Ειδήσεις από συνέντευξη με δήμαρχο 15 μηνών δεν βγαίνουν. Εκτός κι αν αποτελεί είδηση ότι ο κ. Θανάσης Λαπόρδας θα είναι και πάλι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του καλοκαιριού του 2014. Μια συζήτηση όμως με τον Δήμαρχο της Παιονίας είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να φανερωθούν στους αναγνώστες όσες δυσκολίες αντιμετωπίζει ένας καλλικρατικός δήμος, ενώ μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου που έχει ζήσει και τον ιδιωτικό τομέα σκιαγραφούνται και οι τεράστιες διαφορές, όπως θα αποκαλυφθούν δια παραδειγμάτων. Αλλά, καλύτερα να αφήσουμε να μιλήσει ο ίδιος…
- Αν ήξερες θα το ξανάκανες; Θα κατέβαινες στις εκλογές με τόσα προβλήματα στους καλλικρατικούς δήμους; ρωτήσαμε τον Δήμαρχο Παιονίας Θανάση Λαπόρδα, καθώς βράδυ Πέμπτης ύστερα από τον κάματο της ημέρας, είπαμε να κάνουμε ετούτη τη συνέντευξη που την μελετάμε κάμποσες εβδομάδες.
- Φυσικά και θα το ξανάκανα. Δεν ήταν παρόρμηση της στιγμής η κάθοδός μου στις εκλογές. Αυτόν τον Δήμο Παιονίας ονειρευόμουνα από την εποχή που ξεκινούσε ο …Καποδίστριας. Δικοί μου άνθρωποι που με νοιάζονται, προσπάθησαν να με αποτρέψουν: που πας να μπλέξεις; Αλλά εμένα μου αρέσουν οι προκλήσεις. Είμαι άνθρωπος καλών προθέσεων. Πείθομαι εύκολα. Αν θέλει κάποιος να με ξεγελάσει για πρώτη φορά θα το πετύχει εύκολα. Πιστεύω στους ανθρώπους. Αλλά μέχρις εκεί…
- Διευθύνατε μια μεγάλη γαλακτοβιομηχανία, ήταν πιο δύσκολα, πιο εύκολα, υπάρχει σύγκριση;
- Καμιά σχέση. Η διαφορά νοοτροπίας και φιλοσοφίας είναι τεράστια. Και των υπαλλήλων και των δημοτών. Είναι μια νοοτροπία που δεν αλλάζει εύκολα. Να σας το δώσω με παράδειγμα. Είχαμε τον χιονιά. Επί τρεις ημέρες, Τρίτη,., Τετάρτη, Πέμπτη ο Καραθόδωρος – ο αντιδήμαρχος είναι δίπλα του και ακούει χωρίς να σηκώνει το κεφάλι του- δεν πήγε σπίτι του. Συντόνιζε τον αποχιονισμό των δρόμων. Κρατήσαμε λοιπόν ανοιχτούς τους δρόμους. Ε, με ανοιχτούς δρόμους τα 2/3 των υπαλλήλων του δήμου δεν ήρθαν στη δουλειά τους. Ρώτησα μια υπάλληλο του προγράμματος Βοήθεια στο Σπίτι, γιατί δεν πήγε στο χωριό, όπου οι ηλικιωμένοι επί πέντε ημέρες ήταν ακάλυπτοι. Ενδεχομένως δεν είχαν φάρμακα, δεν είχαν φαγητό… Ξέρετε τι μου απάντησε; Ναι, μέχρι το χωριό ο δρόμος είναι ανοιχτός, αλλά μέσα στο χωριό έχει χιόνια!
Θέλετε άλλο παράδειγμα: Υπάλληλος δεν πήγε στο ΚΑΠΗ Γουμένισσας διότι μετά την Αξιούπολη ο δρόμος είχε πάγο στις άκρες! Και τώρα να σας ρωτήσω εγώ: Αυτό το τριήμερο υπάρχει έστω ένας εργάτης που δεν πήγε στο εργοστάσιό του να δουλέψει; Απαντώ: Ούτε ένας. Είναι άλλης μάνας παιδιά οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια. Να αυτή είναι η διαφορά νοοτροπίας, για την οποία σας έλεγα… Έφευγα από τη δουλειά μου στο εργοστάσιο και σκεφτόμουνα μόνος μου: Σήμερα πήρες τόσα ευρώ. Τα έβγαλες με την δουλειά σου; Παρήγαγες κι άλλα τόσα για το εργοστάσιο ώστε να συνεχίσει να δουλεύει και βγάζει και το κέρδος ο ιδιοκτήτης; Αλλά τι σας λέω τώρα; Στην πατρίδα μας ενοχοποιείται το κέρδος. Αλλά όλοι ψάχνουμε δουλειά και φωνάζουμε όταν δεν υπάρχει…
- Και πως αλλάζει ετούτη την νοοτροπία;
Πολύ δύσκολα και μόνο δια παραδείγματος. Πρώτος πηγαίνω στο Δημαρχείο και τελευταίος φεύγω. Υπάρχουν ακόμα παρατράγουδα με το ωράριο εργασίας, αλλά γενικά το συνεφέραμε κάπως. Φεύγω λοιπόν αφού κλείσω τα φώτα κατά κλιματιστικά. Διότι υπάρχει και η αρρωστημένη νοοτροπία να αφήνουμε ανοιχτά τα κλιματιστικά από την Παρασκευή για να βρουν κάποιοι υπάλληλοι ζεστά τα γραφεία τους τη Δευτέρα!
- Λίγο υπερβολικά δεν μας τα λέτε;
- Υπερβολικά; Και λίγα σας λέω. Ξέρετε ότι ο διευθυντής του ΕΠΑΛ Αξιούπολης έστειλε έγγραφο στο δήμο και ούτε λίγο ούτε πολύ αναφέρει πως χρειάζεται 1000 λίτρα ημερησίως για να ζεστάνει το σχολείο του; Με χίλια λίτρα ζεσταίνεται ολόκληρη η Αξιούπολη Κι όμως …Πάντως είναι ένα στοίχημα για εμένα να δουλεύει ο δήμος αυτόματα. Να συναισθάνεται ο καθένας το χρέος, το καθήκον του και να λειτουργεί από μόνος του. Να πείσουμε τους υπαλλήλους πως έτσι μόνο δικαιώνεται ο ρόλος τους.
- Δύσκολη η οικονομική συγκυρία. Πως τα βγάζετε πέρα;
- Δύσκολη γενικά και για εμάς δυσκολότερη αφού περιορίστηκε η χρηματοδότηση προς το δήμο κατά 3 εκατ. ευρώ το 2011. Αλλά αν μια ανάγκη είναι επείγουσα θα καλυφθεί. Έγιναν ζημιές στα σχολεία. Έπεσαν σοβάδες, ήταν άμεση ανάγκη να τα επισκευάσουμε. Έπιασε δουλειά λοιπόν ο Τάκης Κουλίνας και οι επισκευές έγιναν. Ο Καλλικράτης λοιπόν ως φιλοσοφία με εκφράζει απόλυτα. Αλλά λεφτά δεν έχει…
- Και ποια είναι η απάντηση στην οικονομική κρίση;
- Το πνεύμα νοικοκυροσύνης. Τελεία και παύλα. Δεν μου αρέσει να μιλώ με αριθμούς, αλλά καμιά φορά οι αριθμοί μιλούν με γλώσσα που δεν σηκώνει αμφισβήτηση. Γενικό σύνολο δαπανών έτους 2010: 12.578.062 ευρώ. Γενικό σύνολο δαπανών 2011: 9.413.788 ευρώ. Μέσα σε ένα χρόνο εξοικονόμηση 25% ή περιστολή δαπανών ύψους 3.164.274 ευρώ. Αυτή είναι η απάντηση.
- Και πως περιστάλθηκαν τα έξοδα;
- Απλό: Κόπηκαν οι σπατάλες. Να σας πω μερικούς αριθμούς ακόμα και τα συμπεράσματα θα τα αφήσω σε εσάς και σε όσους διαβάσουν όσα λέμε. Δαπάνες δημόσιων σχέσεων 2010: 402.772 ευρώ. Οι ίδιες δαπάνες το 2011: 55.391 ευρώ.
- Δαπάνες για επισκευές το 2010: 1.775.601 ευρώ (χωρίς την καθαριότητα μέσα). Δαπάνες επισκευών το 2011: Κρατήστε την αναπνοή σας: 564.393 ευρώ.
- Δαπάνες για διάφορες συντηρήσεις το 2010: 1.223.000 ευρώ. Τώρα οι ίδιες δαπάνες το 2011: 355.000 ευρώ. Τα συμπεράσματα όλα σε εσάς και στους δημότες και γενικά στους πολίτες που μας διαβάζουν.
- Ναι, αλλά μήπως αυτές είναι οι οικονομίες που θα γίνονταν λόγω του Καλλικράτη…
- Ποιος Καλλικράτης; Εγώ σβήνω τα φώτα δεν τα σβήνει ο Καλλικράτης…Με απλή κοινή λογική και ορθολογικό πνεύμα διαχειριζόμαστε τα οικονομικά μας . Και αποδίδει η πολιτική μας. Τι σημαίνει «διάφορες συντηρήσεις» όπου ξοδεύτηκαν 1,8 εκατ. ευρώ… Χρειάστηκε δουλειά. Στήσαμε εξαρχής το δήμο. Ξέρετε πως ο δήμος Πολυκάστρου δεν έχει αρχείο;
- Λεφτά δεν υπάρχουν, οπότε έφτασε η νοικοκυροσύνη για να διαχειριστείτε την καθημερινότητα και τα προβλήματά της;
- Είδατε πόσα εξοικονομήσαμε με τη νοικοκυροσύνη. Πιστεύω πως πήγαμε αρκετά καλά και στην καθημερινότητα. Μπορούσαμε ενδεχομένως και καλύτερα,. Αλλά εδώ είμαστε… Έχουμε μαζί μας και το «θηρίο» της καθημερινότητας, τον Τάκη Κουλίνα. Οργάνωσε και έφερε σε πέρας ο Κουλίνας ένα εκτεταμένο έργο αγροτικής οδοποιίας σε όλο το δήμο που είχε χρόνια να γίνει. Ουσιαστικά μόνο με τα μηχανήματα του δήμου και χρησιμοποίηση μόνο ιδιωτικών φορτηγών. Τεράστιο έργο…
Πέρυσι είχαμε 40 πυρκαγιές στα όρια του δήμου. Δεν τις πήρανε είδηση οι δημότες. Ο Καραθόδωρος σε 24ωρη ετοιμότητα ήταν πανταχού παρών και τις έσβηνε.
- Και από μεγάλα αναπτυξιακά έργα; Πότε θα μπουν μπροστά;
- Μην νομίζετε πως λόγω κρίσης παρατήσαμε τα μεγάλα έργα. Κοντά 18 εκατ. ευρώ επενδύονται στο δήμο Παιονίας. Αρχή με το έργο της αποχέτευσης και του βιολογικού με 2,5 εκατ. ευρώ. Όπου νάναι εγκαθίσταται ο εργολάβος. Για την ολοκλήρωση του αποχετευτικού Γοργόπης προβλέπεται 1,8 εκατ. ευρώ. Κι εδώ εγκαθίσταται ο εργολάβος. Ο βιολογικός του Αγίου Πέτρου είναι λίγο πριν τη δημοπράτηση, έργο 2,5 εκατ. ευρώ. Για τον βιολογικό της Γουμένισσας 3,5 εκατ. ευρώ πήραμε απόφαση να αγοράσουμε την έκταση. Για τους βιολογικούς της Ποντοηράκλειας και του Βαφειοχωρίου προβλέπονται έργα 1,5 εκατ. ευρώ σε κάθε οικισμό. Υποβάλλαμε τέσσερις προτάσεις στον ΟΠΑΑΧ ύψους 1,9 εκατ. ευρώ. Οι δυο προτάσεις εγκρίθηκαν ήδη. Αναφέρονται στην πεζοδρόμηση και ανάπλαση τμήματος της Γουμένισσας καθώς και του κεντρικού δρόμου του Αγίου Πέτρου. Συνολικά τα δυο έργα με 1,1 εκατ. ευρώ. Πάμε παρακάτω: Υποβάλλαμε μελέτες και βρισκόμαστε στη φάση των παρατηρήσεων για αποκατάσταση τεσσάρων ΧΑΔΑ με προϋπολογισμό 1,7 εκατ. ευρώ και υπάρχει σε εξέλιξη και θα δημοπρατηθεί το έργο του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στην Αξιούπολη με 2 εκατ. ευρώ.
- Κι εδώ τελειώνουμε;
- Όχι από εδώ αρχίζουμε. Το μεγάλο όνειρο μας είναι πάντα να φέρουμε νερό από το Πάικο για να ξεδιψάσουν οι δημότες του Πολυκάστρου με νερό καθαρό και υγιεινό. Να φέρουμε το γάργαρο νερό του Πάικου και στους Πολυκαστρινούς. Ετοιμάζουμε λοιπόν μελέτη για να φέρουμε νερό από τις πηγές της Κάρπης. Αυτός είναι εξάλλου κι ένα σοβαρότατος λόγος που αντιτάχθηκα στην ιδέα των μεταλλείων στο Πάικο. Είπα στον Μανιάτη πρόσφατα πως «αν μου χαλάσετε την ύδρευση θα περάσετε από πάνω μου».
- Να περάσουμε στα μεταλλεία. Ποια είναι η θέση σας.
- Σας την είπα νωρίτερα. Αλλά πολύ νωρίτερα από τις αντιδράσεις που εκδηλώνονται, από το Δεκέμβρη ακόμα, ως δήμαρχος έστειλα μια επιστολή στους επιστημονικά αρμόδιους να αποφανθούν. Απέστειλα έγγραφα λοιπόν στο Μετσόβειο Πολυτεχνείο, στην Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης, στον Δημόκριτο, στο ΙΓΜΕ και ζήτησα τη θέση τους. Τους προσκάλεσα επίσης να έρθουν και να μας ενημερώσουν.
- Την αντιπολίτευση, τη μειοψηφία, πως την κρίνετε;
- Την περίμενα πιο παραγωγική. Να μην αναλώνεται σε κουτσομπολιά. Πάντως οφείλω να πω ότι από τη μείζονα μειοψηφία δέχθηκα και προτάσεις. Ο Γιώργος Γίτσος άριστος γνώστης των θεμάτων της αυτοδιοίκησης είναι ιδιαίτερα παραγωγικός με τις θέσεις, τις προτάσεις και την κριτική του. Εγώ από την πρώτη ώρα που εγκαταστάθηκα στο Δημαρχείο ήμουν ειλικρινής μαζί τους. Διαφάνεια παντού. Και όχι μόνο δέχομαι, αλλά επιζητώ τον έλεγχό τους. Με βοηθάνε όταν ελέγχουν. Αλλά όχι κουτσομπολιά. Μου λένε και με κατηγορούν: Μείωσε τις αμοιβές των αιρετών. Απαντώ: Δεν μπορώ να τις μειώσω. Αλλά και τι όφελος θα είχε ο δήμος από τη μείωση των αμοιβών. Το θέμα είναι ο αιρετός να βγάζει και με το παραπάνω την αποζημίωσή του. Όταν παράγει, όταν εργάζεται αποδοτικά, βγάζει και με το παραπάνω τα χρήματα.
Από εκεί και πέρα, ως δήμαρχος δικαιούμαι έξι ειδικούς συνεργάτες. Προσέλαβα μόνο τρεις. Μην ασχολούνται λοιπόν μόνο με πόσα κοστίζουν αιρετοί και συνεργάτες. Ας ασχοληθούν και με το έργο που παράγεται. Να σας πω επίσης ότι η συνεργασία μου με τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων είναι άριστη. Δεν έχω κανένα παράπονο και πιστεύω πως κι αυτοί δεν έχουν.
- Τι σας έλειψε περισσότερο όλο αυτό το διάστημα της θητείας σας; Ή μάλλον, τι θα κάνετε τώρα σε μεγαλύτερη ένταση;
- Η επαφή με τον κόσμο είναι αυτή που μου έλειψε περισσότερο από ο,τιδήποτε. Αυτός ο πρώτος χρόνος πέρασε με την οργάνωση εξ υπαρχής του νέου δήμου. Ο χρόνος μου λοιπόν ήταν περιορισμένος. Από φέτος όμως η επαφή αυτή θα αποκατασταθεί και θα ενισχυθεί. Δεν θα με δείτε να γυρνώ με κουστωδίες τα χωριά. Θα πηγαίνω μόνος μου, θα πίνω τον καφέ μου, θα παίζω το τάβλι μου και εκεί μέσα από την απλή κουβέντα μαθαίνεις τα πιο σημαντικά πράγματα. Θα το κάνω εξάπαντος. Είναι το δικό μου οξυγόνο.
- Επομένως, για να κλείσουμε κάποτε ετούτη τη συνέντευξη, να υποθέσουμε πως το καλοκαίρι του 2014 θα είστε και πάλι υποψήφιος;
- Καλώς το υποθέσατε. Ναι, σκοπεύω να είμαι και πάλι υποψήφιος. Αλλά μέχρι τότε έχουμε χρόνο…
Εμείς όμως, ο Κώστας Τερζενίδης και ο Θεοφύλακτος Παγλαρίδης, που ρωτούσαμε και δεν υπολογίζαμε πόσες σελίδες θα χρειαζόμασταν για την απόδοση της συνέντευξης με τον Δήμαρχο Παιονίας, δεν είχαμε καθόλου χρόνο και θα πιάναμε μεσάνυχτα αν δεν αποχωρούσαμε.
Και νάμαστε εδώ, για να κρίνετε εσείς, που δεν βρεθήκατε μαζί μας στο γραφείο του Δημάρχου, τα μέχρι σήμερα πεπραγμένα του.