Δημάρχους, δημοτικούς συμβούλους και προέδρους τοπικών συμβουλίων του νομού δέχθηκε ο βουλευτής Κιλκίς της ΝΔ και πρώην υπουργός Σάββας Τσιτουρίδης, προκειμένου να ενημερωθεί για τις θέσεις και απόψεις τους σχετικώς με το θέμα της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Τσιτουρίδης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση βρίσκεται με νέες προκλήσεις και καλείται ν΄ ανταποκριθεί και ν΄ αξιοποιήσει τις αυξημένες προοπτικές που της επιφυλάσσονται, παρά το γεγονός ότι, τα δέκα πρώτα χρόνια λειτουργίας του φιλόδοξου για τότε προγράμματος «Καποδίστριας» είχε καθηλωθεί χωρίς πάντα τους θεσμοθετημένους πόρους και με αρμοδιότητες που ενισχύονται, χωρίς να συνοδεύονται πάντα από τους αναγκαίους πόρους.
Όσοι θέλουμε ένα σύγχρονο και αποτελεσματικό κράτος, πιστεύουμε ότι το μέλλον ανήκει στην αποκέντρωση και στην ενίσχυση του ρόλου της τοπικής αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού.
Η τοπική αυτοδιοίκηση βρίσκεται, εκ των πραγμάτων, πιο κοντά στον πολίτη και μπορεί να συμβάλλει άμεσα και ουσιαστικά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων των τοπικών κοινωνιών, λειτουργώντας, συχνά, ως πρώτος κυματοθραύστης σε σχέση με την κεντρική διοίκηση.
Κρίσιμα προβλήματα καθημερινότητας που απασχολούν όλους μας, όπως είναι: η διοικητική αποκέντρωση, η εθνική και κοινωνική συνοχή, οι ενδοπεριφερειακές ανισότητες, η συμμετοχή των πολιτών στη λήψη των αποφάσεων, ο δημοκρατικός προγραμματισμός και η εμβάθυνση της δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα άσκησης της διοίκησης, η βιώσιμη περιφερειακή ανάπτυξη, η προστασία του περιβάλλοντος και η προστασία του καταναλωτή, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν και να προωθηθούν χωρίς της ενεργό συμμετοχή των φορέων της αυτοδιοίκησης.
Το διοικητικό μέλλον του τόπου συνδέεται με την διασφάλιση διοικητικών δομών, οι οποίες είναι λειτουργικές και αποτελεσματικές, διευκολύνοντας την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και βελτιώνοντας την καθημερινότητά του. Και αυτό αποτελεί αξίωμα τόσο για τις αποκεντρωτικές δομές όσο και για την τοπική αυτοδιοίκηση πρώτου και δεύτερου βαθμού. Ο αριθμητικός περιορισμός, για τον οποίο τόσο πολλά ακούγονται τον τελευταίο καιρό, δεν μπορεί να αποτελεί αυτοσκοπό, αλλά θα πρέπει να εξετασθεί στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των προτεραιοτήτων που προαναφέρθηκαν, να σέβεται τις τοπικές ιδιομορφίες και να πραγματώνει την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής των τοπικών κοινωνιών.
Το βέβαιο είναι ότι η νέα διοικητική διαίρεση της χώρας δεν μπορεί, παρά να προκύψει μέσα από ευρύ διάλογο με τα συλλογικά όργανα εκπροσώπησης της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Κρίσιμο, εν προκειμένω, είναι να μην επαναληφθούν τα λάθη, που έγιναν στο πλαίσιο του «Καποδίστρια», όπου οι συνενώσεις προωθήθηκαν χωρίς προηγούμενη οικονομική εξασφάλιση και βασίστηκαν σε μικροπολιτικά κριτήρια, παραγνωρίζοντας πλήρως τις τοπικές ιδιομορφίες και, συνακόλουθα, τη βούληση των τοπικών κοινωνιών. Πεποίθησή ας αποτελεί το γεγονός, ότι, προκειμένου να πετύχουν αυτές οι διαδικασίες και να είναι βιώσιμες και μακροπρόθεσμες, πρέπει να έχουν έρεισμα στη βούληση των τοπικών κοινωνιών, να πραγματοποιηθούν με σεβασμό στις κάθε είδους ιδιαιτερότητές τους αλλά και να υποστηριχθούν πραγματικά από την κεντρική διοίκηση, ιδίως οικονομικά και λειτουργικά. Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για διοικητική δομή, που υπηρετεί τις ανάγκες της περιφερειακής ανάπτυξης και, κυρίως, της κοινωνικής συνοχής.
Διότι αυτό, που προέχει για μας, δεν είναι η με κάθε κόστος δρομολόγηση συνενώσεων με αμιγώς οικονομικά και διαχειριστικά κριτήρια, που υπηρετούν αποκλειστικά τις επιδόσεις της τέταρτης προγραμματικής περιόδου. Είναι να φθάσουμε σε μία σύγχρονη, μακρόπνοη διοικητική δομή, με ενισχυμένα αποκεντρωμένο χαρακτήρα. Μία δομή λειτουργική και αποτελεσματική, η οποία να μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες του πολίτη και να του παρέχει το επίπεδο των υπηρεσιών, που δικαιούται να αναμένει. Μία δομή, η οποία εξακολουθεί να καλύπτεται από την αρχή της εγγύτητας προς τον πολίτη και η οποία να μπορεί να συνεργάζεται αποτελεσματικά με την κεντρική διοίκηση.»
Πέμπτη, 12 Ιουνίου 2008 14:46