Η πληρωμή του 50% της επιδότησης στους γεωργοκτηνοτρόφους του νομού έπρεπε να γίνει στα μέσα του Οκτώβρη και εν τέλει θα γίνει την 1η Νοεμβρίου. Αλλά η καθυστέρηση των δυο εβδομάδων δεν είναι το χειρότερο πλήγμα στους δικαιούχους. Σύμφωνα με πληροφορίες μας όσοι κτηνοτρόφοι του νομού χρησιμοποίησαν βοσκές για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων τους αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο να «κοπούν» και να μην εισπράξουν ούτε ευρώ!
Αιτία το έλλειμμα 30.000 στρεμμάτων βοσκήσιμης γης που προέκυψε από την εφαρμογή κανονισμών και διατάξεων που ενεργοποίησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ από φέτος και ουσιαστικά «τινάζουν στον αέρα» την ήδη χειμαζόμενη κτηνοτροφία.
Όπως είναι γνωστό, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (πρώην Ενώσεις) του ν. Κιλκίς ενημερώθηκαν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στο τέλος Αυγούστου ότι η Κομισιόν δεν δέχεται να εφαρμοστούν και φέτος οι παλιοί χάρτες, αλλά οι νέοι, στους οποίους όμως τμήμα των πρώην βοσκήσιμων εκτάσεων εμφανίζεται με δασική βλάστηση και επομένως εξαιρείται από την ενεργοποίηση δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης.
Το θέμα αυτό αφορά και θίγει συνολικά 556 κτηνοτρόφους του νομού.
Είναι μια εξέλιξη μαζί με πλείστες άλλες συνέπειες εξαιτίας της δυσλειτουργίας και της αναξιοπιστίας του ΟΠΕΚΕΠΕ, οι συνέπειες των οποίων έρχονται τώρα στο φως, βοηθούσης και της αδυναμίας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει έγκαιρα γνωστά από μήνες προβλήματα της ελληνικής κτηνοτροφίας.
Σημειώνουμε ότι για την καθυστέρηση στην καταβολή της επιδότησης στους 12.500 περίπου δικαιούχους του νομού ενοχοποιείται και η αδυναμία – στο βωμό της επίτευξης πρωτογενούς πλεονάσματος;- του δημοσίου να καταβάλλει έγκαιρα τόσο την επιστροφή του φόρου στο πετρέλαιο κίνησης και της εξισωτικής σε αγρότες – κτηνοτρόφους. Υπενθυμίζουμε ότι η εξισωτική, ακόμα και για όσους δεν «κόπηκαν» καταβλήθηκε «κολοβή» σε ποσοστό 10-15% ενώ μεγαλύτερη (30%-40%) ήταν η περικοπή στην επιστροφή του ΦΠΑ στο πετρέλαιο κίνησης.
Την περασμένη Πέμπτη ο βουλευτής Γ. Γεωργαντάς επισκέφθηκε στην Αθήνα, μαζί με το μέλος του δ.σ. του Αγροτικού Συνεταιρισμού Παιονίας Γιάννη Συμεωνίδη, τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Αποστολάκη.
Ο κ. Γεωργαντάς κατέστησε σαφές ότι οι θιγόμενοι κτηνοτρόφοι καθώς και οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί του νομού δεν ευθύνονται και επομένως αποτελεί κατάφωρη αδικία η εξαίρεσή τους από τον κατάλογο πληρωμών της ενιαίας ενίσχυσης. Ο βουλευτής του νομού άσκησε έντονη πίεση προς τον Οργανισμό να βρει άμεσα λύση που θα διασφαλίζει την απρόσκοπτη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης και στο πλαίσιο αυτό δόθηκαν στον ΟΠΕΚΕΠΕ οδηγίες για την υπέρβαση του προβλήματος που αναζητείται ήδη σε τρεις κατευθύνσεις.
Α. Στην ένταξη νέων εκτάσεων
Β. Στον περιορισμό δικαιωμάτων βοσκής σε όσους κτηνοτρόφους, λόγω μικρότερου ζωικού κεφαλαίου, δεν χρειάζονται όλη την έκταση που δήλωσαν και επομένως στην απελευθέρωση πρόσθετων βοσκήσιμων εκτάσεων.
Γ. Στην ανταλλαγή εκτάσεων με τους όμορους νομούς Θεσσαλονίκης και Σερρών.
Το μεσημέρι της Παρασκευής τα προεδρεία των συνεταιριστικών και αγροτοσυνδικαλιστικών οργανώσεων συσκέφτηκαν παρουσία του βουλευτή Γ. Γεωργαντά, τη συνδρομή του οποίου ζήτησαν, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Κιλκίς (πρώην ΕΑΣ Κιλκίς) για την αντιμετώπιση της κατάστασης.
Όπως έχει διαμορφωθεί η κατάσταση γίνεται αγώνας δρ΄'ομου ώστε να καταβληθεί η ενιαία ενίσχυση αν όχι στο σύνολο, σε μεγάλο αριθμό από τους 556 κτηνοτρόφους για να γίνει η εξόφληση σε όλους με την καταβολή του υπολοίπου 50% στα τέλη Δεκεμβρίου.
Σάββατο, 02 Νοεμβρίου 2013 20:17