Μια έκπληξη περιμένει αυτές τις μέρες όσους επισκέπτονται την λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου για να θαυμάσουν (και) τα φλαμίνγκο της.
Όπως μας ενημερώνει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, ένα Αφρικάνικο Φοινικόπτερο, βρίσκεται αυτές τις μέρες στο Καλοχώρι, στο περιβάλλον όπου ζουν και εκατοντάδες Ευρωπαϊκά Φοινικόπτερα.
Μόλις οι ειδικοί εντόπισαν, αυτόν τον ξεχωριστό και σπάνιο επισκέπτη, έσπευσαν να τον φωτογραφίσουν, αλλά και να τον παρατηρήσουν. Το Αφρικανικό Φλαμίνγκο συναντάται συνήθως στην Αφρική και την Ινδική υποήπειρο, ενώ έχει καταγραφεί και σε κάποιες περιοχές της Μεσογείου όπως την Ισπανία και την Γαλλία.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες που παίρνουμε από την ίδια πηγή, δεν είναι η πρώτη φορά που ένα Aφρικάνικo Φοινικόπτερο επισκέπτεται τη χώρα μας. Έχει καταγραφεί μία παρουσία το 2002 στην λιμνοθάλασσα Κλείσοβα, στο Μεσολόγγι και μία το 2011 στην Αλυκή Λήμνου.
Το Αφρικάνικο Φλαμίνγκο (γνωστά και ως Lesser Flamingo), είναι από τα μικρότερα σε μέγεθος φοινικόπτερα. Η πιο χαρακτηριστική διαφορά του με τα ευρωπαϊκά, είναι ότι αυτά έχουν πιο έντονο μαύρο χρώμα στο ράμφος, αλλά και το μέγεθος, καθώς είναι σαφώς πιο μικρόσωμα. Άρα, αν βρεθείτε στην λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου και παραμένει εκεί ο επισκέπτης, θα τον αναγνωρίσετε πολύ εύκολα. Ο πληθυσμός τους ολοένα και λιγοστεύει, καθώς η ανθρώπινη παρέμβαση δημιουργεί προβλήματα στους χώρους όπου ζουν και αναπαράγονται. Τέτοιοι κίνδυνοι απειλούν και τα φλαμίνγκο στην Ελλάδα.
Είναι κοινωνικά πλάσματα, εντάσσονται εύκολα σε σμήνη με άλλα φλαμίνγκο και γενικά στις περιοχές όπου ζουν, ενώ είναι και πολύ προστατευτικά με τις φωλιές και τα μωρά τους. Δεν αναπαράγονται κάθε χρόνο, αλλά ανά 5 με 8 έτη και γεννούν συνήθως ένα αυγό, και σπάνια δύο.
Το θαυμαστό περιβάλλον στην λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου
Η συγκεκριμένη λιμνοθάλασσα απέχει λιγότερο από 10 χιλιόμετρα από την συμπρωτεύουσα της Ελλάδας, την Θεσσαλονίκη. Αποτελεί την βόρεια πύλη του Εθνικού Πάρκου και είναι ένας ξεχωριστός υγρότοπος για τη χώρα. Φιλοξενεί πολλά φλαμίνγκο κατά τη διάρκεια του χρόνου, τα οποία βρίσκουν εκεί ένα ιδανικό περιβάλλον για να ζήσουν. Χάρη στα αβαθή νερά της λιμνοθάλασσας, υπάρχει άφθονη τροφή για τα φοινικόπτερα. Εκτός από παρατηρητές πουλιών, συγκεντρώνει και φωτογράφους από όλο τον κόσμο, για να απαθανατίσουν μαγευτικές στιγμές με την αφιλτράριστη φύση.
Αν έχετε την τύχη να δείτε αυτό ή οποιοδήποτε άλλο φλαμίνγκο από κοντινή απόσταση, μην ξεχνάτε ότι τρομάζουν από έντονους ήχους, φλας, drones και ό,τι άλλο τα κάνει να νιώθουν ότι απειλούνται. Πλησιάστε με ηρεμία, δεν είναι η κατάλληλη περίσταση για να βγείτε selfie ή να τα ταΐσετε, παρά μόνο θαυμάστε τα από μακριά και με σεβασμό.