Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 6:14:32 πμ
Σάββατο, 24 Αυγούστου 2024 17:53

Εκεί ψηλά στα σύνορά μας, στο Σκρα

Γράφει ο Βασίλης Αθανασιάδης: Η πλατεία του Σκρά. Στο κέντρο το Κοινοτικό κατάστημα όπου στεγάζεται και το Πολεμικκό Μουσείο

  Αύγουστος, ο τελευταίος μήνας του καλοκαιριού, μέχρι τα μέσα του μήνα, ο παρατεταμένος καύσωνας, η ανομβρία, με τις υψηλές θερμοκρασίες, έχουν φέρει τον κόσμο σε απόγνωση.

  Όλοι αναζητούν λίγη δροσιά, οι περισσότεροι βρίσκουν διέξοδο στις ακρογιαλιές τις χώρας μας και όσοι έχουν την οικονομική δυνατότητα, στα πανέμορφα νησιά μας.
  Εμείς όμως λέμε και πιστεύουμε ότι, δροσιά δεν σημαίνει απαραίτητα και μόνο θάλασσα.
  

  Εδώ στο Δήμο μας, στην Παιονία μας, εκεί στο βορειοδυτικό άκρο της έχουμε μέρη πανέμορφα, δροσερά, που αξίζει και πρέπει να τα επισκεφτούμε.

  Σε απόσταση μιας ώρας, με προσεκτική οδήγηση λόγω των πολλών στροφών, μέσα από τις καταπράσινες βορειοανατολικές πλαγιές του Πάικου φτάνουμε στα πανέμορφα βλαχοχώρια του Δήμου μας, την Κούπα, που έχουμε αναφερθεί πριν λίγο καιρό με δική μας ανάρτηση και στο ιστορικό - ηρωικό Σκρά.

   Πέρα απ΄την ομορφιά που απολαμβάνουμε κατά τη διαδρομή, έχουμε τη δυνατότητα να επισκεφθούμε την πασίγνωστη πλέον για πολλούς και πανέμορφη "γαλάζια" λίμνη με τους καταρράκτες της.

    Μπορούμε να επισκεφθούμε το διαμάντι του Δήμου μας την πανέμορφη Κούπα, πνιγμένη στο πράσινο και στα αιωνόβια δέντρα της, με τις νερομάνες, πηγές - βρύσες και τον ιστορικό Ιερό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Κούπας.

   Τέλος, εκεί ψηλά το ιστορικό – ηρωικό χωριό του Σκρά. Το "μπαλκόνι" της Παιονίας μας με πανοραμική θέα, δυτικά την οριογραμμή προς την τοποθεσία της "Μάχης του Σκρά" (17 Μαΐου 1918) και ανατολικά προς τον ιστορικό λόφο του Ραβινέ (1η Μαΐου 1917), τον κάμπο της Γευγελής, και της Ειδομένης μέχρι τον Αξιό ποταμό και ακόμη παραπέρα.

   Εδώ στο Σκρά, στην είσοδο του χωριού θα δούμε μια καλαίσθητη πινακίδα που μας καλωσορίζει στο ιστορικό-ηρωικό Σκρά

  Πριν την πλατεία, στα αριστερά μας θα δούμε το μνημείο που έχει ανεγερθεί για να τιμήσει το ιστορικό γεγονός και του εκατοντάδες νεκρούς - ήρωες της "Μάχης του Σκρά" που έχει καταγραφεί στην παγκόσμια ιστορία.

    Στην πλατεία στο κέντρο του χωριού, στο κοινοτικό κατάστημα, στο ισόγειο θα δούμε και θα επισκεφθούμε το "Μουσείο Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου Μάχης Σκρά" με πλήθος εκθεμάτων (ρουχισμό, οπλισμό, εξαρτήματα, έντυπα και πολλά άλλα).

  

    Επίσης μπορούμε να επισκεφθούμε τον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου, ιδιαίτερα φροντισμένο και με πανοραμική θέα προς όλα τα σημεία του ορίζοντα.

Ανηφορίζοντας για τον Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου
Πανοραμική φωτογραφία του Αη Δημήτρη

   

Ευμεγέθης Αγιογραφία του Αγίου Δημητρίου στο Καμπαναριό

  Αφού έχουμε δει όλα αυτά τα πολύ αξιόλογα στο Σκρά, αφήνουμε τελευταίο κάτι πολύ σημαντικό που σίγουρα θα απολαύσουμε όλοι μας, την εστίαση τουτέστιν το φαγητό μας, αυτό θα γίνει και αφορμή για πολλούς να ξανάρθουν στο Σκρά, όπου υπάρχουν δύο εστιατόρια.

Καφέ Ταβέρνα ''ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΚΡΑ'' 

 και η παραδοσιακή Ταβέρνα Καφέ "ΤΟ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ".

 Μία ωραία Κυριακή του Αυγούστου, με πολύ υψηλή θερμοκρασία στον κάμπο, εμείς επιλέξαμε την δροσιά του βουνού και την επίσκεψη στις ομορφιές του Σκρά και δεν μετανιώσαμε για όσα είδαμε αλλά και για όσα απολαύσαμε κατά την εστίαση μας στην ταβέρνα "Το κάτι άλλο¨.


   Η ταβέρνα αυτή, είναι ένα στολίδι στο άνω μέρος της πανέμορφης πλατείας του ιστορικού Σκρά, είναι ένα έργο, κατάθεση ψυχής, δημιούργημα - επένδυση του συνδημότη μας γέννημα - θρέμμα του Σκρά, κ. Πέτρου Καραδουλάμη και της συζύγου του Ανθούλας.


  Ο Πέτρος μετά την εκπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων στα 1973 πήρε το δρόμο της ξενιτιάς και τον Σεπτέμβριο βρίσκεται στο Βέλγιο. Τον επόμενο χρόνο εκεί στην ξενιτιά στο δρόμο της ζωής του, θέλημα Θεού, γνώρισε την αγαπημένη του σύζυγο την Ανθούλα με καταγωγή από την Κοζάνη που ήδη είχε 10 χρόνια στο Βέλγιο και έτσι από τότε (1974) μέχρι σήμερα πορεύονται αγαπημένοι στον αγώνα της ζωής εδώ και 50 χρόνια.

  Άνοιξε στο Βέλγιο κατάστημα εστίασης και εργάστηκαν εκεί μέχρι το 1988, το 1989 επέστρεψε στην πατρίδα και επένδυσε τα χρήματα των κόπων του στο γενέθλιο τόπο, στο ηρωικό Σκρά.

Τον Μάιο του 1990 σε ιδιόκτητο χώρο, ξεκίνησε την λειτουργία του καφέ - εστιατορίου, στην συνέχεια προχώρησε στον ίδιο χώρο και την λειτουργία ενοικιαζομένων δωματίων.

   Η επιχείρηση η οποία λειτουργεί αδιάλειπτα εδώ και 34 χρόνια, ετοιμάζεται για την διάδοχη κατάσταση αφού ο κος Καραδουλάμης ετοιμάζεται να "παραδώσει τα κλειδιά" στα παιδιά του.

   Ο ιδιοκτήτης και δημιουργός της επιχείρησής μιλούσε και μιλάει ακόμη με τα καλύτερα λόγια για τον αλησμόνητο Παύλο Πασαλίδη και την ΑΝ.ΚΙ. (Αναπτυξιακή Κιλκίς) για την βοήθεια του, υλοποιώντας προγράμματα ανάπτυξης, αγροτουρισμού της Ε.Ε..

   Η ευγένεια, η εξυπηρέτηση, η ποιότητα και η ατμόσφαιρα κατ΄ ενθουσιάζουν τους επισκέπτες, πελάτες οι οποίοι επιστρέφουν στο πανέμορφο χωριό του Δήμου μας.

Συγχαρητήρια Πέτρο και Ανθούλα για την συμβολή σας στην ανάπτυξη του "ηρωικού" Σκρά.

Για την ιστορία:

   Το Σκρά, στα βλάχικα Λιούμνιτσα ή Λουμνίτσα το 1904 είχε 1468 κατοίκους και κατά την τελευταία απογραφή του 2021 είχε 96 κατοίκους. Το Σκρά λειτουργούσε Ελληνικό σχολείο από το 1886.

   Η Κούπα που δεν άλλαξε όνομα το 1904 είχε 586 κατοίκους ενώ στην τελευταία απογραφή του 2021 είχε 76 κατοίκους.

 

* Φωτογραφίες: Κλεοπάτρα Γ. Αθανασιάδου και Σοφία Ν. Αθανασιάδου.