Αξιοποιώντας τις παρεχόμενες δυνατότητες του επιχειρησιακού προγράμματος Υποδομές Μεταφορών Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) διεκδίκησε και πέτυχε την προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών μονάδων μικροδικτύου, ισχύος 1.109 kWp, στις χρηματοδοτικές του πρόνοιες, διασφαλίζοντας για το σκοπό αυτό 1.534.000ευρώ.
Φωτοβολταϊκά πλαίσια έχουν εγκατασταθεί στο αντλιοστάσιο του Σταυροχωρίου, όπου χθες, μάλιστα, πραγματοποίησαν επιτόπια αυτοψία ο Δήμαρχος Κιλκίς Δημήτρης Κυριακίδης με τον Πρόεδρο της ΔΕΥΑΚ Βασίλη Καραμπίδη και τον Αντιδήμαρχο Αλέξανδρο Σημαιοφορίδη,ενώ άλλοι δύο φωτοβολταϊκοί σταθμοί προβλέπεται να αναπτυχθούν στο αντλιοστάσιο της Ξηρόβρυσης και στον βιολογικό καθαρισμό της Νέας Σάντας.
Στην αρχική πρότασή της περιλαμβανόταν και τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων στο αντλιοστάσιο του Γαλλικού (Σεβαστό) αλλά επειδή ο διατιθέμενος χώρος του αντλιοστασίου έχει δεσμευθεί για την κατασκευή του διυλιστηρίου του Κιλκίς, προκρίθηκε η μεταφορά του ανάλογου εξοπλισμού στα αντλιοστάσια Σταυροχωρίου, Ξηρόβρυσης και στην εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων της Νέας Σάντας.
Με τη συνολική ισχύ των φωτοβολταϊκών μονάδων να ανέρχεται σε 3.097 kWp
η ΔΕΥΑΚ πρωτοπορεί πανελλαδικά στη δημοπράτηση και λειτουργία φωτοβολταϊκών πάρκων με τη μέθοδο των μικροδικτύων, με την οποία έχει προγραμματιστεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στην επεξεργασία της μονάδας λυματολάσπης (1.000 kWp) και στο έργο του αποχετευτικού δικτύου Καμπάνη – Μανδρών – Παντελεήμονα και Νέας Σάντας (494 kWp). Εξάλλου από τις αρχές του 2023 η ΔΕΥΑΚ είναι αυτοπαραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας και εξοικονομεί το 87% της ενέργειας που απαιτείται για να λειτουργήσει ο βιολογικός καθαρισμός του Κιλκίς, έχοντας εγκαταστήσει σε χώρο κοντά στις υποδομές του φωτοβολταϊκό με ισχύ 494kW.
Εκτός από την εξοικονόμηση ενέργειας, που είναι το βασικό κίνητρο στην επιλογή των ανανεώσιμων πηγών, η Δημοτική Επιχείρηση θα μειώσει, με τη λειτουργία των καινούριων φωτοβολταϊκών συστημάτων, και το ανθρακικό αποτύπωμα.