Την ανάγκη συνολικής διαχείρισης του μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) τονίζει ο υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Ιωαννίδης, υπογραμμίζοντας στο πλαίσιο αυτό πως η θέση σε ισχύ του Συμφώνου για τη Μετανάστευση και το Άσυλο θα αποτελέσει κορυφαία στιγμή της επερχόμενης Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ (Ιανουάριο-Ιούλιο 2026).
Ο ίδιος προσβλέπει, μάλιστα, σε στενότερη και πιο αποτελεσματική συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά και τις υποστηρικτικές δηλώσεις του αρμόδιου Επιτρόπου Magnus Brunner στην Κύπρο.
Σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Κύπριος υφυπουργός Μετανάστευσης αναφέρεται στους αποτελεσματικούς χειρισμούς της κυπριακής κυβέρνησης, που έχουν οδηγήσει την Κυπριακή Δημοκρατία στην πρώτη θέση μεταξύ των 27 της ΕΕ σε αναλογία αποχωρήσεων – αφίξεων, ενώ υπογραμμίζει πως η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από ξένους παράγοντες δημιουργεί ζητήματα ασφάλειας. Εξηγεί ότι η αντίδραση της Κύπρου σε αυτές τις προκλήσεις ευθυγραμμίζεται με τις αρχές της ΕΕ και περιλαμβάνει ενισχυμένους ελέγχους και εξορθολογισμό των διαδικασιών ασύλου.
Σκιαγραφώντας την εικόνα του μεταναστευτικού στην Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Ιωαννίδης επισημαίνει ότι για το 2024, οι αναχωρήσεις ξεπέρασαν τις 10.000, ενώ οι νέες αιτήσεις ασύλου ήταν λιγότερες από 7.000, μειωμένες κατά 41% σε σχέση με έναν χρόνο πριν. Συμπληρώνει ότι η μείωση στις αφίξεις είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των διαμένων στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής και Φιλοξενίας.
Ο κ. Ιωαννίδης κάνει επίσης ειδική μνεία στη στενή συνεργασία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, τόσο για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης όσο και για την εξασφάλιση δίκαιης κατανομής της ευθύνης, χαρακτηρίζει πολύ καλή την ελληνοκυπριακή συνεργασία στο μεταναστευτικό.
Στην εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο κ. Ιωαννίδης αναφέρεται στην ένταση στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής, παρατηρώντας ότι δεν αφορά μόνο το μεταναστευτικό, αλλά είναι θέμα ασφάλειας κι ως εκ τούτου απαιτείται συνεχής εγρήγορση και ετοιμότητα.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ