Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 9:17:30 πμ
Τετάρτη, 13 Νοεμβρίου 2024 12:04

Το 1ο γυμνάσιο Κιλκίς ζωντάνεψε τη μνήμη του Ολοκαυτώματος με τη συμμετοχή στο πρόγραμμα “my hometown”

Το 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς ολοκλήρωσε τη συμμετοχή του στο Πρόγραμμα “My Hometown” της Διεθνούς Συμμαχίας για τη Μνήμη του Ολοκαυτώματος (International Holocaust Remembrance Alliance – IHRA), μέλος της οποίας είναι και η Ελλάδα. Στόχος της πρωτοβουλίας ήταν υπό την καθοδήγηση και επίβλεψη του/της εκπαιδευτικού και με τη βοήθεια χαρτών, αρχείων, μαρτυριών και άλλων έγκυρων και αξιόπιστων ιστορικών πηγών, οι μαθητές/τριες, αφού εργαστούν σε ομάδα των 10-20 ατόμων, να έχουν την ευκαιρία να εξερευνήσουν τόπους όχι μακριά από το σπίτι ή το σχολείο τους που να συνδέονται με το Ολοκαύτωμα (π.χ. αναφορικά με θύματα, επιζήσαντες ή ανθρώπους που συνέβαλαν στη διάσωση όσων κινδύνευσαν κατά τη διάρκεια του Ολοκαυτώματος).

Στο 1ο Γυμνάσιο Κιλκίς την υλοποίηση του προγράμματος ανέλαβε η φιλόλογος του σχολείου κ. Σοφία Μεσίγκου, η οποία, σε συνεργασία με τη Διευθύντρια του σχολείου κ. Ιωάννα Γκιουλέκα, επέλεξε την ομάδα 20 μαθητών και μαθητριών της Γ΄ Τάξης. Τα παιδιά της ομάδας εργάστηκαν προκειμένου να βιντεοσκοπήσουν ένα φιλμ το οποίο και ανάρτησαν στην πλατφόρμα My Hometown Teams Channel του Microsoft Teams, όπως προβλεπόταν. Το φιλμ γυρίστηκε στη Θεσσαλονίκη, στον χώρο του 1ου Γυμνασίου, Βασιλίσσης Όλγας 3-5. Στο σχολείο αυτό, στις 8 Απριλίου του 1943, συνελήφθησαν από τους Γερμανούς 149 Εβραίοι μαθητές. Μόνο 4 κατάφεραν να διαφύγουν και 145 οδηγήθηκαν στο Άουσβιτς. Από αυτούς επέζησαν μόνο 2.

Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, με τη βοήθεια της υπεύθυνης εκπαιδευτικού, αναζήτησαν πληροφορίες και πηγές και ετοίμασαν στα Αγγλικά ένα διάλογο μέσω του οποίου παρουσίαζαν το γεγονός δίνοντας έμφαση και στο μνημείο που βρίσκεται σήμερα στον χώρο. Πρόκειται για τις γνωστές ως Stolpersteine, πλάκες που τοποθετήθηκαν σε σημεία που αφορούν το Ολοκαύτωμα των Εβραίων σε 21 ευρωπαϊκές χώρες και φιλοτεχνήθηκαν από τον  Gunther Demnig, διάσημο Γερμανό καλλιτέχνη. Στο τέλος του φιλμ τα παιδιά στάθηκαν μπροστά στη θάλασσα, στην παραλία της Θεσσαλονίκης και, πιασμένα από το χέρι, φώναξαν όλα μαζί “Ποτέ ξανά. Never again.”

Η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των εργασιών ήταν η 1η Νοεμβρίου 2024. Το σχολείο μας ανάρτησε το φιλμ, διάρκειας 6,5 λεπτών, στην πλατφόρμα στις 26 Οκτωβρίου 2024. Οι εργασίες των παιδιών από όλες τις χώρες θα αναρτηθούν σε online gallery.

Μετά την υποβολή της εργασίας απεστάλησαν στο Τμήμα Θρησκευτικών Ελευθεριών και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Δ/νσης Θρησκευτικής Εκπ/σης και Διαθρησκευτικών Σχέσεων της Γενικής Γραμματείας Θρησκευμάτων ΥΠΑΙΘΑ, όλα τα απαιτούμενα στοιχεία για την επιβεβαίωση της συμμετοχής του σχολείου.

Στο πλαίσιο της συμμετοχής του σχολείου μας σε αυτή τη διεθνή πρωτοβουλία θα υλοποιηθεί συμβολική επίσκεψη στο Νταχάου και θα γίνει παρουσίαση της εργασίας των μαθητών/τριών μας στο 2ο Ελληνικό Γυμνάσιο Μονάχου, κατά την επίσκεψη του σχολείου μας στο Μόναχο, μετά από πρόσκληση του συγκεκριμένου σχολείου. Μάλιστα, τα παιδιά θα μιλήσουν στους/στις συμμαθητές/τριες τους εκεί για την εμπειρία τους με στόχο τη διάχυση και την ανατροφοδότηση.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά που εργάστηκαν με υπευθυνότητα, αλλά και με πολύ μεράκι για την υλοποίηση του προγράμματος, το οποίο δεν θα μπορούσε να φτάσει στο τελικό του στάδιο χωρίς την πολύτιμη αρωγή της Διευθύντριας του σχολείου, η οποία ήταν συνεχώς δίπλα στα παιδιά και την υπεύθυνη εκπαιδευτικό και παρείχε όλα τα μέσα για την ολοκλήρωση της προσπάθειας ανάδειξης ενός τόσο σημαντικού γεγονότος, όπως αυτό, που με μοναδικό τρόπο ανέδειξαν οι μαθητές και οι μαθήτριές μας.

Η Διευθύντρια του 1ου Γυμνασίου Κιλκίς

Ιωάννα Γκιουλέκα

Η υπεύθυνη εκπαιδευτικός

Σοφία Μεσίγκου