Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 8:02:31 μμ
Τετάρτη, 10 Ιουλίου 2024 23:24

Αθ. Κυριαζής: Στη Βουλή προσεχώς η στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία

Προς ψήφιση στη Βουλή αναμένεται να εισαχθεί το προσεχές διάστημα η Στρατηγική για την Έρευνα και την Καινοτομία, όπως δήλωσε ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας Αθανάσιος Κυριαζής, μιλώντας στην τιμητική εκδήλωση που διοργάνωσε απόψε στη Θεσσαλονίκη το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) για τους 100 κορυφαίους καθηγητές ερευνητές του, βάσει της συνεισφοράς τους στο ίδρυμα μέσα από την προσέλκυση χρηματοδοτήσεων ερευνητικών έργων.

 
«Σύντομα θα βγάλουμε στη δημοσιότητα τη στρατηγική για την έρευνα και την καινοτομία. Την έχουμε έτοιμη εδώ και πολύ καιρό και πρέπει να επικυρωθεί και στη Βουλή», επισήμανε ο κ. Κυριαζής και επικαλούμενος τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτήν διευκρίνισε: «Έχουμε βελτιώσει κατά πολύ τη θέση της Ελλάδας στο θέμα της εισροής χρημάτων από ερευνητικά προγράμματα. Εκεί που έχουμε σπάσει κάθε ρεκόρ είναι στα ερευνητικά αποτελέσματα, στις αναφορές, τις ετεροαναφορές και στις δημοσιεύσεις, όπου πραγματικά η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα. Εκείνο το οποίο θέλουμε να πετύχουμε τώρα, είναι να κάνουμε μια ζεύξη, να πάρουμε τα αποτελέσματα αυτά, τα οποία υπάρχουν στα πανεπιστήμια και στα ερευνητικά κέντρα και να τα μετουσιώσουμε σε αποτελέσματα, που θα έχουν σχέση και άμεση αντανάκλαση στην οικονομία».
Ο γ.γ. παρατήρησε ότι μέσω νομοθετικών πρωτοβουλιών που έφερε η κυβέρνηση έχει μειωθεί σε μεγάλο βαθμό η γραφειοκρατία στους Ειδικούς Λογαριασμούς Κονδυλίων Έρευνας, εκτιμώντας πάντως ότι θα ακολουθήσει κι άλλη πρωτοβουλία, διευκρινίζοντας ότι στην κατεύθυνση αυτή «είμαστε σε πολύ στενή συνεργασία με τον υπουργό Παιδείας».
Σχετικά με τα κονδύλια της γενικής γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, ο κ. Κυριαζής ανέφερε ότι από το Ταμείο Ανάκαμψης έλαβε 480 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το σύνολο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων έχει εξασφαλίσει 800 εκ. ευρώ. «Πάνω από τα μισά ήλθαν στη γενική γραμματεία Έρευνας και από αυτά τα 275 εκατομμύρια τα δώσαμε για τις υποδομές στα ερευνητικά κέντρα και το κάναμε αυτό γιατί για να μπορέσεις να επαναφέρεις και να φέρεις ερευνητές και προσωπικό στην Ελλάδα […] πρέπει να τους δώσεις και τις δυνατότητες να μπορούν να δουλέψουν στην Ελλάδα και έχουμε πετύχει αυτή τη στιγμή σε όλα τα ερευνητικά κέντρα να έχουμε καινούργιες υποδομές και καινούργια εργαστήρια για τα επόμενα τουλάχιστον 15 με 20 είκοσι χρόνια».

Περισσότερα κίνητρα για την συνεισφορά ιδιωτών στην έρευνα
Σχετικά με τη διασύνδεση της έρευνας με τον ιδιωτικό τομέα, ο κ. Κυριαζής ανέφερε πως «το συνολικό ποσό για την έρευνα στην Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή είναι 3,7 δισεκατομμύρια, εκ των οποίων ποσοστό 49% προέρχεται από τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα και 51% συμμετοχή του δημοσίου, ενώ τα προηγούμενα χρόνια ήταν πολύ πιο πεσμένη η ιδιωτική συνεισφορά. 
«Αυτό δεν κάνει εντύπωση, είναι πανελλαδικό πλέον το φαινόμενο και εκείνο το οποίο επηρέασε προς την κατεύθυνση αυτή, ήταν ορισμένα κίνητρα τα οποία δόθηκαν στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, δηλαδή φορολογικά κίνητρα, κίνητρα για επενδυτικούς αγγέλους», εξήγησε ο κ. Κυριαζής. Επίσης γνωστοποίησε ότι «την περασμένη εβδομάδα είχαμε μια συνάντηση με το νέο υφυπουργό Οικονομικών, Χρίστο Δήμα, για το πώς θα αυξήσουμε ακόμα περισσότερο τα κίνητρα προς τις ιδιωτικές επιχειρήσεις για να μπορούν να έχουν αυτό το αποτέλεσμα»
«Το ΑΠΘ αποτελεί βασικό πυλώνα έρευνας και καινοτομίας στην περιοχή. Για να επιτελέσει όμως αυτό του τον ρόλο, υποστηρίζεται και βασίζεται στην ερευνητική κοινότητα, σε χιλιάδες ερευνητές, οι οποίοι με τις ερευνητικές δραστηριότητές τους υποστηρίζουν την ανάπτυξη του πανεπιστημίου και όχι μόνο», ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρύτανης του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Φείδας, επισημαίνοντας ότι τα τελευταία χρόνια υπάρχει σταθερή αύξηση στα έσοδα του ΕΛΚΕ και το έργο των ερευνητών του ΑΠΘ αντικατοπτρίζεται στην αντίστοιχη άνοδο της ερευνητικής δραστηριότητας του πανεπιστημίου. Ο πρύτανης του ΑΠΘ σημείωσε ότι οι ιδιωτικοί πόροι κυριαρχούν στα έσοδα του ΕΛΚΕ, που συμπληρώνουν τα έσοδα από μεγάλα ευρωπαϊκά ερευνητικά προγράμματα και τα περιφερειακά προγράμματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας
Σε επιτυχημένα παραδείγματα της ερευνητικής συνεργασίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης αναφέρθηκε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Γιουτίκας, 
«Επενδύουμε σταθερά, με συνέχεια και συνέπεια, στην προαγωγή του ερευνητικού έργου στο ΑΠΘ, αναγνωρίζοντας και αποδίδοντας σεβασμό στην τεράστια προσφορά των ανθρώπων», σημείωσε ο κ. Γιουτίκας, φέροντας ως παράδειγμα κοινωνικής συνεισφοράς τη συνεργασία με το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του τμήματος Χημείας του ΑΠΘ για τις ατμοσφαιρικές μετρήσεις στη Δυτική Θεσσαλονίκη, όπου «μετά από 40 χρόνια ασάφειας και αβεβαιότητας επέτρεψε τον ακριβή εντοπισμό των αιτιών δυσοσμίας».                                                                                                
Στους ποιοτικούς δείκτες που καταγράφουν την πορεία του ΑΠΘ στο ερευνητικό πεδίο, αναφέρθηκε ο πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), Περικλής Μήτκας. «Στην ΕΘΑΑΕ παρακολουθούμε τα επιτεύγματα των πανεπιστημίων χρησιμοποιώντας πλειάδα δεικτών, περίπου 60 ποιοτικά κριτήρια, όπου το ΑΠΘ εμφανίζεται πάντα ψηλά, αλλά εμφανίζεται και σαν ισορροπημένο σε όλα τα πεδία πανεπιστήμιο. Είναι πολύ καλό στην έρευνα, αλλά πολύ καλό και στην εκπαίδευση, καλό στην διεθνοποίηση αλλά και στην εξωστρέφεια και σχέση με την αγορά εργασίας, την επιχειρηματικότητα. Αυτό το ξέραμε εμείς που είμαστε καθηγητές αλλά χαιρόμαστε που καταγράφεται σε αυτούς τους δείκτες», είπε ο κ. Μήτκας. Ο ίδιος προέτρεψε τους συναδέλφους του να παρακολουθούν τους δείκτες και να καταγράφουν τα αποτελέσματα των ερευνητικών έργων, εξηγώντας ότι «θα φέρει καλά αποτελέσματα το να γίνεται σωστή καταγραφή της κατάστασης, να απογράφεται, να δηλώνεται το έργο για να αποτιμάται σωστά, είναι θέμα στρατηγικής που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα».
Τα απολογιστικά στοιχεία των εισροών στον ΕΛΚΕ του ΑΠΘ, παρουσίασε ο αντιπρύτανης Έρευνας και Καινοτομίας, Κύρος Υάκινθος. 
Σ.Α,
 

©Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr