Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2025, 4:27:26 μμ
Δευτέρα, 24 Φεβρουαρίου 2025 12:28

Η Τουρκία στηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για την ειρηνική επίλυση στην Ουκρανία, δηλώνει ο Φιντάν

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν επανέλαβε την πρόταση να φιλοξενήσει η χώρα του μελλοντικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας και τόνισε ότι η Άγκυρα υποστηρίζει την πρωτοβουλία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου.

Ο Χακάν Φιντάν υποδέχτηκε στην Άγκυρα τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και στις από κοινού δηλώσεις τους μετά τη συνάντησή τους σημείωσε ότι η Τουρκία είναι έτοιμη να παράσχει κάθε είδους υποστήριξη για την εγκαθίδρυση της ειρήνης μέσω διαπραγματεύσεων. «Είμαστε επίσης έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τις συνομιλίες, όπως έχουμε κάνει και στο παρελθόν», δήλωσε, τονίζοντας ότι στις ειρηνευτικές συνομιλίες θα πρέπει να συμμετέχουν και οι δύο αντιμαχόμενες πλευρές.

«Σήμερα, καθώς ο πόλεμος εισέρχεται στον τέταρτο χρόνο του, υπάρχει μια πρωτοβουλία των Ηνωμένων Πολιτειών που αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου μέσω διαπραγματεύσεων. Αυτή είναι σύμφωνη με την πολιτική μας από την αρχή του πολέμου. Αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη νέα πρωτοβουλία των ΗΠΑ ως μια προσέγγιση προσανατολισμένη στο αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι μια λύση μπορεί να επιτευχθεί μέσω διαπραγματεύσεων στις οποίες συμμετέχουν και οι δύο πλευρές», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.

Ο Σεργκέι Λαβρόφ, από την πλευρά του, δήλωσε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι η Μόσχα θα διακόψει τις εχθροπραξίες μόνο αν η όποια ειρηνευτική διευθέτηση εξυπηρετεί τους στόχους της.

Συγκεκριμένα ο Ρώσος ΥΠΕΞ δήλωσε: «Θα σταματήσουμε τις εχθροπραξίες μόνο όταν αυτές οι διαπραγματεύσεις θα οδηγήσουν σε ένα σταθερό και βιώσιμο αποτέλεσμα που θα ταιριάζει στη Ρωσική Ομοσπονδία».

Η επίσκεψη του Λαβρόφ πραγματοποιείται κατά την τρίτη επέτειο της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και μία εβδομάδα μετά το ταξίδι του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι στην τουρκική πρωτεύουσα.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πηγή: Politic.gr