Σάββατο, 05 Φεβρουαρίου 2011 22:46
Δυναμικές κινητοποιήσεις ξεκινούν τη Δευτέρα οι αγρότες
Δυναμικές κινητοποιήσεις που κατά πάσα πιθανότητα θα περιλαμβάνουν στήσιμο «μπλόκων» στις κεντρικές εθνικές οδούς, αλλά και στα όρια των συνόρων με όμορες χώρες, ξεκινούν τη Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου οι αγρότες.
Στην απόφαση αυτή κατέληξαν οι εκπρόσωποι των συντονιστικών επιτροπών Μακεδονίας, Θράκης και Θεσσαλίας μετά από την «άκαρπη» όπως την χαρακτήρισαν συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία συζητήθηκαν όλα τα κρίσιμα ζητήματα που τους απασχολούν.
«Δεν έλαβαν καμία δέσμευση» κατηγορούν οι αγρότες το υπουργείο.
«Είναι δικαίωμά τους να κάνουν αυτό που πιστεύουν» σχολιάζει από την πλευρά του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης. Ωστόσο, προσθέτει, «θεωρώ ότι η συζήτηση που κάναμε ήταν εξαντλητική και η απάντησή στα αιτήματά τους θετική. Ελπίζω να το ξανασκεφτούν».
Κρίσιμα ζητήματα
επί τάπητος
Στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης, άνω των τεσσάρων ωρών, που έγινε στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, στη Θεσσαλονίκη με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων από 13 μπλόκα, ο υπουργός Κ.Σκανδαλίδης τόνισε καταρχάς ότι πολιτική βούληση της κυβέρνησης είναι να στηρίξει τους πραγματικούς παραγωγούς αγροτικών και κτηνοτροφικών προϊόντων, καθώς και να εξυγιάνει το χώρο.
Από την πλευρά των αγροτών-κτηνοτρόφων, οι εκπρόσωποι συντονιστικών επιτροπών από τους νομούς Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Σερρών, Δράμας, Κιλκίς, Πέλλας, Ημαθίας, Πιερίας, Χαλκιδικής, Φλώρινας, Γρεβενών και Κοζάνης, οι οποίοι συμμετείχαν στην σύσκεψη, κατέθεσαν αναλυτικά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και ζήτησαν να δοθούν λύσεις.
Οι αγροτοκτηνοτρόφοι, μεταξύ άλλων, ζητούν αφορολόγητο πετρέλαιο για όλα τα αγροτικά μηχανήματα, άμεση αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημίες που έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους, την ολοκλήρωση των αρδευτικών έργων -κυρίως στη Θεσσαλία- την ολοκλήρωση του μητρώου αγροτών και τη διενέργεια ελέγχων για να αποτραπούν οι μαζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων και ζωοτροφών από χώρες των Βαλκανίων και ευρύτερα της νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Για το θέμα του αγροτικού πετρελαίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απάντησε ότι «υπάρχει ρήτρα από το μνημόνιο και ότι εάν θα εφαρμοστεί φέτος η εξίσωση με το πετρέλαιο θέρμανσης τότε θα δώσουν ''μάχη'' με την επιστροφή του φόρου, έτσι ώστε να μην επιβαρυνθούν οι αγρότες».
Παράλληλα, συζητήθηκε και το ενδεχόμενο πώλησης της Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος. Ο Κώστας Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι η Τρόικα ζήτησε όχι να πουληθεί αλλά να κλείσει και τόνισε πως «η κυβέρνηση θα κάνει τα αδύνατα δυνατά για να παραμείνει στο δημόσιο και στην υπηρεσία των αγροτών».
Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για το βαμβάκι από το πράσινο σκουλήκι και τις έντονες βροχοπτώσεις, ο υφυπουργός Γιάννης Κουτσούκος τόνισε ότι θα γίνει εξατομίκευση ανά παραγωγό.
Για αρκετά από τα αιτήματα των αγροτοσυνδικαλιστών οι υφυπουργοί Γιάννης Κουτσούκος και Μιλένα Αποστολάκη, που συμμετείχαν στη σύσκεψη, δεσμεύτηκαν ότι θα δοθούν λύσεις, ενώ τους παρουσίασαν τη δυσμενή εικόνα που επικρατεί στο χώρο της παραγωγής τροφίμων, σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης.
«Θέλω να είμαι ειλικρινής μαζί σας. Δεν θα σας κρύψω το παραμικρό και γι΄αυτό θέλω να με εμπιστεύεστε», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αγροτών.
Ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης, οι αγροτοσυνδικαλιστές συνεδρίασαν και αποφάσισαν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
«Κέντρο αγροτικής
ανάπτυξης η Β.Ελλάδα»
Ο κ. Σκανδαλίδης, στο πλαίσιο της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη, αμέσως μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους αγροτοκτηνοτρόφων, συναντήθηκε με τον περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτη Ψωμιάδη, τους αντιπεριφερειάρχες και υπηρεσιακούς παράγοντες, παρουσία και της υφυπουργού, Μιλένας Αποστολάκη.
Ο υπουργός χαρακτήρισε τη βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, ως την πιο παραγωγική περιοχή της Ελλάδας, ενώ ανακοίνωσε ότι στα τέλη Μαρτίου θα γίνει συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Κεντρικής Μακεδονίας, προκειμένου να συζητηθούν τρόποι, ώστε ο συγκεκριμένος γεωγραφικός χώρος να καταστεί κέντρο αγροτικής ανάπτυξης.
Στις προθέσεις του υπουργείου περιλαμβάνονται, ειδικότερα, η δημιουργία διαμετακομιστικού κέντρου, κέντρου τεχνολογίας και έρευνας και δημοπρατηρίου αγροτικών προϊόντων, ενώ θα εξεταστεί το ενδεχόμενο αξιοποίησης ιδιοκτησιών του υπουργείου.
«Για όλα αυτά θα φέρουμε συνολικό σχέδιο», ανέφερε ο κ. Σκανδαλίδης.