Δευτέρα, 3 Φεβρουαρίου 2025, 4:56:18 πμ
Κυριακή, 02 Φεβρουαρίου 2025 23:33

Σερβία: Τέλος στη σιωπή και τη διαφθορά

Διαδηλώσεις στη Σερβία ενάντια στη διαφθορά και την πολιτική αδιαφορία. Την περασμένη Τρίτη, ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Μίλος Βούτσεβιτς, υπέβαλε την παραίτησή του, επιδιώκοντας να αποκλιμακώσει τις πολιτικές εντάσεις που έχουν προκληθεί από σχεδόν τρεις μήνες μαζικών διαδηλώσεων εναντίον της διαφθοράς.

Οι διαδηλώσεις ξέσπασαν με πρωτοβουλία φοιτητών μετά την κατάρρευση του στεγάστρου του σιδηροδρομικού σταθμού στο Νόβι Σαντ, την 1η Νοεμβρίου του 2024, με θύματα 15 νεκρούς και δύο βαριά τραυματίες. Αξιοσημείωτο είναι ότι οι Σέρβοι πιστεύουν ότι η λύση απαιτεί πιο δραστικά μέτρα προκειμένου να καταπολεμηθεί η διαπλοκή που πλήττει τη χώρα. Δεκάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν ξανά το Σάββατο, φωνάζοντας «Φτάνει πια η σιωπή». Οι διαδηλωτές τήρησαν 15 λεπτά σιγής, τιμώντας έτσι τα θύματα της τραγωδίας.

Η τραγωδία αυτή, η οποία συγκρίνεται με το δυστύχημα των Τεμπών, επανέφερε στο προσκήνιο ισχυρισμούς για διαφθορά και αμέλεια, κυρίως γύρω από τις κρατικές συμβάσεις και τη διαχείριση έργων υποδομής. Σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις, για την ανακαίνιση του σταθμού δαπανήθηκαν περίπου 16 εκατομμύρια ευρώ, σχεδόν πενταπλάσια από την αρχική εκτίμηση των 3,5 εκατομμυρίων ευρώ. Δεν έχουν δοθεί εξηγήσεις για την υπέρβαση αυτή.

Η έλλειψη διαφάνειας στις κρατικές διαδικασίες, όπως η απευθείας ανάθεση του έργου χωρίς διαγωνισμό, εγείρει υποψίες για πιθανή διαφθορά. Παρά τις κυβερνητικές διαβεβαιώσεις περί δημοσιοποίησης όλων των σχετικών εγγράφων, η Διεθνής Διαφάνεια αναφέρει ότι έχουν αποκρυφθεί κρίσιμα οικονομικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του πίνακα τιμών που αποκαλύπτει τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης για την ανακαίνιση.

Μετά από πολλές διαμαρτυρίες στο Νόβι Σαντ και το Βελιγράδι, οι φοιτητές ξεκίνησαν μια εκστρατεία που βρήκε ευρεία υποστήριξη. Οι διαδηλωτές, ωστόσο, αντιμετώπισαν βίαιες επιθέσεις και άλλες μορφές καταστολής. Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αναφέρεται σε εξωτερικές παρεμβάσεις ως αιτία των κινητοποιήσεων.

Στο μεταξύ, ο εισαγγελέας έχει απαγγείλει κατηγορίες κατά 13 αξιωματούχων για παραβιάσεις της δημόσιας ασφάλειας, αλλά η έρευνα αποτυγχάνει να αναδείξει τη ριζωμένη διαφθορά που πολλοί θεωρούν υπεύθυνη για την τραγωδία. Όπως αναφέρει η Διεθνής Διαφάνεια στον Δείκτη Αντίληψης της Διαφθοράς του 2023, η Σερβία δυσκολεύεται να επιβάλει ποινές σε δημόσιους υπαλλήλους για κατάχρηση εξουσίας, ενώ οι θεσμικοί μηχανισμοί περιορίζονται στην αποστολή τους, ειδικά όταν πρόκειται για υψηλόβαθμους αξιωματούχους.

Η Διεθνής Διαφάνεια καλεί την κυβέρνηση και το υπουργείο Κατασκευών, Μεταφορών και Υποδομών να δημοσιοποιήσουν άμεσα όλες τις πληροφορίες σχετικές με τη συγκεκριμένη υπόθεση. Η διασφάλιση διαφάνειας και λογοδοσίας στα δημόσια έργα είναι κρίσιμη για την πρόληψη μελλοντικών καταστροφών.

Πηγή περιεχομένου: in.gr

Πηγή: Politic.gr