Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2025, 6:57:56 μμ
Τρίτη, 05 Νοεμβρίου 2024 22:38

Σημαντική ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική από τους βούλγαρους ορνιθολόγους

Ορνιθολόγοι συμμετέχουν στην τρίτη βουλγαρική ερευνητική αποστολή στην Ανταρκτική και θα έχουν την ευκαιρία να παρατηρήσουν για πρώτη φορά τα πτηνά εκεί, όταν φθάσει το σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού «Άγιοι Κύριλλος και Μεθόδιος» (RSV 421) που θα αποπλεύσει στις 7 Νοεμβρίου από τη Βάρνα με προορισμό τον Νότιο Πόλο, δήλωσε σήμερα στο ΒΤΑ ο πλοίαρχος Ράντκο Μουέφσκι.

Ο Μουέφσκι σημείωσε ότι η διαδρομή που θα ακολουθήσει το πλοίο θα είναι σχεδόν πανομοιότυπη με τις δύο προηγούμενες αποστολές και θα διαρκέσει περίπου 50 ημέρες. Το πλοίο θα ταξιδέψει μέσω του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, του Αιγαίου Πελάγους και της Μεσογείου μέχρι το ισπανικό λιμάνι της Καρθαγένης. Εκεί θα αποβιβαστούν οι ασκούμενοι της Ναυτικής Ακαδημίας Νικόλα Βαπτσάροφ για να επιστρέψουν στη Βουλγαρία.

Μετά την τροφοδοσία του πλοίου και τη φόρτωσή του, το RSV 421 θα συνεχίσει τον ταξίδι του μέχρι το επόμενο λιμάνι, το Μαρ ντελ Πλάτα στην Αργεντινή, όπου αναμένεται έπειτα από περίπου 25 ημέρες. Από εκεί, το ερευνητικό σκάφος θα συνεχίσει την αποστολή του προς τη νοτιότερη πόλη του πλανήτη, την Ουσουάγια, όπου μια ομάδα επιστημόνων και εργαζομένων στην επιμελητεία θα επιβιβαστεί στο πλοίο.

Ο Μουέφσκι επεσήμανε ότι με καλό προγραμματισμό και κατάλληλες καιρικές συνθήκες, το πλοίο θα μπορούσε να διασχίσει σε 3-4 ημέρες το Πέρασμα Ντρέικ, μετά το οποίο θα φτάσει στη βουλγαρική βάση στο νησί Λίβινγκστον. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, το πλήρωμα, το οποίο θα απαρτίζουν 31 άνδρες και τρεις γυναίκες, θα μείνει εκεί για 45 ημέρες και θα υποδεχθεί το 2025 στη βάση.

«Στο επικείμενο ταξίδι θα έχουμε πάλι σοβαρά καθήκοντα επιμελητείας, ο απαραίτητος εξοπλισμός για το νέο εργαστήριο των Βούλγαρων επιστημόνων είναι ήδη στο πλοίο», σημείωσε ο Μουέφσκι. Το βουλγαρικό πλοίο θα μεταφέρει επίσης φορτίο για το ισπανικό πρόγραμμα της Ανταρκτικής, το οποίο πρέπει να εκφορτωθεί στο νησί Ντεσεψιόν.

«Εάν ο καιρός το επιτρέπει, κατά τη διάρκεια της αποστολής σκοπεύουμε να φτάσουμε στο νησί Σμιθ για να πάρουμε δείγματα», είπε ο Μουέφσκι. Διευκρίνισε ότι αυτό το νησί καλύπτεται από παγετώνα και είναι αρκετά απόκρημνο, επομένως είναι λίγα τα μέρη για να βγει κανείς στην ξηρά με βάρκα.

Δείτε όλη την ροή ειδήσεων

Πηγή: Politic.gr