Κυριακή, 22 Δεκεμβρίου 2024, 2:01:57 πμ
Τρίτη, 21 Μαϊος 2024 13:39

Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής και τήρηση ενός λεπτού σιγής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου

«Για τις Ελληνίδες και τους  Έλληνες απανταχού του κόσμου η 19η Μαΐου δεν είναι μόνο ημέρα Μνήμης. Είναι ημέρα θρήνου. Το ιστορικό τραύμα της τουρκικής θηριωδίας των Νεότουρκων του Κεμάλ Ατατούρκ, η οποία είχε σαν αποτέλεσμα 353.000 νεκρούς και ακόμα περισσότερους εκτοπισθέντες, δεν θα επουλωθεί ποτέ. Αλλά δεν θα ξεχαστεί και ποτέ. Η λήθη δεν είναι χαρακτηριστικό αυτού του λαού». 

Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο προεδρεύων της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, Β΄ Αντιπρόεδρος, κ. Γεώργιος Γεωργαντάς, στην Ειδική Συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε στην Ολομέλεια της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, ενώ τηρήθηκε και ενός λεπτού σιγή.

Ο κ. Γεωργαντάς αναφέρθηκε στο δραματικό τηλεγράφημα του Ιουλίου του 1920, με το οποίο η Επιτροπεία Ποντίων ενημέρωνε τον Ελευθέριο Βενιζέλο για την τραγωδία στον Πόντο: «Πανταχόθεν του Πόντου αγγέλονται σφαγαί…εις Κερασούντα, εις Τραπεζούντα και αλλού. Εάν η κατάστασις συνεχιστεί, Ελληνισμός Πόντου εξαφανισθήσεται, πριν η διπλωματία προλάβει ασχοληθεί περί αυτού».

Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής επεσήμανε πως 105 χρόνια μετά τη σφαγή, την εξόντωση και τον εκτοπισμό του ποντιακού ελληνισμού από την πατρογονική τους εστία, «επιμένουμε με βροντερή φωνή να διεκδικούμε την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ποντίων και από τη διεθνή κοινότητα και από την ίδια την Τουρκία», υπογραμμίζοντας πως «οι λαοί δεν προχωρούν μπροστά αν μένουν αιχμάλωτοι στο χθες και σε παιχνίδι με τις λέξεις. Στον Πόντο συντελέστηκε Γενοκτονία. Δεν ήταν τυχαίο γεγονός. Υπήρξε μέρος σχεδίου για την εκκαθάριση των εθνικών μειονοτήτων αρχικώς από το νεοτουρκικό και εν συνεχεία από το κεμαλικό καθεστώς».

Όπως με έμφαση σημείωσε, «πρόκειται για έγκλημα εις βάρος της ανθρωπότητας. Έγκλημα για το οποίο ακόμα δεν έχουμε ακούσει μια συγγνώμη. Έγκλημα για το οποίο οι αυτόπτες μάρτυρες έλεγαν ότι ποτέ ο γραπτός λόγος δεν θα μπορέσει να αντικατοπτρίσει το πραγματικό μέγεθος των σφαγών, των λεηλασιών, των εκτελέσεων και των βιασμών».

Καταλήγοντας, ο κ. Γεωργαντάς τόνισε πως «συνεχίζουμε και θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για όσο χρειαστεί για τη δικαίωση. Με το κεφάλι σκυμμένο από σεβασμό στα θύματα της Γενοκτονίας των Ποντίων για την αναγνώρισή της».

Στην ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής τοποθετήθηκε εκπροσωπώντας την κυβέρνηση, η Υπουργός Πολιτισμού, κ. Λίνα Μενδώνη, η οποία επεσήμανε πως συμπληρώνονται τρεις δεκαετίες από τότε που η Βουλή των Ελλήνων, στις 24 Φεβρουαρίου 1994, αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των 353.000 Ποντίων από το τουρκικό κράτος και ψήφισε ομόφωνα τον ορισμό της 19ης Μαΐου ως Ημέρας Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, κάνοντας λόγο για μια «πράξη ιστορικής δικαιοσύνης» που αποτίει φόρο τιμής στους Έλληνες του Πόντου.

Την Κυριακή 19 Μαΐου,  Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, η πρόσοψη της Βουλής των Ελλήνων φωταγωγήθηκε  με  το κόκκινο και το μαύρο χρώμα, που συμβολίζουν το αίμα των αθώων θυμάτων και το διαχρονικό πένθος που κρατούν άσβεστα στην ιστορική μνήμη την πιο αποτρόπαια φάση εξόντωσης των Ελλήνων του Μικρασιατικού Πόντου.