Σάββατο, 7 Σεπτεμβρίου 2024, 2:14:02 πμ
Παρασκευή, 06 Σεπτεμβρίου 2024 07:24

Ρεκόρ Θερμοκρασιών στην Κίνα: Ο Αύγουστος του 2023 ήταν ο πιο θερμός από το 1961

Η Κίνα κατέγραψε φέτος τον πιο θερμό Αύγουστο από το 1961, σύμφωνα με την εθνική μετεωρολογική υπηρεσία της. «Τον Αύγουστο, η Κίνα γνώρισε ακραίες και παρατεταμένες υψηλές θερμοκρασίες», ανέφερε η κινεζική μετεωρολογική υπηρεσία, διευκρινίζοντας ότι «η μέση θερμοκρασία σε εθνική κλίμακα ήταν η υψηλότερη από τον αντίστοιχο μήνα του 1961».

Η μέση θερμοκρασία στο σύνολο της κινεζικής επικράτειας έφθασε τους 22,96 βαθμούς τον Αύγουστο, που είναι κατά 1,5 °C υψηλότερη από ό,τι σε οποιαδήποτε φυσιολογική χρονιά, όπως διευκρίνισε η υπηρεσία στον Τύπο. Ενώ οι νομοί του βορρά γνώρισαν συχνές και πολύ καταστροφικές θύελλες, ταυτόχρονα «κύματα ζέστης μεγάλης κλίμακας επέμεναν σε περιοχές όπου βρίσκονται χιονοδρομικά κέντρα», επισήμανε ο Τζια Σιαλολόνγκ, υποδιευθυντής του εθνικού κέντρου για το κλίμα.

Μεγάλο μέρος του βόρειου ημισφαιρίου, από την Ευρώπη έως την Ασία, βίωσε τις τελευταίες εβδομάδες κύματα ισχυρού καύσωνα. Κλιματολόγοι προεξοφλούν ήδη ότι το 2024 θα είναι η χρονιά κατά την οποία θα καταγραφεί νέο ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών, η δεύτερη συνεχόμενη, εξαιτίας της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Κοπέρνικος θεωρεί ότι οι πιθανότητες για αυτό αυξάνονται, καθώς οι τρεις καλοκαιρινοί μήνες έσπασαν ρεκόρ. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, κατατάσσεται πρώτη παγκοσμίως -σε απόλυτα μεγέθη- ως προς τις εκπομπές των αερίων που ενοχοποιούνται για την απορρύθμιση του κλίματος της υφηλίου. Το Πεκίνο έχει δεσμευτεί να φθάσει στην κορύφωση των εκπομπών το 2030 και να επιτύχει κλιματική ουδετερότητα έως το 2060.

©
Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr