Δευτέρα, 14 Μαϊος 2012 21:48
Εσύ Χριστό κι εγώ Αλλάχ όμως κι οι δυο μας αχ και βαχ
Μην βιαστείτε να απαντήσετε: Οι δημοφιλείς πολιτικοί. Διότι οι εποχές που γέμιζαν ασφυκτικά οι …πολιτικές αίθουσες παρήλθαν ανεπιστρεπτί. Τώρα γεμίζουν αν το θέμα αγγίζει τις καρδιές του κόσμου, όπως καλή ώρα η εκδήλωση που οργάνωσε ο Σύλλογος Δυτικοποντίων ν. Κιλκίς «Γερμανός Καραβαγγέλης» το βράδυ της Παρασκευής, συμμετέχοντας με τον τρόπο αυτό στις εκδηλώσεις εορτασμού των 100 χρόνων από την απελευθέρωση του Κιλκίς.
Ο Θόδωρος Παυλίδης φρόντισε να αγγίξει τις καρδιές όλων όταν χαιρετίζοντας τους Τούρκους μουσαφίρηδες, τα μέλη δηλαδή της Χορωδίας του Ιδρύματος Ανταλλάξιμων Προσφύγων Κωνσταντινούπολης, αναφέρθηκε στο διαρκή αγώνα που οφείλουν κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου ώστε μέσα από την αλληλοκατανόηση να παγιωθούν οι σχέσεις εμπιστοσύνης και φιλίας των δυο λαών.
Θύμισε το ιστορικό προηγούμενο της Γαλλίας με τη Γερμανία που επί αιώνες σκοτώθηκαν στα πεδία των πολέμων και εδώ και μισό αιώνα είναι οι καλύτεροι φίλοι και οι στυλοβάτες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος.
Ο γενικός γραμματέας του ιδρύματος Σεφέρ Γκιουβέντς ενστερνίστηκε απολύτως το πνεύμα του ημέτερου Παυλίδη. Κάθισαν δίπλα και στο πλευρό του Σεφέρ είδαμε ένα αιωνόβιο Τούρκο που μιλούσε τα ελληνικά σαν μητρική του γλώσσα.
Ήταν ο 99χρονος Λουτφού Καραντάγ που γεννήθηκε στα Γιάννενα, Τούρκος που πήρε το δρόμο της προσφυγιάς με την Ανταλλαγή και επισκέφτηκε την γενέθλια πόλη του έκτοτε 17 φορές!
Είναι ο άνθρωπος που συμβολίζει την αγνή και ανόθευτη από σκοπιμότητες φιλία των δυο λαών και άμποτε να καθόριζε μια τέτοια φιλία και την επίσημη πολιτική των δυο χωρών.
Μετά ανέλαβαν έργο οι χορωδίες. Πρώτα του Πολιτιστικού Μουσικού Συλλόγου Κιλκίς, στη συνέχεια η χορωδία των Αργοναυτών Κιλκίς και τέλος η χορωδία του Ιδρύματος Ανταλλάξιμων Προσφύγων Κωνσταντινούπολης.
Επί δυο και πλέον ώρες παραπάνω από 400 Κιλκισιώτες τραγουδούσαν, χειροκροτούσαν και έφυγαν στο τέλος ενθουσιασμένοι από τη συγκίνηση και την χαρά της όλης γιορτής. Μάλιστα το τελευταίο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε κοινή εμφάνιση των χορωδιών με τραγούδια και στις δυο γλώσσες κι από τις δυο πλευρές του Αιγαίου.
Τους Τούρκους μουσαφίρηδες δεξιώθηκε αργότερα ο Σύλλογος Δυτικοποντίων σε θερινό κέντρο της πόλης. Και έπεται συνέχεια, αυτήν την φορά στην Κωνσταντινούπολη!
Πρόσθετες Πληροφορίες
- Υπότιτλος: Τραγούδησαν αντάμα Έλληνες και Τούρκοι χορωδοί με 400 Κιλκισιώτες να γεμίζουν ασφυκτικά το Συνεδριακό Κέντρο στην εκδήλωση του Συλλόγου Δυτικοποντίων ν. Κιλκίς «Γερμανός Καραβαγγέλης»