Τετάρτη, 17 Ιουλίου 2024, 8:17:24 πμ
Πέμπτη, 07 Νοεμβρίου 2013 18:18

Κρασί “διαμάντι” φέτος Αισιοδοξία από «Μπουτάρη»

rhttos-antonhs
Μια από τις καλύτερες χρονιές ζει η Αμπελοοινική Ζώνη Γουμένισσας, μετά από πολλά χρόνια καταχνιάς για τους αμπελουργούς, σκορπώντας αισιοδοξία για το μέλλον της περιοχής και το πολυτιμότερο προϊόν της, το κρασί.
Ο τρύγος ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο, πιο νωρίς από κάθε άλλη χρονιά, με τα αμπέλια να δίνουν εξαιρετικό σταφύλι, την πρώτη ύλη για να έχουμε ένα κρασί-διαμάντι από τα οινοποιία της περιοχής. Όταν στο τραπέζι σας βρεθεί το κρασί ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ εσοδείας 2013 θα είστε σίγουροι πως πίνετε ένα εξαιρετικό κρασί. Κι αυτό όχι μόνο για τις μοναδικές ποικιλίες με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως (ΠΟΠ) Ξινόμαυρο και Νεγκόσκα, αλλά και για τις ποικιλίες της ζώνης: Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah,Ασύρτικο, Μαλαγουζιά, Ροδίτης, Chardonnay και Sauvignon blanc. Επιλέξτε από τα τοπικά οινοποιία της Ζώνης: ΜΠΟΥΤΑΡΗ, ΑΪΔΑΡΙΝΗ, ΤΑΤΣΗ, ΧΑΤΖΗΒΑΡΙΤΗ, ΕΥΤΥΧΙΔΗ.
Παράλληλα με το καλό σταφύλι οι αμπελουργοί είδαν φέτος και την τιμή να διπλασιάζεται σε σχέση με πέρσι, και να παίρνουν μια βαθειά ανάσα επιβίωσης. Πολλοί έμεναν ακόμη και για πέντε χρόνια απλήρωτοι και είχαν φθάσει στα όριά τους, με την τιμή -που είχε διαμορφωθεί στο 0,25 ευρώ το κιλό- να μην καλύπτει ούτε το κόστος παραγωγής!
Ουσιαστικά οι  φετινές τιμές και η ποιότητα της παραγωγής κρατούν ζωντανή την Ζώνη, αφού είχε πάρει διαστάσεις το φαινόμενο κάποιοι αμπελουργοί να προχωρούν ή να σκέφτονται το ξερίζωμα των αμπελιών και τη στροφή τους σε άλλες δενδροκαλλιέργειες. Υπάρχει πια ένα κλίμα αισιοδοξίας στην Αμπελοοινική Ζώνη και πάνω σ’ αυτό πρέπει να οικοδομήσουν το μέλλον τους και οι αμπελουργοί και οι οινοποιοί της περιοχής, ώστε να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως αμπελουργοί προγραμματίζουν την παράλληλη φύτευση και επιτραπέζιων ποικιλιών με ταυτότητα και ισχυρό το όνομα της Γουμένισσας.

Χαμόγελα από «Μπουτάρη»
Το τρίτο ενθαρρυντικό στοιχείο της φετινής παραγωγής είναι το… ξύπνημα του «μεγάλου παίχτη» της περιοχής, της εταιρείας ΜΠΟΥΤΑΡΗ, η οποία με το τοπικό της οινοποιείο απορροφά τη μισή παραγωγή σταφυλιού.
Οι δυσκολίες που πέρασε τα τελευταία χρόνια η εταιρεία (εκτός της δικής μας ζώνης) έφερε σε αδιέξοδο και τους αμπελουργούς, οι οποίοι αναγκάζονταν να δίνουν το μόχθο τους με τιμές παντελώς ασύμφορες, αλλά και ταυτόχρονα δεν πληρώνονταν για χρόνια. Αυτό επέτρεψε και την είσοδο «ξένων» οινοποιών στην περιοχή, που έπαιρναν τις μοναδικές ποικιλίες της Ζώνης και οινοποιούσαν με άλλο όνομα, με αποτέλεσμα να μειώνεται κατά πολύ και η παραγωγή του κρασιού με Ονομασία Προέλευση ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ.
Φέτος, η εταιρεία ΜΠΟΥΤΑΡΗΣ έκανε στροφή 90 μοιρών, αλλάζοντας την στρατηγική της για την περιοχή μας. Προχώρησε σε συμβόλαια με τους παραγωγούς, δίνοντας μάλιστα διπλάσια τιμή από πέρσι, αιφνιδιάζοντας ευχάριστα τους αμπελουργούς αλλά και δυσάρεστα τους «ξένους» οινοποιούς, περιορίζοντας τη διείσδυσή τους στη Ζώνη. Ηταν μια… έντιμη και καλή συμφωνία με τους αμπελουργούς, που επανέφερε τα σωστά πλαίσια συνεργασίας.

«Αμπελώνες Γουμένισσας»
Το τέταρτο -και ίσως καθοριστικότερο- ενθαρρυντικό στοιχείο για τη Ζώνη είναι η δημιουργία της νέας Ομάδας Αμπελουργών Γουμένισσας, που πολύ γρήγορα βάζουν τη δική τους σφραγίδα στις εξελίξεις στη Ζώνη. Η Ομάδα απέκτησε και διαδικτυακή παρουσία με την ιστοδελίδα: ΑΜΠΕΛΩΝΕΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ, έχοντας ως τεχνικό σύμβουλο έναν από τους καλύτερους γνώστες της Ζώνης, τον Δημήτρη Τάσκο, δόκτωρ οινολόγο-ειδικό αμπελουργίας.
Αξίζει να παρουσιάσουμε την Ομάδα: Πρόεδρός της είναι ο Αντώνης Ρήτος, Αντιπρόεδρος ο Γιαννάκος Πολυχρόνης, Γραμματέας ο Σανίδας Γεώργιος, Ταμίας ο Τάτσης Θωμάς, και Μέλος της διοίκησης ο Μητρετόδης Θάνος.
Τα υπόλοιπα μέλη της Ομάδας είναι: Αγγελοστογιάννης Αθανάσιος, Βαβάμης Γεώργιος, Γιάκος Χρήστος, Καλβάκης Κωνσταντίνος, Καραπατσιά Ευδοκία, Καρατζιάς Γεώργιος, Κυριακίδης Γρηγόρης, Μητρετόδης Χρήστος, Πέτκος Χρήστος, Σανίδας Αλέξανδρος, Σανίδας Σωτήρης, Στριτσίδης Χρήστος, Τάτσης Βασίλης και Χατζησάββα Χρυσούλα.
«Είχαμε αποφασίσει να μην ξαναδώσουμε τα σταφύλια στις περσινές τιμές. Θα τα αφήναμε στ’ αμπέλια μας», μας τόνισε ο πρόεδρος της Ομάδας Αντ. Ρήτος.
«Για εμάς ήταν πλέον θέμα επιβίωσης η αλλαγή των κανόνων. Μέσα σ’ αυτήν την κρίση που βιώσαμε τα τελευταία πέντε χρόνια ως αμπελουργοί, βρεθήκαμε αποφασισμένοι να βάλλουμε τις βάσεις για ένα νέο ξεκίνημα, να δώσουμε στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας και στη Ζώνη μια ιστορική ευκαιρία για ανάπτυξη. Γνωρίζουμε πολύ καλά πως η επιβίωση της Ζώνης περνά μέσα από την προσπάθεια να δώσουμε ταυτότητα στα προϊόντας της περιοχής. Ταυτότητα σε όλα τα προϊόντα και κυρίως στο κρασί και το τσίπουρο».
Ο κ. Ρήτος επιμένει πως η ποιότητα στην παραγωγή και η ταυτότητα στα προϊόντα της περιοχής είναι το όραμα της Ομάδας, που στήθηκε χωρίς καμία βοήθεια απ’ έξω. «Τη δημιούργησε η ίδια η ανάγκη, η αγωνία μας για το αύριο», μας λέει. «Η Ομάδα είναι ανοιχτή και σε άλλους αμπελουργούς, αλλά βεβαίως με τους κανόνες λειτουργίας της». Και ο πρόεδρος της Ομάδας αποκαλύπτει και τον επόμενο μεγάλο στόχο: «Θα επιδιώξουμε την καλύτερη δυνατή συνεργασία με όλους τους τοπικούς οινοποιούς και μαζί τους θέλουμε να προωθήσουμε και την είσοδο των ίδιων των αμπελουργών, της Ομάδας μας και στην αγορά του κρασιού και του τσίπουρου. Τώρα ξεκινάμε αλλά θέλουμε να φθάσουμε μακριά».
Κώστας Τερζενίδης