Πτώση στις επιδόσεις διαπιστώνει μια μικρή κοινωνική συνεταιριστική επιχείρηση που για χρόνια προσπαθεί να κινητοποιήσει το κοινό ώστε να ανακυκλώνει. Στην κουβέντα που δοκιμάζει να κάνει με έναν ψηφιακό επιχειρηματικό βοηθό, ρωτάει: «Πώς μπορώ να ευαισθητοποιήσω περισσότερο τον κόσμο για να ανακυκλώνει;».
Η απάντηση που λαμβάνει είναι: «Εκπαίδευση, ενημέρωση, διευκόλυνση συλλογής, παροχή κινήτρων, χρήση ψηφιακής τεχνολογίας, συνεργασία με επιχειρήσεις, κοινωνική υπευθυνότητα, εμπλοκή παιδιών και νέων, δημόσιες σχέσεις και επικοινωνία, εθελοντισμός». Στο επόμενο ερώτημα για την ανάλυση του σημείου που αφορά τον εξοπλισμό, η ανταπόκριση του ψηφιακού βοηθού γίνεται ακόμη πιο συγκεκριμένη και η διαδικασία συνεχίζεται ώσπου να βρει η επιχείρηση τα βήματα που πρέπει να κάνει.
«Οι απαντήσεις του ψηφιακού βοηθού ‘πιάνουν’ το 80% μιας ομάδας ανθρώπων με μεταπτυχιακό», επισημαίνει ο ιδρυτής και CEO της εταιρείας Protogramma Informatics. Ο ίδιος, στο πλαίσιο δράσης του Μηχανισμού Υποστήριξης του Οικοσυστήματος Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενημερώνει τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις της περιοχής για τα καινοτόμα εργαλεία της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και τα πλεονεκτήματα της χρήσης τους στις επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα συστήματα της τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να μαθαίνουν από δεδομένα, να λαμβάνουν αποφάσεις και να εκτελούν σύνθετες εργασίες που παραδοσιακά απαιτούν ανθρώπινη παρέμβαση. Έτσι, μπορούν να φανούν χρήσιμα σε τηλεφωνικά κέντρα εταιρειών για την εξυπηρέτηση των πελατών από εικονικούς βοηθούς και να συμβουλέψουν αναφορικά με τα προϊόντα στα οποία πρέπει να εστιάσουν οι πωλήσεις.
Ο CEO της Protogramma Informatics υπογραμμίζει την ανάγκη εκπαίδευσης των επαγγελματιών στις νέες τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης, επισημαίνοντας ότι «τα επόμενα χρόνια, το 80% του προσωπικού θα εκπαιδευτεί σ’ αυτές». Ειδικά για τους προγραμματιστές διευκρινίζει πως ήδη το 42% του κώδικα που παράγεται γράφεται από τεχνητή νοημοσύνη.
Στα πλεονεκτήματα της χρήσης τεχνητής νοημοσύνης από κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις περιλαμβάνονται η επιτάχυνση των αποφάσεων, η εξατομίκευση των υπηρεσιών και η αύξηση της παραγωγικότητας.
Δεδομένων των εξελίξεων λόγω της τεχνολογίας, υπογραμμίζει την ανάγκη εξοικείωσης όλων με αυτές, ώστε η χρήση τους να είναι ασφαλής και αποτελεσματική.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ