Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 2:36:12 μμ
Τρίτη, 11 Νοεμβρίου 2014 20:43

92 χρόνια μετά …πάλι μαζί

ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΠΟΛΥΠΕΤΡΟ ΜΕ ΘΕΜΑ  ΚΙΖΔΕΡΒΕΝΤ – ΦΟΥΛΑΤΖΙΚ – ΚΙΟΣ

 

Στα πλαίσια  των εκδηλώσεων της εορτής του Αγίου Δημητρίου Πολυπέτρου, ο τοπικός πολιτιστικός σύλλογος την Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014 πραγματοποίησε ημερίδα με θέμα «Κίζδερβεντ – Φουλατζίκ – Κίος 92, χρόνια μετά ……πάλι μαζί».
Το θέμα αναφερόταν στην ιστορία των Μικρασιατών προσφύγων οι οποίοι κατάγονται από το Κίζδερβεντ, το Φουλατζίκ και την Κίο της Βιθυνίας Μικράς Ασίας.
 Οι κάτοικοι του Κίζδερβεντ γνωστοί ως κιζδερβενιώτες ήρθαν στην Ελλάδα το 1922 με το τέλος του μικρασιατικού πολέμου και εγκαταστάθηκαν πρώτα στην Κομοτηνή και στη συνέχεια σε χωριά της Ροδόπης της Ξάνθης της Δράμας, του Κιλκίς και συγκεκριμένα στην Παιονία, στην Κρύα Βρύση Πέλλας, στην Τρίγλια της Χαλκιδικής, στο Νικομηδινό της Θεσσαλονίκης.
  Το Φουλατζίκ ήταν ένα χωριό γειτονικό του Κίζδερβεντ, οι κάτοικοι του οποίου πρόσφυγες και αυτοί την ίδια περίοδο κατέφυγαν στην Ελλάδα και εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη. Ο κυρίως όγκος Φουλατζικιωτών εγκαταστάθηκε στον Εύρωπο του Κιλκίς.
  Η Κίος,  πόλη λιμάνι στα νότια της θάλασσας του Μαρμαρά. Οι κάτοικοί της φιλοξένησαν την περίοδο 1920 έως 1922 τους πρόσφυγες κιζδερβενιώτες που εγκατέλειψαν το χωριό τους  ύστερα από τη μάχη του Κίζδερβεντ την 14η Σεπτεμβρίου 1920. Οι Κιώτες στην Ελλάδα εγκαταστάθηκαν σε διάφορα μέρη με τους περισσότερους να ιδρύουν την Νέα Κίο Αργολίδας στην Πελοπόννησο.
Οι εισηγητές της ημερίδας ήταν ο κύριος Χρήστος Κυμπαρίδης συνταξιούχος εκπαιδευτικός, ο κύριος Απόστολος Καραγιαννόπουλος διοικητικός υπάλληλος του δήμου Παιονίας και ο κύριος Γεώργιος Μανινής δικηγόρος και τέως δήμαρχος Ν. Κίου Αργολίδας, οι οποίοι έκαναν μια ιστορική αναδρομή για το Κίζδερβεντ, το Φούλατζικ και την Κίο αντίστοιχα.
Στο πρώτο μέρος της ημερίδας διαβάστηκαν επίκαιρα αποσπάσματα του κυρίου Χρήστου Κυμπαρίδη, της ποιήτριας Λαμπαδαρίδου – Πόθου Μαρίας, και του αείμνηστου Κιζδερβενιώτη εκπαιδευτικού Δημητρίου Παντικίδη από τις κυρίες Βασιλική Κιτσούκη, Ελπίδα Ναλμπάντη και Μαρκέλλα Πετρίδου.
 Μετά την ολοκλήρωση των εισηγήσεων ακολούθησε συζήτηση παίρνοντας το λόγο οι ακροατές οι οποίοι πέρα από τις ερωτήσεις που έθεσαν τοποθετηθήκαν σχετικά προσφέροντας νέα στοιχεία στην ιστορία των προγόνων τους.
   Στη συνέχεια ο μορφωτικός πολιτιστικός σύλλογος των Κιζδερβενιωτών «το Κίζδερβεντ» απένειμε τιμητικά έπαθλα δια των μελών του διοικητικού του συμβουλίου, (Βερβερίδου Δέσποινα, Δαδάκη Στράτο, Λίνα Μπερμπερίδου και Όλγα Ζεϊμπέκη).
α) Στην Δημοτική Ενότητα Ευρωπού εις μνήμη των προγόνων τους Φουλατζικιωτών κατοίκων της που έπεσαν στην μάχη του Κίζδερβεντ (14 Σεπτεμβρίου 1920). Την πλακέτα την παρέλαβε η πρόεδρος της κοινότητας Ευρωπού κυρία Ευθυμία Καφετζή.
β) Στην Δημοτική Ενότητα Ν. Κίου Αργολίδας  για την φιλοξενία των προσφύγων κιζδερβενιωτών από τους δικούς της προγόνους στην Κίο Μικράς Ασίας (1920 – 1922). Την πλακέτα παρέλαβε ο αντιδήμαρχος του δήμου Άργους – Μυκηνών κύριος Ηλίας Χατζηγεωργίου.
(γ) Στον εκπαιδευτικό Χρίστο Κυμπαρίδη για την πολύτιμη προσφορά του στην καταγραφή της ιστορίας του Κίζδερβεντ Μ. Ασίας.
Χαιρετισμό απεύθυναν. Ο πρόεδρος Πολυπέτρου κύριος Πετρίδης Σπύρος, η αντιδήμαρχος γεωργίας & κτηνοτροφίας Παιονίας κυρία Αναστασία Παπαδοπούλου - Ουρτζάνη εκ μέρους του δημάρχου Χρήστου Γκουντενούδη.

Την εκδήλωση τίμησαν
με την παρουσία τους.
Οι ιερείς κιζδερβενιώτες Μπεκτασιάδης Ακίνδυνος και Βερβερίδης Νικόλαος. Ο πρώην βουλευτής Κιλκίς Πασαλίδης Θεόδωρος. Οι αντιδήμαρχοι δήμου Παιονίας, Αλίρης Ιωάννης, Μεμετζής Κωνσταντίνος, Παπαδοπούλου – Ουρτζάνη Αναστασία. Η δημοτική σύμβουλος Ελένη Δούμου. Οι πρόεδροι τοπικών συμβουλίων, Τραχανίδης Αθανάσιος Γουμένισσας, Καφετζή Ευθυμία Ευρωπού, Μπακάλης Γεώργιος Γρίβας. Ο εκπαιδευτικός Χρήστος Ίντος. Ο διευθυντής Γυμνασίου Γουμένισσας Ζιέλκας Ευάγγελος, ο τέως διευθυντής Λυκείου Γουμένισσας  Βαλτάκης Κωνσταντίνος, ο διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Γουμένισσας Γκίγκερης Φώτης, ο τέως διευθυντής του 2ου δημοτικού σχολείου Γουμένισσας Στέρτσος Φώτης. Ο κιζδερβενιώτης γιατρός Αιμίλιος Σάτσογλου με τη σύζυγο του φαρμακοποιό Έλενα Βαλερή.
Την ημερίδα συντόνισε ο πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Πολυπέτρου Πολυκράτης Παντσίδης.
Η εκδήλωση έκλεισε με δεξίωση στους καλεσμένους με παραδοσιακά εδέσματα τοπικό κρασί και τσίπουρο. Το τραπέζι επιμεληθήκαν οι κυρίες της χορωδίας του συλλόγου.

Έκθεση εικόνων