Μια αξιόπιστη πηγή έγκυρων πληροφοριών και βάση για την πληροφόρηση των πολιτών φιλοδοξεί να καταστεί ο «Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης», στοχεύοντας να συμβάλει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων και τη διαμόρφωση πολιτικών για την πόλη.
Η πλουραλιστική και ελεύθερα προσβάσιμη διαδικτυακή πλατφόρμα, που παρουσιάστηκε απόψε στο ΜΟΜus-Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης σε εκδήλωση με τίτλο «Χαρτογραφώντας μια πόλη που αλλάζει», περιλαμβάνει κείμενα, χάρτες και δεδομένα που συμβάλλουν στην κριτική κατανόηση, τη συστηματική οργάνωση και την παρουσίαση τεκμηριωμένου ερευνητικού υλικού για τη Θεσσαλονίκη.
Ο Κοινωνικός Άτλας Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, με επιστημονικό εταίρο το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών (ΕΚΚΕ). Υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ – Γραφείο Θεσσαλονίκης. Τα θέματα που συλλέγει, αναδεικνύει και δημοσιοποιεί αφορούν τον αστικό χώρο και την ανθρωπογεωγραφία της Θεσσαλονίκης με έμφαση σε σύγχρονους μετασχηματισμούς πάνω στις ιστορικές τους τροχιές.
«Ξεκινήσαμε από μία διάθεση φροντίδας για την πόλη, για αυτό που είναι η Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό που συμβαίνει καθημερινά στη Θεσσαλονίκη ή έχει υπάρξει στο παρελθόν και επίσης με μία διάθεση φροντίδας για τη γνώση που παράγεται για τη Θεσσαλονίκη στα πανεπιστήμια της πόλης και σε άλλα πανεπιστήμια», ανέφερε ανοίγοντας την εκδήλωση η διευθύντρια του Τομέα Πολεοδομίας, Χωροταξίας και Περιφερειακής Ανάπτυξης του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΑΠΘ, αναπληρώτρια καθηγήτρια Χάρις Χριστοδούλου.
Την ανάγκη να ανοίξει ένας ουσιαστικός διάλογος για την πόλη εκτός των παραδοσιακών πλαισίων διαλόγου και εκτός κομματικών ταυτοτήτων επισήμανε ο διευθυντής του γραφείου Θεσσαλονίκης του Ιδρύματος Χάινριχ Μπελ, Μιχάλης Γουδής. Τόνισε επίσης ότι «η σπουδαία γνώση που παράγεται από το ΑΠΘ είναι κρίσιμο να βγει έξω από τα ακαδημαϊκά όρια και να συνδυαστεί με αντίστοιχο υλικό που παράγουν πάρα πολλοί φορείς και ομάδες της πόλης».
Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Στέλιος Αγγελούδης, ανέδειξε τις αναπλάσεις περιοχών και τις περιπτώσεις όπου ο σχεδιασμός τους έγινε χωρίς να ληφθεί υπόψη η καθημερινότητα των κατοίκων τους. «Αυτή η ανάπλαση έχει έναν σχεδιασμό με τεράστια πεζοδρόμια… εξελίσσεται ήδη σε μία τραγωδία για τους κατοίκους», σημείωσε.
Η συζήτηση περιλάμβανε επίσης απόψεις για την ανάγκη των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με τον δημόσιο χώρο και την αξιοποίηση των δεδομένων που παρέχει ο Κοινωνικός Άτλας. Η διευθύντρια και οι συμμετέχοντες συμφώνησαν ότι η πλατφόρμα θα λειτουργήσει ως χώρος ψηφιακής συνάντησης για επιστήμονες και ενεργούς πολίτες.
Η επίσημη παρουσίαση του Κοινωνικού Άτλαντα Θεσσαλονίκης και μια ενδεικτική πλοήγηση στην πλατφόρμα του έγινε από τον επίκουρο καθηγητή Λουκά Τριάντη. Ο Άτλας υποδέχεται συμβολές από διάφορα επιστημονικά πεδία και καταγράφει τις ανάγκες των πολιτών για περισσότερη και έγκυρη πληροφόρηση.
Η δίγλωσση έκδοση του Άτλαντα στην ελληνική και την αγγλική γλώσσα εμπλουτίζει την ελληνόγλωσση συζήτηση και ανοίγει ένα πεδίο συγκριτικής ανάλυσης.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ