Καμιά φορά όπως η ποντιακή παροιμία διατείνεται «τη χωρί ο ποπάς δόξαν κ’ έχ’». Ο Βασίλης Μακρίδης είναι ο φίλος που τον γνωρίζουμε από παιδί, οι πολλοί ξέρουν για την αγάπη του για το Σπήλαιο Κιλκίς και τα σπήλαια γενικά και έτερον ουδέν.Να όμως που ο μόχθος και το μεράκι των απλών ανθρώπων είναι που σπρώχνει τη ζωή μπροστά. Τύχη αγαθή λοιπόν και το έργο του Βασίλη του «σπηλαιανθρώπου» όπως τον βαφτίσαμε χρόνια πριν, με την επιστημονική συνέργεια της κ. Ευαγγελίας Τσουκαλά και την συνεργασία και βοήθεια της δημοτικής αρχής Κιλκίς αξιοποιείται με τον καλύτερο τρόπο και το Κιλκίς αποκτά πύλη εισόδου στον ευρωπαϊκό τουριστικό χάρτη.
Κι αν όσα γράφουμε φαντάζουν υπερβολικά, η επιστημονική τεκμηρίωση έρχεται από τον διάσημο ολλανδό παλαιοντολόγο Ντίκ Μολ (καθηγητής στο Ρότερνταμ) που το μεσημέρι της Δευτέρας ανέπτυξε τους εκπροσώπους των τοπικών μμε την επιστημονική αξία του Παλαιοντολογικού Μουσείου Κιλκίς.
Τονίζοντας πως τώρα μαζί με το σπήλαιο Κιλκίς ο επισκέπτης θα έχει την ευκαιρία να ενημερωθεί σε όσα θαυμαστά αποκαλύφθηκαν από την έρευνα των προαναφερθέντων στο Σπήλαιο Κιλκίς.
Στην παρουσίαση μίλησε επίσης η κ. Ευαγγελία τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια γεωλογίας στο ΑΠΘ και υπεύθυνη στην επιστημονική ταξινόμηση και τεκμηρίωση των ευρημάτων, ενώ ο Δήμαρχος Κιλκίς Ευάγγελος Μπαλάσκας αποκάλυψε ότι στα επίσημα εγκαίνια του Μουσείου στη διάρκεια της Εμποροπανήγυρης θα τιμηθούν οι πρωτεργάτες.
Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου: 50 χρόνια ιστορίας - 30.000 χρόνια προϊστορίας
Το Σπήλαιο Αγίου Γεωργίου Κιλκίς είναι ένα από τα λίγα αξιοποιημένα σπήλαια της Ελλάδας. Το σπήλαιο αυτό είναι διάσημο για τα μοναδικά σπηλαιοθέματα, το μικροκλίμα και τα χιλιάδες απολιθωμένα οστά και δόντια, τα οποία χρονολογούνται στην τελευταία Εποχή των Παγετώνων, μέχρι 30,000 πριν. Αυτά τα απολιθωμένα οστά ανήκαν σε ζώα, που έχουν σήμερα εξαφανιστεί από την Ευρώπη εξαιτίας των κλιματικών αλλαγών, όπως τη στικτή ύαινα των σπηλαίων, η γιγαντιαία νυφίτσα, το γιγαντιαίο ελάφι, το πρωτόγονο βόδι, το άγριο άλογο και τον άγριο ημίονο. Αυτά τα οστά μας διηγούνται μια εκπληκτική ιστορία για τα τελευταία 30,000 της περιοχής του Κιλκίς.
Ήδη από τη δεκατία του 60, εκατοντάδες απολιθωμένα οστά και δόντια είχαν ανακαλυφθεί στο σπήλαιο του Κιλκίς από το Βασίλη Μακρίδη. Τα ευρήματα αυτά μελετήθηκαν από την Ευαγγελία Τσουκαλά, αναπληρώτρια καθηγήτρια στο Τμήμα γεωλογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης. Η επιστημονική μελέτη έφερε στο φως σημαντικά αποτελέσματα, όπως μια πολύ μεγάλη συγκέντρωση οστών του άγριου ημίονου, Equus hydruntinus, η οποία είναι η μεγαλύτερη στον κόσμο. Από το 1986, το σπήλαιο είναι ανοιχτό για το κοινό με ξεναγήσεις που γίνονται από το Β. Μακρίδη. Μέχρι σήμερα, πάνω από 80,000 επισκέπτες θαύμασαν τις ομορφιές του σπηλαίου. Δυστυχώς όμως, η συλλογή των οστών δεν ήταν διαθέσιμη για το κοινό μέχρι σήμερα. Η δημουργία μιας μόνιμης ελκυστικής έκθεσης κοντά στο σπήλαιο ήταν ο διακαής πόθος του Β. Μακρίδη και της Ε. Τσουκαλά, αλλά και απαίτηση της κοινωνίας του Κιλκίς.
Μετά από αρκετούς μήνες σκληρής δουλειάς, τον Ιούλιο του 2012, η έκθεση έχει ολοκληρωθεί. Με τη σημαντική βοήθεια του Δήμου Κιλκίς, ο όροφος του δημοτικού αναψυκτηρίου στο Λόφο του Αγίου Γεωργίου, πολύ κοντά στο σπήλαιο, μεταμορφώθηκε σε μια ιστορία σχετικά με το παρελθόν του Κιλκίς, όταν ο λόφος ήταν ένα επικίνδυνο άντρο υαινών πριν από περίπου 30,000 χρόνια. Φυσικά, ή έκθεση δεν είναι μόνο μια απλή συλλογή απολιθωμένων οστών, αλλά μια δίγλωσση έκθεση με μοντέρνο σχεδιασμό, η οποία παρουσίαζει τη δουλειά των σπηλαιολόγων και των παλαιοντολόγων, αναπαριστώντας το παρελθόν με ένα ελκυστικό και κατανοητό τρόπο. Ο σχεδίαση των γραφικών πραγματοποιήθηκε από τον γεωλόγο Ε. Βλάχο, ο οποίος έχει μια σημαντική εμπειρία στο σχεδιασμό παλαιοντολογικών εκθέσεων.
Ο επισκέπτης θα έρθει πρόσωπο με πρόσωπο με ένα σπηλαιολόγο σε δράση, με τα διάσημα κοράλλια του σπηλαίου, ένα μοντέλο της ύαινας σε φυσικό μέγεθος, εκατοντάδες οστά της ύαινας, του γιγαντιαίου και κόκκινου ελαφιού, του πρωτόγονου βοδιού και φυσικά ένα σχεδόν ολόκληρο σκελετό του Ευρωπαϊκού άγριου ημίονου, ο οποίος είναι μοναδικός στον κόσμο. Επιπλέον, ο επισκέπτης θα θαυμάσει διάφορα ορυκτά, πετρώματα και απολιθώματα από τη Βόρεια Ελλάδα όπως επίσης και μια συλλογή από τη μοναδική σύγχρονη χλωρίδα του Λόφου Αγίου Γεωργίου που επιμελήθηκε ο Βασ. Ιωαννίδης.
Το νέο μουσείο στο Κιλκίς είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει χιλιάδες επισκέπτες από την Ελλάδα και από τον υπόλοιπο κόσμο, καθώς η έκθεση έχει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στην έκθεση μπορεί κανείς να δει απολιθώματα από την πανίδα του μαμούθ, ηλικίας 50,000 - 20,000 ετών, η οποία περιλαμβάνει το τριχωτό μαμούθ, τον τριχωτό ρινόκερο, το άγριο άλογο, τον τάρανδο και το γιγαντιαίο ελάφι. Όλα αυτά τα οστά έχουν ανασυρθεί από τον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας, ανάμεσα από τη Μεγάλη Βρετανία και την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα ήταν κοινώς αποδεκτό ότι τα ζώα αυτά ήταν προσαρμοσμένα σε ένα περιβάλλον τούνδρας η οποία ήταν καλυμμένη με χιόνι, πολυετείς όμως έρευνες του διάσημου Ολλανδού παλαιοντολόγου Ντικ Μολ απέδειξαν ότι τα ζώα αυτά ήταν αντίθετα προσαρμοσμένα σε ένα ψυχρό και ξηρό περιβάλλον. Αυτό αποδείχθηκε κυρίως από την σπάνια παρουσία του Ευρωπαϊκού Άγριου Ημίονου, Equus hydruntinus. Σύμφωνα με τον Ντικ Μολ, ο οποίος συμμετείχε στη δημιουργία της έκθεσης στο Κιλκίς: “ Το Κιλκίς κατέχει το δικό του παγκόσμιο ρεκόρ. Τη μεγαλύτερη συλλογή του άγριου ημίονου στον κόσμο. Έναν πραγματικό θησαυρό για τους παλαιοντολόγους. Η δημιουργία μιας τέτοιας έκθεσης στο Κιλκίς είναι απολύτως δικαιολογημένη, καθώς το σπήλαιο και τα απολιθώματά του είναι παγκοσμίως γνωστά από τις έρευνες της Ε. Τσουκαλά.”
Η έκθεση στο Κέντρο Προβολής του Λόφου Αγίου Γεωργίου Κιλκίς θα ανοίξει για το κοινό στις 6 Σεπτεμβρίου 2012. Η διοργάνωση των εγκαινίων της έκθεσης θα γίνουν από το Δήμο Κιλκίς, την Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012 στις 12.00 το μεσημέρι.
Στοιχεία επικοινωνίας: Ευαγγελία Τσουκαλά, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6977253836
Βασίλης Μακρίδης, Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε., 6977561800