Παρασκευή, 15 Νοεμβρίου 2024, 9:22:40 πμ
Τετάρτη, 28 Νοεμβρίου 2012 18:58

Παρουσίαση του βιβλίου του Χρήστου Ιντου για τους Βαλκανικούς Πολέμους στην Παιονία

intos-xristos
Στη σειρά των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την απελευθέρωση της Γουμένισσας και ολοκλήρου του Δήμου Παιονίας πραγματοποιήθηκε στις 18 Νοεμβρίου 2012, στο Πολιτιστικό Κέντρο της ιστορικής έδρας του Δήμου, παρουσίαση του βιβλίου: «ΒΑΛΚΑΝΙΚΟΙ ΠΟΛΕΜΟΙ 1912 – 1913, ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΑΙΟΝΙΑΣ, ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΗΣ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑΣ ΣΤΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΤΗΣ 10ης ΜΕΡΑΡΧΑΣ», του Χρήστου Π. Ίντου.
Η έκδοση του βιβλίου και η όμορφη εκδήλωση παρουσίασής του αποτελούν κορυφαία στιγμή για τη Γουμένισσα και την Παιονία, και τιμά το δήμο Παιονίας και την Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών για την πρωτοβουλία της ιστορικής αυτής έκδοσης, αποτέλεσμα πολύχρονου κόπου και μόχθου του συγγραφέα Χρ. Ιντου, του δασκάλου που έβαλε την προσωπική του σφραγίδα στην καταγραφή της ιστορικής διαδρομής της ευρύτερης περιοχής.
Την εκδήλωση διοργάνωσε ο Δήμος Παιονίας με τη Δημοτική Κοινότητα Γουμένισσας. Την παρουσίαση του προγράμματος και το συντονισμό των εισηγητών είχε η δημοτική σύμβουλος Μαρία Παλάνη, η οποία εισαγωγικά αναφέρθηκε στους εορτασμούς, στο βιβλίο, στο συγγραφέα και στη συγκεκριμένη εκδήλωση. Προλόγισαν ο Σεβασμιότατος  Μητροπολίτης Γουμενίσσης κκ Δημήτριος και ο Δήμαρχος Παιονίας Αθανάσιος Λαπόρδας. Αναφέρθηκαν στη σημασία των εορταστικών εκδηλώσεων, στο μήνυμα των γεγονότων των Βαλκανικών Πολέμων και στην πρωτοβουλία για την έκδοση της συγκριμένης εργασίας, από τις εκδόσεις Αδελφών Κυριακίδη της Θεσσαλονίκης.

Η παρουσίαση
Ακολούθησε η παρουσίαση του έργου με πρώτο ομιλητή τον Αντιπρόεδρο της ΕΜΣ ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γεώργιο Νάκο. Μετέφερε τον χαιρετισμό του Προέδρου της Εταιρείας κ. Νικολάου Μέρτζου που προλογίζει το βιβλίο, έκανε λόγο για την πρωτοβουλία της Εταιρείας στο συγκεκριμένο έργο και αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου το οποίο χαρακτήρισε άρτιο, πολύ ενδιαφέρον και άριστα τεκμηριωμένο.
Συνέχισε ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης και επί σειρά ετών Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου της ίδιας πόλης Σωτήρης Καπετανόπουλος. Βαθειά συγκινημένος, διότι, όπως ανέφερε, κατάγεται από τη γειτονική Γευγελή για την οποία επί μακρόν γίνεται λόγος στο βιβλίο. Δεν ευτύχισε όμως η Γευγελή να συμπεριληφθεί στο Ελληνικό Κράτος, αν και δύο φορές κατά τους πολέμους εκείνους περιήλθε στα χέρια των Ελλήνων, με αποτέλεσμα οι Έλληνες κάτοικοί της να την εγκαταλείψουν για να εγκατασταθούν στην ελληνική επικράτεια. Αναφέρθηκε στο συγγραφέα, στο περιεχόμενο του βιβλίου και στην αναγκαιότητα να το γνωρίσουν όλοι οι κάτοικοι της περιοχής και ευρύτερα, διότι αναφέρεται σε ένα σημαντικό μέρος της μεγάλης τοπικής ιστορίας της περιοχής.
Ο Γουμενισσιώτης Νικηφόρος – Βύρων Καμπάς, ανώτατος αξιωματικός ε. α., λογοτέχνης και πρόεδρος της Ένωσης Λογοτεχνών Βορείου Ελλάδος μίλησε για το συγγραφέα και το γενικότερο έργο του, επικεντρώθηκε στην παρούσα εργασία, υπογράμμισε την αξία της  και τελείωσε με ένα ωραίο ποίημά του σχετικό με την εκδήλωση.
Των κύκλο των εισηγήσεων έκλεισε ο Πρόεδρος του Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης, καθηγητής μαθηματικών και τ. Διευθυντής της Ειδικής Παιδαγωγικής Ακαδημίας Θεσσαλονίκης Πέτρος Άλλιος. Έκανε αναλυτική παρουσίαση των περιεχομένων του βιβλίου, της διάρθρωσης των κεφαλαίων του, των πηγών και της βιβλιογραφίας στην οποία προσέτρεξε για τις πληροφορίες ο συγγραφέας.
 Ο λόγος των εισηγητών ήταν μεστός περιεχομένου, καθαρός και κατανοητός από το πολυπληθές ακροατήριο που τίμησε την εκδήλωση. Προέρχονταν από όλο το Δήμο Παιονίας, τη Θεσσαλονίκη, την Πέλλα, το Κιλκίς και άλλες περιοχές της Β. Ελλάδος. Η εκδήλωση τελείωσε με ευχαριστήριο προς όλους και αναφορά στο έργο και το σκοπό του από τον Χρήστο Ίντο.
Ο Δήμος Παιονίας δια του Μητροπολίτου και του Δημάρχου απέμεινε τιμητικές πλακέτες στην Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών και στον Χ. Ίντο.  Η εκδήλωση έκλεισε με μικρή δεξίωση προς όλους τους παριστάμενους.
Παράλληλα λειτούργησε έκθεση ιστορικών εγγράφων που έχουν σχέση με τη Γουμένισσα και τη γύρω περιοχή, όπως: Κώδικας Λειτουργίας Δημογεροντίας  της Ελληνικής Ορθοδόξους Κοινότητος Γουμενίσσης 1863-1896, Κώδικας Διαθηκών Ευεργετών και Δωρητών Εκκλησιών και Σχολείων 1870-1910, Έγγραφα περιόδου του Μακεδονικού Αγώνα για τη Γουμένισσα και την Παιονία με τις υπογραφές των προξένων Ε. Ευγενιάδη, Λ. Κορομηλά,  Ν. Τσορματζόγλου, του ιατρού Α. Σακελλαρίου και άλλων, Έγγραφα (Πίνακες του Γραφείου Εκπαίδευσης Γουμενίσσης, Βαθμολόγια, Γενικοί Έλεγχοι, Μαθητολόγια) της Ελληνικής Εκπαίδευσης στην περιοχή 1860-1912/13, Καταστατικά, Πίνακες ιδρυτικών μελών Κοινωνικών και Πολιτιστικών Συλλόγων της Γουμένισσας περιόδου 1870-1920 κ.ά.
Ήταν μια ωραία εκδήλωση, αντάξια του εορτασμού των 100 χρόνων Ελευθερίας της πόλης και της περιοχής για την οποία εργάστηκαν  με πολύ μεράκι οι άνθρωποι του Δήμου Παιονίας και της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας.

Παρουσίες
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κιλκίς Χρήστος Γκουντενούδης, οι αντιδήμαρχοι Παιονίας Κ. Σιωνίδης και Θ. Θεοδωρίδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι Χ. Δραγανίδης, Αρ. Γαρδάνης πρόεδρος της αμιγούς επιχείρησης του Δήμου, Χ. Τσιμερίκας, πρόεδρος της επιτροπής παιδείας Π. Ε., Ηλ. Αριζάνης, ο  πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Γουμένισσας Ι. Αλίρης και οι τοπικοί Σύμβουλοι Άννα Ζώρα, Ι. Λιάπης και Μ. Πεχλιβάνη, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Γ. Χαμουρούδης, ο δημοτικός σύμβουλος και πρόεδρος του ΟΠΟΓΝΑ Δήμου Κιλκίς ιατρός Αναστάσιος Αμανατίδης, ο Μέραρχος Πολυκάστρου, ο τ. Δήμαρχος Γουμένισσας Σ. Παπαπαναγιώτου, ο απόστρατος στρατηγός και μεγάλος ευεργέτης της Αξιούπολης Δ. Οικονόμου, ο πρωτοπρεσβύτερος Γουμενίσσης π. Δημήτριος Ιγνατιάδης, οι ιεροδιάκονοι της Μητροπόλεως π Χριστόδουλος Παπακώστας υπεύθυνος του γραφείου σχεδιασμού - ανάπτυξης της Μητροπόλεως και Μιχαήλ Ποποβίτσης του ιδιαιτέρου γραφείου του Μητροπολίτη, ο πρόεδρος των εκπαιδευτικών ΠΕ Παιονίας Χρήστος Σαμαράς και μέλη του ΔΣ του ιδίου Συλλόγου, ο πρόεδρος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Γουμένισσας Αθ. Τραχανίδης, ο Σχολικός Σύμβουλος ΠΕ Πέλλας Ι. Κουτσουρίδης,  διευθυντές σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Παιονίας (Κ. Βαλτάκης, Ε. Ζιέλκας, Φ. Στέρτσος, Β. Βαϊτσίδης, Χ. Κουτσουβέλας),  ο εκδότης  Κ. Τερζενίδης, ο τ. Προϊστάμενος του Γραφείου Π. Ε. Κιλκίς και τ. Πρόεδρος του ΔΣ Αξιούπολης Σ. Μπαξεβάνης, πρόεδροι και μέλη των ΔΣ Πολιτιστικών, Αθλητικών, Κοινωνικών Φορέων και Συλλόγων Παιονίας – Κιλκίς - Θεσσαλονίκης (Μακεδονομάχων Κ. Τσορλίνης, ΕΕΣ Χ. Λασπιάς, ΑΟΓ Ν. Βαλκάνης, «ΠΑΙΟΝΩΝ» Χ. Τάσιος και η Επίτιμος Πρόεδρος του ιδίου Συλλόγου Ε. Ίντου, Ορειβατικού Γ. Παπαχρήστου, ΠΣ Ρυζίων Γ. Λέρη, Κάρπης Αρ. Πέτσα, Πολυπέτρου Π. Παντσίδης, Ποντίων Πολυκάστρου «ΟΙ ΑΚΡΙΤΕΣ» Ι. Παπαδόπουλος, Κρητών Ν. Κιλκίς Σ. Ξηρουδάκης, Συνταξιούχων ΔΥ και Εφέδρων Αξιωματικών Ν. Κιλκίς Ν. Σερασκέρης, Συλλόγου Γουμενισσιωτών Θεσσαλονίκης Γ. Σαμαράς), προϊστάμενοι υπηρεσιών και πιστωτικών ιδρυμάτων, μέλη της οργανωτικής επιτροπής για τον εορτασμό των 100 χρόνων του Δήμου από την απελευθέρωση (Ν. Ζιάνας), μαθητές των σχολείων, νέοι και νέες της περιοχής, άνθρωποι του Νομού που ασχολούνται με τη συγγραφή (Δ. Πολυχρονίδου, Θ. Βαφειάδης, Β. Δικαίος, Σ. Καραστέργιος, Ν. Βεζύρης, Χ. Κυμπαρίδης, Κ. Ίντος, Χ. Αλεξανδρή, Π. Ίντος).