Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2024, 8:44:27 μμ
Τρίτη, 30 Ιουνίου 2015 23:45

4ο παιδικό φεστιβάλ χορών και χαράς

Ένα μεγάλο, πολύχρωμο μωσαϊκό μικρών χορευτών με παραδοσιακές στολές, στόλισε την Κυριακή 21 Ιουνίου στις 8 το βράδυ την Γουμένισσα, το 4ο Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών που διοργάνωσε ο Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων».  Λόγω των καιρικών συνθηκών πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο και όχι στον προαύλιο χώρο του παρεκκλησίου του Αγίου Τρύφωνος.


   Την χαρά και την εμπειρία συμμετοχής σε ένα από τα πιο γνωστά και πολυπληθή φεστιβάλ γεύτηκαν 13 χορευτικά συγκροτήματα. Το ταξίδι πάνω στα βήματα της παράδοσης, έγινε δεκτό με ενθουσιασμό από εκατοντάδες  Γουμενισσιώτες  και επισκέπτες που συνέρρευσαν για να απολαύσουν ένα σπάνιο χορευτικό θέαμα και να χειροκροτήσουν τους μικρούς χορευτές.
Η καρδιά της παράδοσης χτύπησε για μια ακόμα φορά στην Γουμένισσα, σε ρυθμούς της Θράκης, της Μακεδονίας, του Πόντου και των νησιών, η οποία γέμισε χρώματα, παραδοσιακές φορεσιές, παιδικές φωνές, μουσικές και λάβαρα.
 Η συνάντηση  πολιτισμού έδωσε την ευκαιρία στους μικρούς χορευτές να παρουσιάσουν την αξιόλογη δουλειά που γίνεται  στους πολιτιστικούς συλλόγους να γνωρίσουν  φίλους και να ανταλλάξουν εμπειρίες.
 Πάνω από 300 παιδιά  από  αξιόλογους συλλόγους ενώθηκαν με κίνητρο την αγάπη τους για το πολιτισμό, τον παραδοσιακό χορό και φυσικά το αποτέλεσμα υπήρξε εκπληκτικό! Παιδιά που χόρεψαν με δύναμη ψυχής για τη ζωή και την αγάπη. Παιδιά που ήξεραν από πού είναι αυτό που φορούν, παιδιά που έδειχναν ωριμότητα τόσο ως προς την ουσία της παράδοσης όσο και ως προς το γεγονός ότι έδιναν παράσταση. Μια ωριμότητα που δεν είναι αυτονόητη για άτομα τέτοιων ηλικιών και που προφανώς είναι προϊόν άξιων γονιών, εμπνευσμένων δασκάλων και σωστά προσανατολισμένων πολιτιστικών συλλόγων.
      Στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος κ. Αστέριος Τάτσης αναφέρθηκε στην προσπάθεια και το πείσμα των ίδιων των παιδιών που, όπως είπε, «μέσα από τις μουσικές και χορευτικές παραστάσεις, μας δείχνουν ότι η αγάπη τους για την τέχνη και τον πολιτισμό και η ανάγκη τους να εκφραστούν και να δημιουργήσουν, είναι τόσο μεγάλη που εμείς δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπέρμαχοι της προσπάθειάς τους, πέρα από τα όποια εμπόδια και τις οικονομικές αδυναμίες. Σκοπός είναι, εκτός από την εκμάθηση ελληνικών χορών, η μύηση των χορευτών στην ελληνική παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας».
Τους συμβολισμούς της παράδοσής μας με οδηγούς νέα παιδιά -που δεν χόρταινες να χαζεύεις-ήρθε να προβάλει πολύ όμορφα για ακόμα μία φορά το Φεστιβάλ.
 Ήταν  μια σοβαρή και ποιοτική εκδήλωση με μοναδικό στόχο την προβολή, διάδοση και διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς η οποία δίνει ευκαιρία δημιουργικής έκφρασης στα παιδιά που παίρνουν τη σκυτάλη για τη συνέχιση της παράδοσης.  
Συμμετείχαν οι σύλλογοι:
1.    Πολιτιστικός Σύλλογος «Άγιος Τρύφων» Γουμένισσας
2.    Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Πολύστυλου Καβάλας
3.    Πολιτιστικός Σύλλογος «Καλαμπάκι» Δράμας
4.    Πολιτιστικός Εξωραϊστικός Σύλλογος «Άγιος Γεώργιος» Νέας Ηρακλείτσας Καβάλας
5.    Εκπολιτιστικός Μορφωτικός Σύλλογος «Ευκλείδης» Ραχώνας
6.    Στέγη Πολιτισμού Καρβάλης Καβάλας
7.    Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κριθιάς Θεσσαλονίκης
8.    Πολιτιστικός Σύλλογος Νικομηδινού Θεσσαλονίκης
9.    Μορφωτικός Πολιτιστικός Σύλλογος «Πυρσός» Παλαιφύτου
10.    Πολιτιστικός Σύλλογος «Μέγας Αλέξανδρος» Καμποχωρίου Ημαθίας
11.    Σύλλογος Σαρακατσαναίων «Σταυραδέρφια» Πολυκάστρου
12.    Πολιτιστικός Σύλλογος «Μακεδονία» Κουφαλίων
13.    Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών με Αναπηρία (ΚΔΑΠ) Κιλκίς
14.    Εργαστήριο Ειδική Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (ΕΕΕΕΚ) Κιλκίς
15. Πολιτιστικός Σύλλογος Λάκκας Πέλλας
 Οι δωρεές επιχειρήσεων και φίλων ήταν  οι συντελεστές της  ευπρεπούς εκδήλωσης. Αρωγοί ήταν  απλοί άνθρωποι που στέκονται πάντα δίπλα στο σύλλογο και προσφέρουν απλόχερα τη βοήθεια τους με οποιοδήποτε τρόπο.

 Οι συντονίστριες του Φεστιβάλ κ. Νίκη Τοσιλιάνη και κ. Ραφαηλία Παπανικολάου ανέφεραν μεταξύ άλλων «πως  παιδιά ηλικίας από 4-12 ετών έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό και μας χάρισαν ένα μοναδικό θέαμα αλλά και ένα μήνυμα αισιοδοξίας ότι ακόμα υπάρχει μέλλον στην πατρίδα μας όσο υπάρχει παράδοση».
     Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: Εκπρόσωπος της εκκλησίας ο π. Ιωάννης Μαυραντώνης, ο Δήμαρχος  Παιονίας κ. Γκουντενούδης, ο Πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου κ. Γιάννης Παπαδόπουλος, ο Αντιδήμαρχος οικονομικών   κ. Λάζαρος Ευθυμιάδης, ο Αντιδήμαρχος εργασίας και υγείας κ. Γιάννης Αλίρης, ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΠ κ. Τζούρτζος, οι δημοτικοί σύμβουλοι κ. Καρβουνιάρη και κ. Δεβετζόπουλος, ο Πρόεδρος Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας κ. Σάκης Τραχανίδης, ο τοπικός σύμβουλος κ. Θάνος Κριβέντσης, ο Δασάρχης Γουμένισσας κ. Αντώνης Τζάκος, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας  Ομοσπονδίας Συλλόγων Ανατολικής Ρωμυλίας (ΠΟΣΑΡ), εκπρόσωποι του Ιερού Ιδρύματος της Αγίας Τριάδας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.
      Στο τέλος αποδόθηκαν από το Δ.Σ τιμητικά αναμνηστικά δώρα στους εκπροσώπους των χορευτικών συγκροτημάτων που συμμετείχαν στο φεστιβάλ και κεράσματα και δώρα στα παιδιά.
      Το Δ.Σ. του συλλόγου εκφράζει τα  θερμά συγχαρητήρια στους χορευτές, στους γονείς και στους χοροδιδασκάλους, στους συνοδούς του χορευτικών  για την άψογη υποστήριξη και την ασφαλή μεταφορά, στα άτομα που επιμελήθηκαν τα εδέσματα και σε όλους τους εθελοντές που βοήθησαν. Στον Πρόεδρο Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας κ. Σάκη Τραχανίδη για τη βοήθεια του και ιδιαίτερες ευχαριστίες σε όλους τους χορηγούς.

Έκθεση εικόνων