μεχμέτ Χακάν Ατίλα, στέλεχος της τουρκικής κρατικής τράπεζας Halkbank, που δικαζόταν με την κατηγορία ότι βοήθησε το Ιράν να παρακάμψει τις αμερικανικές κυρώσεις.
Μια από τις τρεις επιτροπές της Γερουσίας έδωσε την Τετάρτη στη δημοσιότητα εκατοντάδες σελίδες απομαγνητοφωνημένων κειμένων και άλλες λεπτομέρειες από την έρευνα που πραγματοποίησε για τη συνάντηση που είχαν τον Ιούνιο του 2016 στον Πύργο Τραμπ μέλη του προεκλογικού επιτελείου του με Ρώσους οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι διέθεταν επιβαρυντικές πληροφορίες για την υποψήφια του Δημοκρατικού Κόμματος για την προεδρία των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον.
Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χαμάς επιβεβαίωσε σήμερα ότι η μεγάλη πλειονότητα των Παλαιστινίων που σκοτώθηκαν αυτήν την εβδομάδα κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων και των συγκρούσεων με τον ισραηλινό στρατό στη Λωρίδα της Γάζας ανήκαν στην παλαιστινιακή οργάνωση, που διοικεί τον θύλακα.
Ο γενικός διευθυντής της οργάνωσης Oxfam της Μεγάλης Βρετανίας, ο Μαρκ Γκόλντρινγκ, ανακοίνωσε την παραίτησή του, προκειμένου όπως είπε να δώσει μια νέα πνοή στη μη κυβερνητική οργάνωση, η φήμη της οποίας αμαυρώθηκε από το σεξουαλικό σκάνδαλο στο οποίο ενεπλάκησαν μέλη της στην Αϊτή.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε νέες του δηλώσεις σχετικά με τη σχεδιαζόμενη συνάντηση του με τον ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν, τόνισε ότι παραμένει ακόμη ασαφές αν όντως θα πραγματοποιηθεί.
Το Λουξεμβούργο προστίθεται στις χώρες που καλούν για εξηγήσεις την πρέσβειρα του Ισραήλ στον απόηχο των «απαράδεκτων βιαιοπραγιών» στη Γάζα, όπως ανακοίνωσε την Τετάρτη το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Λουξεμβούργου «θέλει να επισημάνει επί της ευκαιρίας τη δυσανάλογη χρήση βίας εναντίον των Παλαιστινίων αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας (…) και τις δημόσιες δηλώσεις που έγιναν σχετικά από την πρέσβειρα του Ισραήλ», σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ, ιδρυτής και CEO του Facebook, αποδέχτηκε την πρόσκληση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και θα βρεθεί στις Βρυξέλλες προκειμένου να παράσχει διευκρινήσεις για την υπόθεση διαρροής δεδομένων εκατομμυρίων χρηστών στην Cambridge Analytica.