Κυριακή, 6 Οκτωβρίου 2024, 9:12:45 πμ
Πέμπτη, 03 Οκτωβρίου 2024 20:19

Αναγκαία η ανάπτυξη στρατηγικού σχεδίου για βελτίωση της ποιότητας του αέρα

Η ατμοσφαιρική ρύπανση στην Ελλάδα παραμένει σε μη ανεκτά επίπεδα, σύμφωνα με τις ανώτατες τιμές που έχει ορίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, με ιδιαίτερη ένταση στα αστικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

«Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί ένα σημαντικό πρόβλημα της χώρας διαχρονικά. Παρόλο που έχουμε προχωρήσει προς την κατεύθυνση βελτίωσης σε σύγκριση με 30 χρόνια πριν, η κατάσταση παραμένει μακριά από το να χαρακτηριστεί καλή ή έστω ανεκτή. Η χώρα μας έχει ήδη καταδικαστεί για τις παραβιάσεις των ορίων ατμοσφαιρικής ρύπανσης στις πόλεις αυτές, καθιστώντας το ζήτημα ανοιχτό και επιτακτικό για την εφαρμογή σοβαρών μέτρων ώστε να επιτευχθεί καλύτερη ποιότητα του αέρα», δήλωσε ο καθηγητής Φυσικής Περιβάλλοντος, Δημήτρης Μελάς, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Air Quality in Eastern Mediterranean» στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του ΑΠΘ.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει ένα σχέδιο το οποίο σταδιακά θα οδηγήσει σε καλύτερη ποιότητα του αέρα. Ωστόσο, αυτό δεν είναι επαρκές για την Ελλάδα, δεδομένου ότι η κατάσταση είναι ήδη πολύ κακή, και απαιτούνται πιο δραστικά μέτρα για να φτάσουμε στο επίπεδο άλλων χωρών που έχουν προχωρήσει σε βελτίωση.

Το συνέδριο, που επικεντρώνεται στα τελευταία επιστημονικά ευρήματα και τεχνολογίες γύρω από τη ρύπανση του αέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, συνδιοργανώνεται από το Εργαστήριο Φυσικής της Ατμόσφαιρας του Τμήματος Φυσικής του ΑΠΘ, το Μαριολοπούλειο – Καναγκίνειο Ίδρυμα Επιστημών Περιβάλλοντος και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE SIRIUS. Είναι αφιερωμένο στη μνήμη του καθηγητή Ιωάννη Ζιώμα, ο οποίος ήταν συντονιστής του προγράμματος.

Μιλώντας για την ποιότητα του αέρα στην Ανατολική Μεσόγειο, η καθηγήτρια Χημείας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Μαρία Κανακίδου, τόνισε την απειλή από τα αιωρούμενα σωματίδια, ιδιαίτερα για τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Εξήγησε ότι η επιβάρυνση αυτή προέρχεται από τη διασυνοριακή ρύπανση, καθώς και από τοπικές πηγές, σημειώνοντας ότι οι συγκεντρώσεις σωματιδίων στην περιοχή αυξάνονται παρά τις βελτιώσεις σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Διασυνοριακή ατμοσφαιρική ρύπανση στον Νότο από συνδυασμό παραγόντων.

Σ.Α.
Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΘ

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr