Η Κυριακή Τσορούμογλου ήταν μόλις οχτώ ετών το 1920 όταν, μαζί με τη μητέρα της, διωγμένη από το χωριό Χονάζ της Τουρκίας, άρχισε τον δύσβατο δρόμο της προσφυγιάς.
Αρχικά κατευθύνθηκαν στην Εγιρντίρ και την Καισάρεια, προτού φτάσουν στη Μερσίνη και τελικά στην Ελλάδα, όπου εγκαταστάθηκαν στο χωριό Μικρόπολη της Δράμας. Το 2003 η Κυριακή έφυγε από τη ζωή έχοντας εκπληρώσει τρία όνειρα: να επιστρέψει στο Χονάζ, να πάρει χώμα από τον κήπο τους για να το ρίξει στον τάφο της μητέρας της και να αποτυπωθεί η ζωή της σε γραπτό λόγο. Το τελευταίο της όνειρο πραγματοποιήθηκε χάρη στον Τούρκο συγγραφέα Κεμάλ Γιαλτσίν, ο οποίος καταγράφηκε την ιστορία της στην 8η έκδοση του βιβλίου του με τίτλο Μια προίκα αμανάτι.
Η Κυριακή ζωντάνεψε πρόσφατα στις μνήμες της εγγονής της, Μαρία Απτίδου, που είχε μεταναστεύσει το 2018 στη Γερμανία. Στην προσπάθειά της να βρει τον Κεμάλ Γιαλτσίν, τον συγγραφέα που έγραψε για τη γιαγιά της, γνώρισε τον Χασάν Οζέρ, εκπαιδευτικό σύμβουλο στο Μίλχαϊμ, ο οποίος την βοήθησε να τον εντοπίσει. Έτσι, στις 19 Ιανουαρίου 2025, η Μαρία συναντήθηκε με τον Κεμάλ Γιαλτσίν στο Μπόχουμ.
Ο Κεμάλ Γιαλτσίν, σε δηλώσεις του, υπογράμμισε τη σημασία της Κυριακής Τσορούμογλου και αναφέρθηκε στην επίσκεψή της στο Χονάζ το 1999 μαζί με την κόρη της. Εντόπισαν το σπίτι και τον μπαχτσέ τους, του οποίου η ιστορία συνδέεται με την οικογένεια του συγγραφέα. Ο Κεμάλ περιέγραψε με συγκίνηση πώς η Κυριακή μάζεψε χώμα από τον μπαχτσέ και το πήρε στην Ελλάδα, εκπληρώνοντας την επιθυμία της.
Η συνάντηση της Μαρίας με τον Κεμάλ ήταν φορτισμένη συναισθηματικά, καθώς μοιράστηκαν αναμνήσεις από το Χονάζ. Η Μαρία εξήγησε τη συγκίνησή της και τον ρόλο του Κεμάλ στην εκπλήρωση των επιθυμιών της γιαγιάς της. Αφού επικοινώνησε με τη μητέρα της στην Ελλάδα, εξέφρασε την επιθυμία να ξανασυναντηθούν και να επισκεφθούν το Χονάζ μαζί, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ιστορίας και της μνήμης.
Η αποκάλυψη αυτή ενισχύει τη διαχρονική αξία των προσωπικών ιστοριών και τις βαθιές ανθρώπινες συνδέσεις που διαρκούν μέσα στο χρόνο.
*Τις φωτογραφίες παραχώρησε προς δημοσίευση στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κεμάλ Γιαλτσίν
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ