Θέσεις
– προτάσεις για την ελληνική γεωργία ανέπτυξε ο βουλευτής ν.
Κιλκίς Κώστας Κιλτίδης στην προσυνεδριακή συνδιάσκεψη της Ν.Δ. για τα
αγροτικά το Σάββατο 10/04/10 στη Λάρισα. Στην αρχή της ομιλίας του ο κ.
Κιλτίδης ανέλυσε το περιεχόμενο της
γεωργίας. Αναφέρθηκε στην αγροτική καλλιέργεια, την κτηνοτροφία (ζώσα
γεωργία κατά Αριστοτέλη), την δασοπονία (δάσος, παραγωγικός χώρος) και
την αλιεία και υποστήριξε ότι γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο ο τίτλος του
υπουργείου θα πρέπει να είναι αυτός που αντιστοιχεί στο περιεχόμενό του
και είναι (Υπουργείο Γεωργίας και Αλιείας).
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις επιδοτήσεις λέγοντας: «Στις συντεταγμένες κοινωνίες η γεωργική ενασχόληση πάντοτε επιδοτείται για τρεις κυρίως λόγους: α) Λόγω της φύσεως και του απρόβλεπτου παράγοντα β) Λόγω υποδομών αναγκαίων για περιόδους αυτάρκειας και γ) Οι ενισχύσεις κατά 80% παραμένουν στη χώρα και στην εσωτερική αγορά. Η Ε.Ε κατανόησε την αναγκαιότητα αυτή και διαθέτει περίπου το 40% του προϋπολογισμού της στα κράτη μέλη για ενισχύσεις. Το 2009 δε, αναγκάστηκε να επιτρέψει και την ευθεία κρατική ενίσχυση των γεωργών έως 15.000_ ανά εκμετάλλευση».
Ο πρώην υφυπουργός επισήμανε ότι ο εν γένει γεωργοδιατροφικός τομέας είναι πρώτη οικονομική παράμετρος στην Ελλάδα και ακολουθούν ο τουρισμός και η ναυτιλία. Γι’ αυτό η χώρα μας πρέπει να δώσει βαρύτητα και να πορευθεί με γνώμονα τον επαγγελματισμό των γεωργών ιδρύοντας γεωργικά επιμελητήρια και οργανώσεις επαγγελματικού χαρακτήρα με αξιοποίηση ευρωπαϊκών και κρατικών κινήτρων. «Η συζήτηση για το μητρώο γεωργών είναι ένας μύθος. Οι παράμετροι υπάρχουν και είναι: α) χρόνος εργασίας β) εισόδημα και γ) ασφάλιση» είπε ο κ. Κιλτίδης και συνέχισε λέγοντας: «Για τη Ν.Δ με το πρόταγμα του έθνους και της πατρίδος, η εγκαθίδρυση γεωργικού τομέα ζωτικού, περίπου στο 7 έως 8% του πληθυσμού (διπλάσιο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο) είναι ικανή και αναγκαία συνθήκη. Πρέπει να σχεδιαστούν κωμοπόλεις γεωργικού χαρακτήρα ανά την επικράτεια στην ύπαιθρο. Ως παράταξη θα πρέπει να είμαστε συνεπείς σ’ αυτόν τον προσανατολισμό.»
Έκλεισε δε την εισήγησή του λέγοντας ότι η παράταξη της Ν.Δ. τίμησε την ελληνική γεωργία και τους γεωργούς περισσότερο από όλους τους άλλους πολιτικούς φορείς και γι’ αυτό η ιδεολογική ενατένιση παραμένει ως πρόκληση και η πολιτική απόφαση ως ζητούμενο.
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2010 05:39