Σάββατο, 21 Δεκεμβρίου 2024, 3:37:17 μμ
Τρίτη, 05 Φεβρουαρίου 2013 23:55

Αργοναύτες Κιλκίς : «Ποντιακοί χοροί: Πορεία στον χρόνο»

pontioi
Μια θαυμάσια πρωτοβουλία αναλαμβάνουν οι ΑΡΓΟΝΑΥΤΕΣ Κιλκίς με τη διοργάνωση ημερίδας  “αφιερωμένης στην ομοούσιο και αδιαίρετη τριάδα του λαϊκού πολιτισμού μας, το τραγούδι, την μουσική και τον χορό”
Όπως αναφέρουν οι διοργανωτές με την ημερίδα αποσκοπούν:

 

- Στην ανάδειξη των χορών και των τραγουδιών ως τις κυριότερες συνιστώσες της λαϊκής μας παράδοσης, τρόπο βίωσης της ιδεολογίας ενός λαού και τέλος ως μορφή επικοινωνίας

- Την διατήρηση των ηθών και των εθίμων καθώς και τη δομή της ποντιακής κοινωνίας που αποκρυσταλλώνονται μέσα από τις χορευτικές διαδικασίες

- Την ανάδειξη των στοιχείων, που διαφοροποιούν τους ποντιακούς χορούς και δίνουν σε αυτούς μία ιδιαίτερη ταυτότητα

- Την αξία της έρευνας. Παρουσίαση έρευνας και καταγραφής, προβληματισμοί στον τρόπο προσέγγισης, λάθη, παραλείψεις, αξιολόγηση

- Την ανάδειξη του λαϊκού χορού στον κόσμο της απόλυτης ετερονομίας ως τελευταίο δείγμα συμμετοχικής δημιουργικής διαδικασίας της κοινωνίας-ομάδας

- Την ανάδειξη των προοπτικών εξέλιξης, προσαρμογής και ένταξής τους στο σύγχρονο τρόπο ζωής

Κατά την διάρκεια της ημερίδας θα γίνει ειδική «γνωριμία» και εμβάθυνση στη μουσική, τα τραγούδια και κυρίως τους χορούς επτά γεωγραφικών περιοχών του Ιστορικού Πόντου:
 Ακ Νταγ Ματέν
Τσαραχότ (τραγούδι)
Χαλάι (τραγούδι)
Γιουβαρλάντουμ (τραγούδι)

Κιουμούς Ματέν
Τσουρτούγουζους
Διπλόν Ομάλ
Μαντήλια

Μπάφρα
Τεκ Καϊτέ
Καρά Πουρνάρ
Σαρί κουζ

Τραπεζούντα-Ματσούκα
Μονό Τικ (τραγούδι)
Καλόν Κορίτς (τραγούδι)
Ομάλ (Διπάτ) (τραγούδι)
Σέρρα

Γαράσαρη
Κουνιχτόν (τραγούδι)
Τίκι (τραγούδι)
Ομάλι (τραγούδι)

Αργυρούπολη
Τίταρα
Σερανίτσα
Φόνα (τραγούδι)

Καρς
Τικ-Τρομαχτό (τραγούδι αφορά τον πρώτο χορό)
Κότσαρι
Λετσίνα
Τας

Θα ξεκινήσουμε το μουσικοχορευτικό οδοιπορικό μας από τον Δυτικό Πόντο. Θα αναζητήσουμε και θα ανακαλύψουμε τον πλούτο, την ποικιλία, την δύναμη και την γοητεία του μέχρι την γη του Προμηθέα.
Ειδικές αναφορές θα γίνουν στους ρυθμούς, τα μουσικά όργανα, την ονομασία των χορών και τις ενδυμασίες. Παράλληλα, θα γίνει βιντεοπαρουσίαση των χορών όπως χορεύονταν από ανθρώπους της πρώτης και δεύτερης γενιάς και σε επανάληψη από το τμήμα παραστάσεων του συλλόγου μας.
Εισηγητής της ημερίδας είναι ο χοροδιδάσκαλος και ερευνητής Νίκος Ζουρνατζίδης ο οποίος από το 1973 άρχισε την έρευνα του για τη συλλογή και καταγραφή όλων των ποντιακών χορών, η οποία έχει εκδοθεί με τον τίτλο «Συμβολή στην έρευνα του Ποντιακού χορού» σε τέσσερα cds: «Τραγούδια και σκοποί του Πόντου» και τέσσερα dvds: «Χοροί του Πόντου». Δίδαξε και εξακολουθεί να διδάσκει κατά καιρούς σε ποντιακούς και μη συλλόγους, στο Λύκειο Ελληνίδων και στο τμήμα φυσικής αγωγής και αθλητισμού στην ειδικότητα του χορού. Έχει χορέψει ή διδάξει επανειλημμένα σε διάφορα μέρη του κόσμου. Κάθε χρόνο διοργανώνει αρκετά σεμινάρια στο εξωτερικό, ενώ πολύ περισσότερα στην Ελλάδα.
Έχει γράψει βιβλίο με τίτλο «Χορευτικές Διαδικασίες και Χοροί του Πόντου» στο οποίο περιγράφονται οι χοροί, τα μουσικά όργανα, οι ενδυμασίες και λίγα ιστορικά στοιχεία. Το βιβλίο αυτό διδάσκεται στο Τ.Ε.Φ.Α.Α. Σερρών, στην ειδικότητα χορού. Επίσης, έχει δημοσιεύσει κατά καιρούς σε εφημερίδες και περιοδικά και εξακολουθεί να δημοσιεύει διάφορα άρθρα σχετικά με την ποντιακή παράδοση, ενώ έχει εμφανιστεί πολλές φορές στην τηλεόραση, αλλά και σε ραδιοφωνικές εκπομπές ανάλογου περιεχομένου.
Τέλος είναι μέλος της επιτροπής πολιτισμού της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας (Π.Ο.Ε.), η οποία ανέλαβε να μελετήσει όλο το φάσμα της ποντιακής παράδοσης.
Η χορευτική μουσική και τα τραγούδια θα αποδοθούν από θεωρούμενους κορυφαίους σήμερα καλλιτέχνες.
Κεμανέ, βιολί, λύρα: Γιώργος Πουλατζακλής
Λύρα: Πελαγία Τσοποζίδου, Θεόφιλος Αγγελίδης
Φλογέρα, αγγείο, ζουρνάς: Βασίλης Φωλίνας
Κλαρίνο: Γιώργος Ιακωβίδης
Νταούλι: Νίκος Χατζηδαυϊτίδης, Μπάμπης Κιτσωνίδης, Στέλιος Τερζόπουλος
Ούτι: Πορφυρίδης Χάρης
Νταϊρέ: Κωφίδης Στέφανος
Τραγούδι: Μελίνα Χατζηκαμάνου, Στάθης Πορφυρίδης
Πρόκειται για την πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων του συλλόγου, εντός του 2013 με στόχο την παρουσίαση, την ανάδειξη, την προβολή και διατήρηση των ηθών και των εθίμων που ανέπτυξαν οι πρόγονοι μας στη στενή λωρίδα γης στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας, καταλήγει η διοίκηση του διοργανωτών ΑΡΓΟΝΑΥΤΩΝ του Κιλκίς.