Τη δυνατότητα να περιηγηθούν ελεύθερα στις σελίδες χιλιάδων σπάνιων βιβλίων και να θαυμάσουν τις λεπτομέρειες μοναδικών πινάκων, όπως του Νικόλαου Γκύζη, αποκτούν οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της Θεσσαλονίκης.
Αυτή η καινοτόμα πρωτοβουλία περιλαμβάνει σε ηλεκτρονική μορφή σημαντικό μέρος του πολιτιστικού αποθέματος της Βιβλιοθήκης και της Πινακοθήκης του δήμου.
Ο δήμος Θεσσαλονίκης προχωρά σε μία «νέα εποχή» με την ψηφιακή ανάδειξη της νεότερης πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης. Στην ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Casa Bianca, παρουσιάστηκε η ψηφιοποίηση 300.000 σελίδων χιλιάδων βιβλίων από τον 17ο αιώνα έως σήμερα, καθώς και έντυπες εκδόσεις, επιτρέποντας ελεύθερη πρόσβαση σε πάνω από 1.200 σπάνια βιβλία. Με αυτόν τον τρόπο, εμπλουτίζεται η πολιτιστική κληρονομιά και διευκολύνεται η έρευνα.
Φωτογραφήθηκαν 600 μοναδικοί πίνακες από τη συλλογή της Δημοτικής Πινακοθήκης, με τις δημιουργίες του Νικολάου Γύζη να προβάλλονται για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό. Επίσης, έχει δημιουργηθεί μια σύγχρονη πλατφόρμα τηλεκπαίδευσης με ελεύθερη πρόσβαση, καθώς και ένα ψηφιακό μουσείο εικονικής πραγματικότητας.
Ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης δήλωσε: «Ξεκινάμε μια νέα εποχή» και τόνισε τη σημασία της συνεργασίας μεταξύ των αντιδημαρχιών Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Πολιτισμού. «Δεν είναι τυχαίο ότι θα έχουμε σε αυτή την ψηφιακή αγκαλιά σπάνια βιβλία και έργα τέχνης, καθώς παρέχουμε τη δυνατότητα στους συμπολίτες μας με δυσκολίες μετακίνησης να απολαμβάνουν τον πολιτιστικό πλούτο χωρίς φυσική παρουσία», συμπλήρωσε.
Ο αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Βασίλης Γάκης, υπογράμμισε τη σημασία του πολιτισμού στην καθημερινή ζωή των πολιτών, ενώ ο αντιδήμαρχος Ψηφιακής Πολιτικής, Κώστας Βασιλόπουλος, επισήμανε ότι το έργο αυτό σηματοδοτεί ένα νέο κεφάλαιο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της πόλης.
Η προσφορά των νέων τεχνολογιών, όπως η επαυξημένη και η εικονική πραγματικότητα, θα εμπλουτίσει την εμπειρία των χρηστών, διασφαλίζοντας την πολιτιστική κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ