Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025, 5:37:09 μμ
Τρίτη, 11 Φεβρουαρίου 2025 12:18

Το νερό και υψηλή σημασία του για τον πλανήτη γη και για τον άνθρωπο

Γράφει ο Κωνσταντίνος Βαστάκης.

Θεολόγος, πρώην Λκειάρχης

 

κατά τη γνώμη των ειδικών επιστημόνων (υδρολόγων κ.α.) Το 70% του γλυκού νερού χρησιμοποιείται στη γεωργία, το 15% στη βιομηχανία και το 15% για οικιακή χρήση. Ας σημειωθεί ότι η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τη διαθεσιμότητα του γλυκού νερού και τα μοτίβα των βροχοπτώσεων. Ας σημειωθεί ακόμη ότι το νερό είναι απαραίτητο για τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματός μας για την αποβολή των τοξινών και για τη μεταφορά των θρεπτικών συστατικών στον άνθρωπο.

Ο ειδικός επιστήμονας, υδρολόγος Gemman Portillo λέγει η σε σχετικό κείμενό του περί της σημασίας του νερού, ότι το νερό είναι ένας ζωτικής σημασίας πόρος για τη ζωή και τον πλανήτη και ότι οι σημασία του είναι ανυπολόγιστη, τόσο κατά την ανάπτυξη της ανθρώπινης ζωής, όσο και για τη λειτουργία των οικοσυστημάτων. Ωστόσο λέγει, η σπανιότητα και η μόλυνση του αποτελούν όλο και πιο πολύ σοβαρά προβλήματα παγκοσμίως. Ο ρόλος του νερού είναι κρίσιμος και για την οικονομία και για τα απαιτούμενα μέτρα για τη διατήρησή του. Το νερό λοιπόν είναι άκρως απαραίτητο για τη ζωή. Το ανθρώπινο σώμα ανάλογα με την ηλικία αποτελείται από 60% έως 75% από νερό, ανάλογα και με τον λιπώδη ιστό μας. Στα πολύ μικρά παιδιά (μωρά) αυτό το ποσοστό είναι μεγαλύτερο και ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξή τους γι αυτό κάθε λίγο και διψούν. Επιπλέον πρέπει να τονισθεί ότι η παρουσία του νερού είναι απαραίτητη για τη λειτουργία πολλαπλών βιολογικών διεργασιών.

Στη γη περίπου το 97% του νερού βρίσκεται στους ωκεανούς και τις θάλασσες πράγμα που σημαίνει ότι είναι αλμυρό και δεν είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Μόνο ένα εξαιρετικά χαμηλό ποσοστό του γλυκού νερού της γης, κοντά στο 1% είναι διαθέσιμο για χρήση (στην επιφάνεια της γης) και ανθρώπινη κατανάλωση. Από αυτό το περιορισμένο 1% το νερό κατανέμεται σε ποτάμια λίμνες λιμνοθάλασσες και υδροφορείς. Το υπόλοιπο του γλυκού νερού δηλαδή το μεγαλύτερο μέρος του είναι παγωμένο σε παγετώνες και πολικούς πάγους. Ας σημειωθεί ότι είναι ανησυχητικό ότι τα αποθέματα γλυκού νερού μειώνονται λόγω παραγόντων όπως η ρύπανση και η κλιματική αλλαγή, γεγονός που μειώνει περαιτέρω την ποσότητα νερού που είναι κατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση. Τα αρνητικά αποτελέσματα της αλλαγής του κλίματος αποτελούν βασικό παράγοντα για τη μείωση των πηγών γλυκού νερού. Ειδικά στην περιοχή του Κιλκίς υπάρχουν νησίδες ερημοποίησης. Η άνοδος της θερμοκρασίας επηρεάζει την ποσότητα βροχόπτωσης προκαλώντας έντονες καταιγίδες και πλημμύρες ή αντίστροφα μεγαλύτερες και συχνότερες ξηρασίες. Καταληκτικά σημειωθεί ότι αυτό το μεγάλο δώρο του θεού το νερό (η γενεσιουργά στοιχεία του) υπάρχει υπό διάφορες μορφές σε όλο το υλικό σύμπαν, όπως συμβαίνει να υπάρχει υδρογόνο και οξυγόνο πράγμα που αν θέλει ο θεός και το επιτρέψει η υγεία μας θα μας απασχολήσει σε άλλο σημείωμά μας.