ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΗ: Πώς να κερδίσουμε την πρόκληση
Η Επιμορφωτική Κιλκίς Μον. ΕΠΕ, η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κιλκίς και το Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής & Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας συμμετείχαν ως διακρατικοί εταίροι στην Τρίτη συνάντηση συντονισμού του έργου με τίτλο «Πώς να κερδίσουμε την πρόκληση: Διεθνοποίηση του Επιπέδου 5 του Ευρωπαϊκού Πλαισίου Προσόντων». Το έργο υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος ERASMUS+ KA2 - «Συνεργασία για την Καινοτομία και την Ανταλλαγή Κάλων Πρακτικών, Συνεργασία στην Ανώτατη Εκπαίδευση». Διακρατικοί εταίροι είναι τα Πανεπιστήμια της Λ’ Άκουιλα (Ιταλία), του Stefan Cel Mare Suceava (Ρουμανία), το Artesis Plantijn University College (Βέλγιο), το World University Service of the Mediterranean (Ισπανία), και το Πανεπιστήμιο της Girona (Ισπανία). Επίσης η Περιφέρεια του Abruzzo και η Σχολική Επιθεώρηση νομού Suceava (Ρουμανία).
Συμμετέχοντες από την Ελλάδα ήταν οι κκ Νικόλαος Γεωργιάδης (στέλεχος Ευρωπαϊκών προγραμμάτων της Επιμορφωτικής) και οι εκπαιδευτικοί Ιωάννης Λιναρδάκης, Ιωάννης Καλέσης, Κωνσταντίνος Ντίνου και Γεώργιος Τσομίδης.
Η συνάντηση υλοποιήθηκε στην Αμβέρσα και φιλοξενήθηκε από το Artesis Plantijn University College.
Κύριος στόχος της συνάντησης ήταν η διαμόρφωση του πλαισίου του Κοινού Πιλοτικού Προγράμματος Σπουδών στο 5ο Επίπεδο του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ). Η συνάντηση κατέληξε σε ένα Πρόγραμμα Σπουδών που θα αποτελείται από τις εξής 10 Ενότητες:
1 Basic Knowledge and Hardware
2 Performing systems
3 Data base management
4 Computer programing basics
5 Network planning and architecture
6 Network services and internet
7 Web applications
8 Security essentials and Management
9 Training job and Business
10 Traineeships and business projects
Η συζήτηση, βασίσθηκε στα συμπεράσματα του εργαστηρίου που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο, επίσης στην Αμβέρσα, όπου συμμετείχαν καθηγητές από τα πανεπιστήμια που συμμετέχουν στο έργο. Η τελική διαμόρφωση του Προγράμματος Σπουδών θα γίνει το επόμενο διάστημα και θα ολοκληρωθεί στο επόμενο εργαστήριο που θα πραγματοποιηθεί στη Suceava της Ρουμανίας το Μάιο.
Όσον αφορά τα αποτελέσματα του έργου πάρθηκαν κάποιες σημαντικές αποφάσεις σχετικά με την διεθνοποίηση του 5ου επιπέδου του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων (ΕΠΠ) καθώς και τα διπλά πτυχία (double degrees) που θα παρέχονται στους σπουδαστές που συμμετέχουν στο κοινό πρόγραμμα μαθητείας. Κατά τη διάρκεια της δεύτερης ημέρας πραγματοποιήθηκε Skype meeting μεταξύ των συμμετεχόντων, και ειδικών από τις συμμετέχουσες χώρες. Σκοπός της πρωτότυπης αυτής «συνάντησης» ήταν να παρθούν κάποιες κοινές αποφάσεις με τη σύμφωνη γνώμη και των ειδικών από κάθε χώρα στο θέμα του προγράμματος.
Στις μελλοντικές δράσεις του προγράμματος περιλαμβάνεται και η «πολλαπλασιαστική εκδήλωση» ημερίδα με τίτλο «Αξιολόγηση και αναπαραγωγή του πιλοτικού προγράμματος σπουδών» για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση τοπικών, περιφερειακών, εθνικών και Ευρωπαϊκών φορέων της εκπαίδευσης, αλλά και της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας για τη σημασία ενός προγράμματος σπουδών στο Επίπεδο 5. Η ημερίδα θα πραγματοποιηθεί στις 4 Απριλίου στο Κιλκίς.
Τέλος, το ραντεβού των εταίρων ανανεώθηκε για τον Σεπτέμβριο, στην Τζιρόνα (Girona) της Ισπανίας.