Καλημέρα αδέλφια
Ακόμη και η (αριστερή) «Αυγή» πανηγύρισε για τη
νίκη Ομπάμα, πιστή στο ρόλο καλλιέργειας αυταπατών. Όπως είχε
διαφημίσει και την νίκη Κλίντον. Μην ξεγελιέστε αδέλφια επειδή
εκλέχθηκε μαύρος στο Λευκό Οίκο. Και ο Κόλιν Πάουελ και η Κοντολίζα
Ράις (ή Ριζού) μαύροι είναι. Μαύρος λύκος-άσπρος λύκος, πάντως λύκος
είναι. Στην ουσία άλλαξε η βιτρίνα του Αμερικάνικου Ιμπεριαλισμού.
Ανακαινίστηκε. Το μεγάλο κεφάλαιο επένδυσε ένα πακτωλό χρημάτων στο
χρώμα της φτώχειας, αλλά στις ΗΠΑ θα συνεχίσει να κυβερνά η αστική
τάξη, το σκληρό μονοπωλιακό κεφάλαιο, το στρατιωτικό-πολιτικό σύμπλεγμα
που σπέρνει δυστυχία στο κόσμο.
«Μακάρι να ήταν τα πράγματα αλλιώς» που λέει και το γνωστό τραγούδι, αλλά δυστυχώς δεν είναι.
Γι αυτό να προσέχουμε από πού θα μας έρθει η σφαλιάρα.
+
ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ, με πλήρη συνείδηση, ψήφισαν στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων της Ευρωβουλής την έκθεση Σέρκας. Νομιμοποίησαν έτσι, τις 65 ώρες εργασία τη βδομάδα, όπως προβλέπεται από τη λεγόμενη «ρήτρα αυτοεξαίρεσης» (ρήτρα «opt out»). Μάλιστα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ κ. Παπαδημούλης ήταν και ο σκιώδης εισηγητής της Εύρο-ομάδας της GYE-NGL. Είδες ο ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ; «Φοράει το φιλολαϊκό «αριστερό του προσωπείο και πορεύεται» ενώ είναι ευρωλάγνος και αντιλαϊκός.
Κάνοντας χρήση αυτής της ρήτρας οι εργοδότες μπορούν να υπερβαίνουν το τυπικό όριο για το μέσο χρόνο εβδομαδιαίας εργασίας που είναι το 48ωρο. Ο μόνος περιορισμός που έχουν πλέον είναι να παρέχουν στον εργαζόμενο ένα 11ωρο ανάπαυσης το 24ωρο, ανάμεσα σε δύο περιόδους εργασίας. Δηλαδή, μπορούν να απασχολούν τον εργαζόμενο έως και 13 ώρες την ημέρα, που στην πενθήμερη εργασία σημαίνει 65 ώρες δουλειάς τη βδομάδα.
Και είναι μεγάλο ψέμα ότι η έκθεση Σέρκας, που ψηφίστηκε, αλλάζει την πρόταση οδηγίας της Κομισιόν. Μια σύγκριση ανάμεσα στις δύο προτάσεις είναι αποκαλυπτική.
Πως το λέγαμε στο Σχολείο εκείνο το τραγουδάκι; «Δούλευε, δούλευε, γέλα πολύ, δίχως δουλειά δε’ ναι ζήση παιδί, δουλειά χαρά-δουλειά χαρά, εμπρός για τη δουλειά»…
+
Κοινωνία: σύνολο ανθρώπων που συμβιώνουν σ’ έναν τόπο ή σε μια εποχή. Έτσι λένε τα αστικά λεξικά. Τα Μαρξιστικά λεξικά δίνουν μια ολοκληρωμένη ερμηνεία: Έτσι λοιπόν, με την ευρύτερη έννοια, είναι το σύνολο των ιστορικά διαμορφωμένων μορφών κοινής δράσης των ανθρώπων, το σύνολο των κοινωνικών τους σχέσεων, των αμοιβαίων σχέσεων και της οργάνωσης της κοινωνικής ζωής που προκύπτει απ’ αυτές τις σχέσεις. Με τη στενή έννοια, είναι ο ιστορικά συγκεκριμένος τύπος κοινωνικού συστήματος.
Πολίτης:Είναι ο κάτοικος μιας πόλεως, αυτός που έχει το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι. Αυτό σύμφωνα με τα αστικά λεξικά γιατί στα Μαρξιστικά λεξικά τέτοια λέξη δεν υπάρχει. Και δεν υπάρχει με την έννοια ότι, πολίτες είμαστε όλοι που όμως έχουμε διαφορετικά συμφέροντα, αφού οι βασικές σχέσεις μέσα στην κοινωνία είναι οι σχέσεις παραγωγής, που έχουν υλικό χαρακτήρα.
Η αστική φιλοσοφία χρησιμοποιεί ψυχολογικές καταστάσεις (κοινοτικό αίσθημα ανθρώπων) ιστορικοπολιτικούς σχηματισμούς (πόλη, κράτος , έθνος), νομικά επιχειρήματα (οικονομική ή συμβατική σύμπραξη ανθρώπων), ή πνευματικά και ηθικά φαινόμενα (η κοινωνία σαν πνευματική-ηθική ένωση ανθρώπων).
Όταν λοιπόν συγκεντρώνονται άνθρωποι και κάνουν μια ένωση, μια κοινωνία ανθρώπων που μάλιστα θέλουν να λέγονται προοδευτικοί, πρέπει στις προτάσεις τους για τη λύση των προβλημάτων, να δίνουν την πραγματική διάσταση που σημαίνει τα αίτια που δημιουργούν τα προβλήματα.
Δεν μπορεί, ας πούμε να αγωνίζεσαι για το ΤΕΙ ή για τη δημιουργία νέων τμημάτων ΤΕΙ και να μην λες ότι οι σπουδαστές δεν έχουν να κερδίσουν τίποτε από μια κατ’ όνομα μόνο «ανώτατη» εκπαίδευση, που παράγει αποφοίτους «δεύτερης» ταχύτητας, πιο φθηνούς για το κεφάλαιο. Δεν μπορείς να μην λες για το επίπεδο και τις συνθήκες μέσα στις οποίες σπουδάζουν τα παιδιά. Εάν συζητήσουν με τους σπουδαστές του ΤΕΙ Κιλκίς, όπως έχουμε κάνει επανειλημμένα εμείς, θα μάθουν πολλά και θα βγάλουν πολλά συμπεράσματα. Θα δουν, πρώτα-πρώτα πως βλέπουν τις συνθήκες ζωής στην πόλη τα παιδιά, που θέλουμε να φέρουμε και άλλα για να ζήσουν και να σπουδάσουν στην πόλη μας.
+
Είναι καλό να διαβαστούν από όλους οι θέσεις του ΚΚΕ για το 18ο Συνέδριο και το Σοσιαλισμό. Και είναι καλό να περάσουμε από το περίπτερο 10 της ΔΕΘ, από 19 Νοέμβρη έως 19 Δεκέμβρη όπου μεταφέρεται από την Αθήνα για να λειτουργήσει, η έκθεση φωτογραφίας και ντοκουμέντων του ΚΚΕ. Πρόκειται για τη ιστορία του λαϊκού κινήματος, των αγώνων του λαού μας.
Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008 07:06