Δευτέρα, 17 Μαρτίου 2025, 7:09:54 πμ
Κυριακή, 16 Μαρτίου 2025 19:54

Η Εθνική Πινακοθήκη αποκαλύπτει τη σπάνια συλλογή δυτικοευρωπαϊκών ταπισερί

Η Εθνική Πινακοθήκη παρουσιάζει για πρώτη φορά τη μοναδική της συλλογή από δυτικοευρωπαϊκές ταπισερί. Η έκθεση πραγματοποιείται στο Kvadrat 500 από τις 12 Μαρτίου έως τις 3 Αυγούστου, όπως αναφέρουν οι διοργανωτές.

Το Βουλγαρικό Πρακτορείο Ειδήσεων (BTA) είναι χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης.

Οι ταπισερί προστέθηκαν στη συλλογή τη δεκαετία του 1960 από την Εθνική Τράπεζα της Βουλγαρίας ως μέρος της συλλογής της Εθνικής Πινακοθήκης Διακοσμητικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών που δεν λειτουργεί πλέον. Αυτές ανήκουν στη χρυσή περίοδο (16ος-18ος αιώνας) των δύο σημαντικότερων σχολών – της Φλαμανδικής και της Γαλλικής. Η έκθεση είναι προϊόν πολυετούς έρευνας, ταυτοποίησης, αποκατάστασης και συντήρησης.

Η ταπισερί, ένα εξαιρετικά ακριβό στην κατασκευή χειροποίητο έργο με πολύχρωμες παραστάσεις, χρησιμοποιείται για διακόσμηση και μόνωση τοίχων σε παλάτια και κάστρα. Με το μεγαλείο τους, οι ταπετσαρίες κοσμούν ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους και είναι σύμβολα ισχύος και κύρους.

Το πρόγραμμα της έκθεσης περιλαμβάνει διαλέξεις, εξειδικευμένες ξεναγήσεις και εργαστήρια για την τεχνολογία κατασκευής ταπισερί, αποκατάστασης και συντήρησης αρχαίων υφασμάτων. Προβλέπονται επίσης εργαστήρια κυρίως για παιδιά και νέους. Σχεδιάζεται κινητή ψηφιοποιημένη έκδοση της έκθεσης, η οποία θα παρουσιαστεί μέσω του Κρατικού Ινστιτούτου Πολιτισμού υπό την αιγίδα του υπουργού Εξωτερικών στις διπλωματικές αποστολές της Βουλγαρίας, καθώς και στο Μουσείο Κλωστοϋφαντουργίας στο Σλίβεν και στα ιστορικά μουσεία των Παναγιούριστε και Στρέλτσα.

Η έρευνα και η προετοιμασία των ταπισερί για έκθεση συνεχίστηκε για περισσότερο από ένα χρόνο στο εργαστήριο συντήρησης και αποκατάστασης της Εθνικής Πινακοθήκης, με χρηματοδότηση του Υπουργείου Πολιτισμού και σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο της Βουλγαρίας και την Εθνική Ακαδημία Τεχνών.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr