Σε ένα γκρίζο τοπίο όπου μεσούσης της εκπαιδευτικής χρονιάς οι ελλείψεις καθηγητών αποτελούν κανόνα (σε δεκάδες ανέρχονται τα κενά στα σχολεία του ν. Κιλκίς), αχτίδα φωτός αποτελεί η αναγγελία του θαρραλέου προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας για την Παιδεία. Παρόντος του Προέδρου του κόμματος και αυριανού πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η Τομεάρχης Παιδείας Νίκη Κεραμέως ανέπτυξε το σύνολο του προγράμματος, τα βασικά σημεία του οποίου είναι τα ακόλουθα:
Σύγχρονο δημόσιο σχολείο, δημιουργική κυψέλη γνώσης και καινοτομίας.
Ποιοτική και αποτελεσματική εκπαίδευση με συνεχή αξιολόγηση του συστήματος, επιμόρφωση των εκπαιδευτικών
Ενίσχυση του κοινωνικού χαρακτήρα τους εκπαιδευτικού συστήματος.
Ασφαλές σχολικό περιβάλλον
Κοινός στρατηγικός σχεδιασμός της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης
Αυτονομία των Μονάδων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ΕΠΑΛ) και Κατάρτισης (ΙΕΚ), με ενεργό ρόλο των εκπροσώπων της τοπικής οικονομίας
Άμεση σύνδεση με την αγορά εργασίας με τη συμμετοχή των Κοινωνικών Εταίρων στον σχεδιασμό
Πιστοποίηση της μη Τυπικής και Άτυπης Μάθησης με βάση τις ανάγκες της αγοράς.
Στο κομμάτι της Ανώτατης Εκπαίδευσης στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι τα «ακαδημαϊκά ιδρύματα να είναι πραγματικά αυτόνομα, αυτοδιοικούμενα, αξιολογούμενα, ανταγωνιστικά, σύγχρονα, εξωστρεφή, σε κοινό βηματισμό με την αγορά εργασίας». Όπως σημειώνει η ΝΔ για να επιτευχθεί ο στόχος αυτός θα καταργηθούν οι νομοθετικές πρωτοβουλίες των κκ Μπαλτά, Φίλη και Γαβρόγλου και θα ψηφιστεί άμεσα ένας νόμος πλαίσιο για τα Ανώτατα Ιδρύματα που θα προβλέπει:
Σύγχρονους και αποτελεσματικούς Θεσμούς διοίκησης
Προγράμματα σπουδών χωρίς τον ασφυκτικό έλεγχο του υπουργείου Παιδείας.
Αξιολόγηση σε όλα τα επίπεδα
Κατάργηση του ασύλου
Ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας των Ιδρυμάτων
Προσέλκυση νέων πόρων για τα Ιδρύματα επιπλέον της κρατικής χρηματοδότησης
Μεγαλύτερη διασύνδεση με την αγορά εργασίας.
Τέλος, παράλληλος στόχος της Νέας Δημοκρατίας είναι η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων ώστε η «Ελλάδα να αναδειχθεί σε ισχυρό περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».
Για να γίνει αυτό πρέπει να γίνει:
Αναθεώρηση των παραγράφων του άρθρου 16 του Συντάγματος που αφορούν στην ανώτατη εκπαίδευση, προκειμένου να επιτραπεί η ίδρυση μη κρατικών και ιδιωτικών ιδρυμάτων Ανώτατης Εκπαίδευσης με τις αναγκαίες διασφαλίσεις ποιότητας και εποπτείας από το κράτος.
Μη κρατικά και ιδιωτικά πανεπιστήμια που θα ιδρύονται υπό αυστηρούς όρους και προϋποθέσεις και θα λειτουργούν με διαφάνεια, αξιολόγηση και λογοδοσία.
Έτσι θα μπει ένα τέλος στο υφιστάμενο με την ανοχή της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθεστώς αναρχίας στα ΑΕΙ με το άσυλο να αποτελεί ασπίδα προστασίας των κακοποιών που βεβηλώνουν σε κάθε ευκαιρία τα πανεπιστήμια.
Τα σχολεία κάθε βαθμίδας θα αποτελούν πλέον χώρο μάθησης και δημιουργίας. Και για να ανταποκρίνονται στο ρόλο τους υπάρχει ένας αξιωματικός κανόνας: Ανοιχτή σκέψη, ανοιχτά σχολεία.
Η Νέα Δημοκρατία σέβεται τις αγωνίες των μαθητών-φοιτητών. Αφουγκράζεται τις αγωνίες αυτές και τις μετουσιώνει σε πολιτική υπέρβασης των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τη νεολαία μας και την ελληνική οικογένεια.
Όπως είπε o ίδιος άλλωστε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, οι πολιτικοί του σήμερα έχουν την ηθική υποχρέωση να διασφαλίσουν αυτά που πρέπει για να κάνει το σημερινό παιδί τα όνειρά του πραγματικότητα στο μέλλον. «Παιδεία σημαίνει μια στρατηγική θεώρηση που θα πρέπει να διακλαδώνεται στο σύνολο των πολιτικών ενός σύγχρονου κράτους» ανέφερε ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση για τη σημερινή κατάσταση κάνοντας λόγο για αποκλεισμό χιλιάδων παιδιών από παιδικούς σταθμούς, υποβάθμιση του ολοήμερου σχολείου, για αλλαγές στα προγράμματα με απαξίωση της ελληνικής γραμματείας και πειράματα στο μάθημα της ιστορίας. «Λαός που δεν γνωρίζει την ιστορία του δεν έχει μέλλον, και λαός που δεν τιμά τις παραδόσεις του δεν γνωρίζει από πού έρχεται και που πάει» είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της ΝΔ πρότεινε μια επανάσταση, όπως είπε, για την παιδεία που θα βασίζεται σε τρεις κατευθύνσεις:
- την ελεύθερη πρόσβαση στη μόρφωση σε ακαδημαϊκά ελεύθερες μονάδες έτσι ώστε όλα τα ελληνόπουλα να ξεκινούν από την ίδια αφετηρία
-τη σύνδεση της εκπαίδευσης με το οικονομικό βηματισμό της χώρας, καθιστώντας εθνική προτεραιότητα την αναβάθμιση της επαγγελματικής κατάρτισης
και τέλος δεσμεύτηκε να υπάρξει αξιολόγηση παντού.
Αποτελεί αδήριτη αναγκαιότητα ολόκληρη η ελληνική κοινωνία να αγκαλιάσει το πρόγραμμα παιδείας της Νέας Δημοκρατίας, καθώς δίνει ελπίδα για τη νέα γενιά, για ένα καλύτερο μέλλον της Ελλάδας.
Και είναι περισσότερο από βέβαιο ότι οι Έλληνες θα αξιοποιήσουμε την ευκαιρία αυτή.
Οι καιροί δεν περιμένουν. Και ούτε η Ελλάδα έχει την πολυτέλεια να σπαταλά χρόνο.
Dr. ΣΑΧΠΕΚΙΔΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΚΑΡΔΙΟ-ΘΩΡΑΚΟΧΕΙΡΟΥΡΓΟΣ
ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΙΑΤΡΙΚΗΣ