Σάββατο, 18 Ιανουαρίου 2025, 10:57:24 πμ
Πέμπτη, 16 Ιανουαρίου 2025 08:28

Δράμα: Η επανάσταση των εξωτερικών απινιδωτών που σώζουν ζωές μέσω τεχνολογίας

Στην ιατρική κοινότητα, ο εξωτερικός απινιδωτής θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές καινοτομίες για την πρόληψη καρδιοαναπνευστικών επεισοδίων. Έχουν τη δυνατότητα να σώζουν ζωές σε περιπτώσεις καρδιοανακοπής, παρέχοντας έναν αυτοματοποιημένο τρόπο αποκατάστασης της φυσιολογικής λειτουργίας της καρδιάς.

Στην περίπτωση των εξωτερικών απινιδωτών που εγκαταστάθηκαν σε διάφορες περιοχές του αστικού ιστού του δήμου Δράμας, οι συσκευές αυτές έχουν πλέον τη δυνατότητα να ενημερώνουν όχι μόνο πότε χρειάζεται αντικατάσταση η μπαταρία τους, αλλά και τους πολίτες που είναι πιστοποιημένοι να τους χρησιμοποιούν για να κατευθυνθούν στην απαιτούμενη βοήθεια.

Χάρη στη δημιουργία μιας ψηφιακής πλατφόρμας εγκατεστημένης στα κινητά τηλέφωνα, οι απινιδωτές μετατρέπονται σε «έξυπνες» συσκευές που στέλνουν σήμα στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, όπως το ΕΚΑΒ, την πυροσβεστική και την αστυνομία, όταν χρησιμοποιούνται.

Η προσπάθεια για την εγκατάσταση απινιδωτών στην πόλη της Δράμας ξεκίνησε το 2019, μέσω της συνεργασίας της εταιρείας υψηλής τεχνολογίας RAYCAP με τον Δραμινό καρδιολόγο Κώστα Γκατζούλη και την αμέριστη οικονομική βοήθεια του αείμνηστου προέδρου Κώστα Αποστολίδη. Τότε αγοράστηκαν 26 απινιδωτές που τοποθετήθηκαν σε δημοσίους χώρους, ωστόσο η έλλειψη συντήρησης και σωστής οργάνωσης τους κατέστησε σχεδόν ανενεργούς.

Ο δήμος Δράμας ανέλαβε το 2024 την πλήρη συντήρησή τους, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής μπαταριών και ηλεκτροδίων. Ωστόσο, τα περισσότερα από αυτά βρίσκονται εντός κλειστών δημοσίων κτιρίων, κάτι που καθιστούσε αδύνατη τη χρήση τους σε περιπτώσεις ανάγκης.

Το πρόβλημα λύθηκε μέσω συνεργασίας του δήμου Δράμας, του συλλόγου ΔΕΔΚΑ (Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής) και της εταιρείας Pragma. Ο καρδιολόγος Αχιλλέας Παπαδόπουλος ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου των Δραμινών Ημερών Καρδιολογίας την έναρξη πιλοτικού προγράμματος για την εγκατάσταση 10 απινιδωτών σε εξωτερικούς χώρους, οι οποίοι θα είναι εξοπλισμένοι με σύγχρονο ηλεκτρονικό σύστημα παρακολούθησης.

Δυο εβδομάδες μετά την έναρξη της νέας χρονιάς, οι πρώτοι δέκα απινιδωτές εγκαταστάθηκαν σε εξωτερικούς χώρους και αναμένονται σε πλήρη λειτουργία μόλις ολοκληρωθεί η προμήθεια των απαραίτητων υλικών. Μάλιστα, πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνέντευξη Τύπου στο δημαρχείο με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την παρουσίαση του πιλοτικού προγράμματος, το οποίο είναι πρωτοποριακό σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Η αντιδήμαρχος κοινωνικών Υπηρεσιών του δήμου Δράμας, Σοφία Τσακιρίδου, τόνισε τη σημασία της διαχείρισης και ελέγχου των απινιδωτών. «Δεν σας κρύβω ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι υπηρεσίες που φιλοξενούσαν έναν απινιδωτή τον έβλεπαν σαν βάρος, μια ευθύνη στην οποία δεν μπορούσαν να ανταποκριθούν». Όπως ανέφερε, το γεγονός ότι οι συσκευές βρίσκονταν σε κλειστούς χώρους, χωρίς να λειτουργούν, ήταν μη αποδεκτό.

Μετά την υπογραφή σύμβασης ανάμεσα στη δωρήτρια εταιρεία, τον δήμο Δράμας, τον σύλλογο ΔΕΔΚΑ και την Pragma, οι απινιδωτές εγκαθίστανται σε εξωτερικούς χώρους και λειτουργούν ως «έξυπνες» συσκευές που προσφέρουν σημαντικά στοιχεία και υπηρεσίες για τη διάσωση ζωών. Στόχος του πιλοτικού προγράμματος είναι η παρακολούθηση των συσκευών για την ασφάλεια των ασθενών και χρηστών, ενώ η εταιρεία Pragma δημιούργησε ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης που εξασφαλίζει τη σωστή λειτουργία και συντήρηση τους. Αυτό σημαίνει ότι όταν χρειάζονται αντικατάσταση μπαταρίας ή ηλεκτροδίων, ο απινιδωτής θα στέλνει σήμα στην αρμόδια υπηρεσία του δήμου για συντήρηση.

Η καινοτόμος εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα θα επιτρέπει στους πολίτες να εντοπίζουν τον πλησιέστερο απινιδωτή σε περίπτωση ανάγκης και θα ενημερώνει αυτόματα τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης και τους πιστοποιημένους χρήστες.

Εκπαίδευση πολιτών στη χρήση απινιδωτή

Αξιοσημείωτο είναι ότι τα τελευταία τρία χρόνια, οι Δραμινοί Εθελοντές Διάσωσης Καρδιακής Ανακοπής (ΔΕΔΚΑ) έχουν εκπαιδεύσει πάνω από 5.000 πολίτες στην καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση και χρήση απινιδωτή. Ο πρόεδρος του συλλόγου ΔΕΔΚΑ, Αχιλλέας Παπαδόπουλος, δήλωσε ότι το πιλοτικό πρόγραμμα είναι μοναδικό όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, και ελπίζουν να λάβει ευρωπαϊκή πατέντα. «Η καινοτομία που εφαρμόζουμε θα δώσει αφορμή να σωθούν πολλές ζωές, καθώς πολλοί απινιδωτές στην Ελλάδα δεν λειτουργούν».

Πρόκειται για μια σημαντική πρωτοβουλία, καθώς μόνο το 6% των καρδιακών επεισοδίων στη χώρα σώζεται, σε αντίθεση με το 27% στην Ευρώπη. «Με αυτή την εφαρμογή, ελπίζουμε να φτάσουμε στο 30%», κατέληξε.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr