Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025, 9:50:36 μμ
Κυριακή, 19 Ιανουαρίου 2025 18:37

Αντίστροφη μέτρηση για τον κατώτατο μισθό του 2025

Το «πράσινο φως» για την έναρξη της διαδικασίας καθορισμού του κατώτατου μισθού για το 2025 έδωσε η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκη Κεραμέως, με την αποστολή προσκλητήριων επιστολών, καλώντας όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να υποδείξουν τα μέλη που θα συγκροτήσουν τις δύο Επιτροπές συμμετοχής στη διαβούλευση.

Αναμένονται δύο Επιτροπές, με την πρώτη να αποτελείται από πέντε εκπροσώπους οργανώσεων εργαζομένων, πέντε εκπροσώπους εργοδοτικών οργανώσεων και τον Πρόεδρο του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (Ο.ΜΕ.Δ.). Προβλέπεται ότι οι κοινωνικοί εταίροι θα καταλήξουν σε ένα κοινό πόρισμα, αποφεύγοντας έτσι τις ξεχωριστές εισηγήσεις από κάθε πλευρά.

Μια πενταμελής Επιστημονική Επιτροπή θα συγκροτηθεί επίσης, με τη συμμετοχή ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι θα υποδειχθούν από τα Υπουργεία Εργασίας, Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Οι δύο Επιτροπές θα υποβάλουν τα υπομνήματά τους για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού για το 2025. Ακολουθεί η εισήγηση της κας Κεραμέως και του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, με στόχο να τεθεί ο νέος κατώτατος μισθός σε εφαρμογή από τον Απρίλιο του 2025.

Η κυβέρνηση έχει θέσει ως δέσμευση τον κατώτατο μισθό να φτάσει τα 950 ευρώ μέχρι το 2027, σημειώνοντας αύξηση 46,2% από το 2019.

Επιπλέον, ο κατώτατος μισθός ανέρχεται σήμερα στα 830 ευρώ, από 650 ευρώ το 2019, καταγράφοντας αύξηση 28%.

Από φέτος, ο εισαγωγικός μισθός στο Δημόσιο θα ισχύει ισοδύναμα με τον κατώτατο μισθό του ιδιωτικού τομέα, με παράλληλη αύξηση σε όλα τα μισθολογικά κλιμάκια.

Η αύξηση του κατώτατου μισθού θα συνοδευτεί από μείωση του κόστους για τις επιχειρήσεις, μέσω μειώσεων στις ασφαλιστικές εισφορές, προσφέροντας κίνητρα για επενδύσεις και προσλήψεις.

Αναμένεται μείωση ασφαλιστικών εισφορών έως και 6 ποσοστιαίες μονάδες μέχρι το 2027, ενώ από το 2019 έως το 2025 έχουν μειωθεί ήδη κατά 5,4 ποσοστιαίες μονάδες.

Τι αλλάζει από τον κατώτατο του 2028

Από τα μέσα του 2027, θα εφαρμοστεί νέος μηχανισμός καθορισμού του κατώτατου μισθού.

Η βελτίωση των αποδοχών και η ενίσχυση της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων είναι βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Ο νέος μηχανισμός θα συνδέει τις αυξήσεις με την οικονομική ανάπτυξη και το ποσοστό ετήσιας αύξησης θα αντανακλά τη μεταβολή του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, καθώς και της παραγωγικότητας.

Ο μαθηματικός τύπος για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού έχει ως πρότυπο το γαλλικό μοντέλο, διασφαλίζοντας αντικειμενικά δεδομένα και διαφάνεια.

Οι καινοτομίες του νέου συστήματος περιλαμβάνουν την ενίσχυση της ασφάλειας των εργαζομένων, με τον κατώτατο μισθό να μην μπορεί να μειωθεί και τη σύνδεσή του με πραγματικά οικονομικά μεγέθη.

Ο δημόσιος τομέας θα περιλαμβάνεται πλέον προστατευόμενος από τον κατώτατο μισθό, διασφαλίζοντας την εκάστοτε ονομαστική αύξηση.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr