Πέμπτη, 14 Νοεμβρίου 2024, 3:21:52 πμ
Παρασκευή, 29 Ιουλίου 2011 21:44

Προφήτης Ηλίας με Αριστοφάνη από την Πολιτιστική Εταιρεία Πηγής

politistiki-etairia-pigis
Με την κωμωδία Όρνιθες του Αριστοφάνη έκλεισε το Πανηγύρι του Προφήτη Ηλία, που διοργανώνεται κάθε χρόνο από την Πολιτιστική Εταιρεία Πηγής, στο χώρο του πρώην Δημοτικού Σχολείου, που αποτελεί και την έδρα του δραστήριου αυτού συλλόγου.
Σε ένα απαράμιλλο φυσικό περιβάλλον, δίπλα από την παλιά βελανιδιά που κάποτε φιλοξενούσε στη σκιά της το δάσκαλο και τους λιγοστούς μαθητές του σχολείου δόθηκε η παράσταση της πιο λυρικής από τις κωμωδίες του μεγάλου ποιητή, την Κυριακή στις 24 Ιουλίου, στις 21:30 το βράδυ, από τη θεατρική ομάδα της Πολιτιστικής Εταιρείας.
Πρωταγωνιστές ήταν παιδιά από την πρώτη Δημοτικού μέχρι την τρίτη Λυκείου, όχι μόνο από την Πηγή, αλλά από την Αξιούπολη και το Πολύκαστρο επίσης. Από τότε που έκλεισαν τα σχολεία, ρίχτηκαν στη δουλειά κι έμαθαν τους ρόλους τους, έμαθαν να χορεύουν και να τραγουδούν για τις ανάγκες της παράστασης.
Η υπόθεση των Ορνίθων όπως και όλων των άλλων έργων του Αριστοφάνη, είναι πάντα επίκαιρη. Δυο φίλοι Αθηναίοι, ο Πεισθέταιρος κι ο Ευελπίδης, αποφασίζουν να εγκαταλείψουν την πόλη τους γιατί δεν αντέχουν άλλο την κατάσταση που επικρατεί. Αναζητούν τον Τηρέα, έναν πρώην άνθρωπο που οι θεοί τον μεταμόρφωσαν σε τσαλαπετεινό για να τους υποδείξει την ιδανική πολιτεία. Όταν τον βρίσκουν, τελικά ο Πεισθέταιρος συλλαμβάνει την ιδέα να ιδρύσουν τα πουλιά μια πολιτεία, αφού βρίσκονται ανάμεσα στη γη των ανθρώπων και στον ουρανό των θεών. Τα πουλιά είναι στην αρχή επιθετικά, θέλουν να ξεσκίσουν με τα ράμφη τους τους δύο φίλους, αλλά με τη ρητορική του ευφράδεια ο Πεισθέταιρος τους πείθει πως οι προθέσεις τους είναι καλές και πως χτίζοντας την πολιτεία των πουλιών θα μπορούν να εκβιάσουν τους θεούς γιατί αυτά με τα φτερά τους θα σταματήσουν την τσίκνα από τις θυσίες των ανθρώπων να φτάνουν στον Όλυμπο.
Έτσι η πολιτεία των Πουλιών, η Νεφελοκοκκυγία χτίζεται και αμέσως αρχίζουν να καταφτάνουν διάφοροι απατεώνες και καλοθελητές που βρίσκουν την ευκαιρία να επωφεληθούν. Τα πουλιά όμως τους απωθούν και σε λίγο καταφθάνει η θεά Ίριδα για να μεταφέρει στην πολιτεία των πτηνών τις φοβερές απειλές του Δία. Αλλά οι πολίτες της Νεφελοκοκκυγίας είναι αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω. Μέσα σε άκρα μυστικότητα έρχεται ο Προμηθέας, ο ευεργέτης των ανθρώπων, για να ενημερώσει τον Πεισθέταιρο για την κατάσταση που επικρατεί στον Όλυμπο και για τα σχέδια των θεών. Πράγματι, ο Δίας στέλνει μια διπλωματική αποστολή που αποτελείται από τον Ποσειδώνα, τον Ηρακλή και τον Τρίβαλλο, εκπρόσωπο των βαρβαρικών θεών. Ακολουθώντας τις συμβουλές του Προμηθέα, ο Πεισθέταιρος μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις εξαναγκάζει τους αποδυναμωμένους θεούς να του παραδώσουν τον κεραυνό του Δία και τη νεαρή θεά Βασιλεία για να τη νυμφευθεί. Με τους Ιερούς Γάμους του Πεισθέταιρου και της Βασιλείας κι ένα ξέφρενο γλέντι τελειώνει το έργο.
Στη διασκευή της παράστασης, που έκανε η κ. Καλλιόπη Ιωαννίδου – Σάσσου, έγιναν αναφορές στη σημερινή πολιτική πραγματικότητα και κάποιες αλλαγές. Η πολιτεία των πουλιών ονομάστηκε Ουτοπία, αντί Νεφελοκοκκυγία, η νεαρή θεά Βασιλεία έγινε Δημοκρατία και επειδή το έργο προοριζόταν να παιχτεί από παιδιά, η αθυροστομία του Αριστοφάνη αντικαταστάθηκε με ηπιότερες εκφράσεις. Για την Πάροδο, την είσοδο του Χορού των Ορνίθων στη σκηνή, χρησιμοποιήθηκε η μουσική του Μάνου Χατζηδάκι, που έγραψε για την ιστορική παράσταση των Ορνίθων από το Θέατρο Τέχνης, ενώ τη χορογραφία επιμελήθηκε με τον επαγγελματισμό που γενικά τη διακρίνει και την αγάπη της για τα παιδιά, η Κέλλυ Πολυχρονίδου. Μεγάλο μέρος της μουσικής έγραψε ο Τρύφωνας Σάσσος. Η Μαρίκα Σατσοπτά – Χουλιάρα ζωγράφισε τα σκηνικά (κι εδώ μια πρωτοτυπία, στο βάθος διακρινόταν η Βουλή των Ελλήνων, αντί για την Ακρόπολη) και έραψε τα κοστούμια. Τους νεαρούς ηθοποιούς χτένισε εντυπωσιακά η Κατερίνα Δουτσιρέλη. Τη σκηνοθετική διδασκαλία ανέλαβε ο υποφαινόμενος. Για το φωτισμό και τον ήχο φρόντισε άριστα ο Ηλίας Πορφυριάδης (παρόλο που δεν έλειψαν και τα φυσικά εφέ: την ώρα που η Ίριδα έλεγε στα πουλιά πόσο οργισμένος ήταν ο Δίας, πίσω από τη σκηνή στο βάθος του ορίζοντα άστραφτε και βροντούσε). Το πρόγραμμα της παράστασης εκτυπώθηκε από την sighteffects του Αντώνη Γεωργιάδη στο Πολύκαστρο. Ο Θόδωρος Σατσοπτάς κι ο Χρήστος Ιωαννίδης με άλλα μέλη του συλλόγου έστησαν κάτω από τον καυτό ήλιο του καλοκαιριού τη σκηνή και στερέωσαν τα σκηνικά.
Θα ήταν ατόπημα μεγάλο αν δεν ευχαριστούσαμε το Ράδιο Επιλογές του Πολυκάστρου και τον Γιάννη τον Παπαγεωργόπουλο που μας κάλεσε στον ραδιοφωνικό σταθμό για να μιλήσουμε για την παράσταση.
Τέλος, ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ακαταπόνητη Πρόεδρο της Πολιτιστικής Εταιρείας, τη Νόπη Κουταλίδου για τη μεγάλη της υπομονή και για τα πεντανόστιμα φαγητά της που μας μαγείρευε όταν κάναμε διάλειμμα από τη δουλειά.
Ο μεγαλύτερος έπαινος όμως αξίζει όπως είναι φυσικό στα παιδιά, στους μικρούς και τους εφήβους, που όχι μόνο εργάστηκαν σκληρά κατά τη διάρκεια των διακοπών τους, αλλά έδωσαν ό,τι καλύτερο μπορούσαν πάνω στη σκηνή, υπερβαίνοντας τους εαυτούς τους. Και το πιο σημαντικό, διασκέδασαν το κοινό που τους παρακολούθησε και πρόσφεραν λίγες στιγμές γέλιου και ευφρόσυνης ανάπαυλας, κάτι που όλοι έχουμε ανάγκη στις δύσκολες εποχές που ζούμε.
Η παράσταση θα επαναληφθεί στις 21 Αυγούστου στην Αξιούπολη και στις 29 Αυγούστου στον Φανό, στα πλαίσια αντίστοιχων πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Γράφει ο
Γιώργος Ευθυμιάδης