Ευρεία ανακατάταξη του πολιτικού χάρτη του ν. Κιλκίς επιφέρει η επί θύραις ίδρυση του κόμματος της κ. Μπακογιάννη. Κι αν το ρευστό πολιτικό σκηνικό τροφοδοτείται από την πρωτοφανή οικονομική κρίση, στην οποία φαίνονται ανήμποροι να δώσουν πειστικές απαντήσεις οι λειτουργούντες πολιτικοί οργανισμοί, ειδικότερα στο ν. Κιλκίς η αβεβαιότητα επιτείνεται από την παρουσία και δράση ενός ισχυρού πολιτικού ανδρός, του ανεξάρτητου βουλευτή Κ. Κιλτίδη, παρά τω πλευρώ της κ. Μπακογιάννη.
Παρά το γεγονός ότι ο κ. Κιλτίδης δεν πρόκειται να προσχωρήσει στο κόμμα ως βουλευτής, διατηρώντας όπως δεσμεύτηκε την ανεξαρτησία του, αλλά μόνο ως πολίτης, είναι βέβαιο ότι στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές θα είναι από τους πρωταγωνιστές της προεκλογικής μάχης υπέρ του κόμματος της κ. Μπακογιάννη.
Επομένως στους υποψηφίους των συνήθων κομμάτων εξουσίας, του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. θα προστεθεί ένας ακόμα ισχυρός μνηστήρας της μιας εκ των τριών βουλευτικών εδρών του νομού, ο κ. Κιλτίδης. Και ο ίδιος μπορεί να ισχυρίστηκε τον Ιούνιο ότι θα τον ακολουθήσει η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων της Ν.Δ. που τον «σταύρωσαν» το 2009, αλλά θα αρκέσουν και οι μισοί για να αναδιαμορφωθεί ριζικά ο χάρτης της κεντροδεξιάς στο νομό όπως επίσης και η κατανομή των εδρών.
Το ρευστό τοπίο επιτείνεται όμως και από μια σειρά ακόμα γεγονότων και καταστάσεων που διαμορφώθηκαν σε ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ.
Το κυβερνών κόμμα βρέθηκε με δυο βουλευτές στο νομό επειδή μεταπολιτευτικά κατόρθωσε το ακατόρθωτο: να προηγηθεί σε δύναμη ακόμα και στο Κιλκίς, σε ένα από τα κάστρα της Ν.Δ. όπου η δύναμή της την τελευταία 20ετία κυμαίνεται περί το 50%, το οποίο έχει ξεπεράσει ουκ ολίγες φορές.
Ωστόσο όπως έδειξαν οι πρόσφατες δημοτικές – περιφερειακές εκλογές η Ν.Δ. δικαιούται να εκτιμά ότι ξεπέρασε τουλάχιστον στο Κιλκίς την κρίση της, ανέβασε τα ποσοστά της και σε κάθε περίπτωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο για το ΠΑΣΟΚ να επαναλάβει την πρωτιά του.
Στα αξιοσημείωτα επίσης να καταγραφεί ότι το έλλειμμα κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης της Ν.Δ. στο νομό ύστερα από την ανεξαρτητοποίηση του κ. Κιλτίδη ανοίγει τις προοπτικές και σε νέους υποψηφίους. Έτσι κοντά στην «παλιά καραβάνα» τον κ. Τσιτουρίδη και τον «μπαρουτοκαπνισμένο» με αξιοσημείωτη επίδοση από το 2009 Γιώργο Γεωργαντά είναι εύλογο να εμπλουτιστεί το ψηφοδέλτιο και με άλλους νέους υποψήφιους που θα επιχειρήσουν να εκφράσουν το «νέο πρόσωπο» της Νέας Δημοκρατίας.
Ωστόσο οι πρόσφατες αυτοδιοικητικές εκλογές «παρήγαγαν» στη Ν.Δ. πέραν της αισιοδοξίας ότι πέρασε στην α’ θέση κι ένα στέλεχος, οι κινήσεις του οποίου –αποδείχτηκε ότι- διαμορφώνουν νέες ισορροπίες στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Είναι ο νέος Δήμαρχος Κιλκίς, ο απερχόμενος Νομάρχης Ευάγγελος Μπαλάσκας του οποίου οι επόμενες κινήσεις αναμένονται με περισσότερο ενδιαφέρον από στελέχη εντός της Ν.Δ. παρά από τα αντίστοιχα των άλλων κομμάτων.
Και ειρήσθω εν παρόδω ότι ως Δήμαρχος Κιλκίς δεν υπόκειται σε κανένα κώλυμα ο κ. Μπαλάσκας.
Στο ΠΑΣΟΚ πάλι γνωρίζουν ότι στατιστικά ανά 12ετία έχουν τύχη να εκλέγουν δυο βουλευτές. Το κατόρθωσαν για τρίτη φορά στις 13 εκλογικές αναμετρήσεις των τελευταίων 36 ετών – μετά τη μεταπολίτευση.
Επομένως υπό το φως και της κρίσης και της περιοριστικής οικονομικής πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση, κάθε προσδοκία για επανεκλογή δυο πράσινων βουλευτών συναγωνίζεται σε αισιοδοξία την εκτίμηση του κ. Τσίπρα περί συντριβής του δικομματισμού.
Αν προσθέσετε και όσα διαδραματίστηκαν κι όσα μέλλονται να επισυμβούν μετεκλογικά, μετά τις αυτοδιοικητικές κάλπες στο ΠΑΣΟΚ τότε καθίσταται ηλίου φαεινότερο ότι στο κυβερνών κόμμα και πάντα στο ν. Κιλκίς θα ζήσουν μέρες έντασης. Οι αιτιάσεις περί ελλιπούς στήριξης του επίσημου υποψηφίου του ΠΣΑΣΟΚ Δ. Τερζίδη το εντελώς ρευστό περιβάλλον στην Παιονία όπου το ΠΑΣΟΚ υποστήριξε στο «δώδεκα παρά πέντε» τον κ. Δραγανίδη, αλλά όπως αποδείχτηκε δεν ήταν όλο το ΠΑΣΟΚ, δημιουργούν μια θολή εικόνα.
Μπορεί εν πολλοίς όλα τα παραπάνω να μην εξηγούν ούτε καν το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, αλλά σίγουρα παρέχουν έδαφος σε μικροκομματική ομφαλοσκόπηση κυρίως για εσωτερική κατανάλωση.
Αν μάλιστα η σύνθεση του ψηφοδελτίου δεν είναι η συνήθης τότε ενδεχομένως το στοιχείο της αβεβαιότητας να ενταθεί.
Σε κάθε περίπτωση αν στο ΠΑΣΟΚ δεν τολμήσουν να συζητήσουν ανοιχτά και με παρρησία με τη συμμετοχή όλων των πρωταγωνιστών των αυτοδιοικητικών εκλογών για τα αίτια που οδήγησαν στην ΗΤΤΑ, τότε τα αίτια αυτά θα ακολουθούν και θα «χρωματίσουν» τη εσωκομματική ζωή του Κινήματος μέχρι και τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές.