Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 5:50:52 μμ
Πέμπτη, 05 Δεκεμβρίου 2024 15:11

Η προσαρμογή των ελληνικών επιχειρήσεων στις νέες απαιτήσεις για την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη: Οφέλη και προκλήσεις

Το μέλλον των ελληνικών επιχειρήσεων προϋποθέτει μια ολιστική προσέγγιση της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (CSR) και της Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG), όπως επισημάνθηκε από τους κεντρικούς ομιλητές στην εκδήλωση με τίτλο «Επαναπροσδιορίζοντας την Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον», που διοργάνωσε το CSR HELLAS, σε συνεργασία με τις επιχειρήσεις- μέλη του που εδρεύουν στη Βόρεια Ελλάδα, υπό την αιγίδα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ).


Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν οι ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στο νομικό και διοικητικό πλαίσιο λειτουργίας των επιχειρήσεων για τα ζητήματα βιωσιμότητας και εταιρικής υπευθυνότητας, με ειδικότερη εστίαση στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). Η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων στην Ελλάδα κινδυνεύει να μείνει εκτός αγοράς εάν δεν προσαρμοσθεί έγκαιρα στις σχετικές υποχρεωτικές οδηγίες. Ακολούθως παρουσιάστηκαν το νέο πλαίσιο Βιώσιμης Χρηματοδότησης, οι επιπτώσεις του νέου πλαισίου για τις ΜμΕ της Εφοδιαστικής Αλυσίδας και Καλές Πρακτικές μεγάλων επιχειρήσεων.

Ο Γενικός Διευθυντής- Επικεφαλής Εταιρικής Τραπεζικής και Προϊόντων του Ομίλου της Τράπεζας Πειραιώς, Αθανάσιος Βλαχόπουλος, ανέφερε τον ρόλο των τραπεζών προς ένα βιώσιμο μέλλον, σημειώνοντας ότι έως τώρα η μεγαλύτερη στόχευση έχει γίνει κυρίως στο περιβάλλον και ότι ευθύνη των επιχειρήσεων είναι να ασχοληθούν και με τις άλλες δύο πτυχές, που αφορούν την κοινωνία και τη διακυβέρνηση.

Εξηγώντας γιατί είναι σημαντική η υιοθέτηση ενός πλαισίου βιωσιμότητας από τις τράπεζες ανέφερε ότι η βιώσιμη ανάπτυξη οδηγεί σε καλύτερα αποτελέσματα όσον αφορά τους βασικούς δείκτες ρίσκου. Ο κ. Βλαχόπουλος στάθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις, αναφέροντας ότι ακόμα και αν όλες οι επιχειρήσεις αποφάσιζαν να έχουν ένα εξειδικευμένο τμήμα ESG, δεν θα υπήρχε το απαιτούμενο προσωπικό για να το στελεχώσει. Επίσης, τόνισε ότι οι αντίθετοι στόχοι οικονομικής και εμπορικής φύσης μπορούν να επηρεάσουν την κερδοφορία στο άμεσο μέλλον.

Στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η CSR Europe στο νέο επιχειρηματικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο Αντιπρόεδρος ΔΣ του CSR HELLAS, Αλέξανδρος Κατσιάμπουλας. Κάνοντας λόγο για την εφαρμογή της οδηγίας CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), τόνισε ότι οι πολύ μεγάλες εισηγμένες επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα, ενώ η οδηγία για την Εταιρική Δέουσα Επιμέλεια (due diligence) και η προώθηση της ζήτησης για πράσινα προϊόντα απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή.

Επιπλέον, ο κ. Κατσιάμπουλας υπογράμμισε ότι οι εταιρείες θα πρέπει να επενδύσουν στις υποδομές τους για τη συλλογή των στοιχείων και την εκτίμηση των ουσιωδών θεμάτων, καθώς η βιωσιμότητα συνδέεται άμεσα με τα οικονομικά αποτελέσματα. Σημείωσε, επίσης, ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αποτελούν τον στυλοβάτη της ελληνικής οικονομίας και η επιτυχία της πράσινης μετάβασης εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενσωμάτωσή τους στη διαδικασία αυτή.

Η Πρόεδρος του ΔΣ της CSR HELLAS, Αλεξάνδρα Πάλλη, τόνισε την ανάγκη συνεργασίας για τη δημιουργία ενός καλύτερου μέλλοντος για τις επιχειρήσεις και την κοινωνία, επισημαίνοντας ότι η μετάβαση απαιτεί πολιτική βούληση, επιχειρηματική στρατηγική και κοινωνική συνείδηση.

Σχετικές αναφορές απηύθυναν επίσης ο Αντιδήμαρχος Διοικητικής Αναδιάρθρωσης, Οργάνωσης και Επιχειρησιακού Σχεδιασμού, Αθανάσιος Ζιώγας, ο Συντονιστής του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Μακεδονία, Γιάννης Παπαγεωργίου, και ο Α’ αντιπρόεδρος του ΕΒΕΘ, Εμμανουήλ Βλαχογιάννης.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr