Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025, 3:51:31 μμ
Τετάρτη, 16 Μαϊος 2018 22:52

Τιμή στον Παναγιώτη Μουλλά

"Ο καημένος ο ποιητής όπου ανακατεύεται ξέρει να σιγυρίζει.." .Δεν θυμάμαι που διάβασα τούτες τις γραμμές, αλλά ξανάρθαν στο νου μου στην εκδήλωση τιμής στον φιλόλογο καθηγητή Παναγιώτη Μουλλά με  τόση επιμέλεια και αγάπη οργάνωσαν ο Δήμος Κιλκίς, η Πολιτιστική Εταιρεία Εκπαιδευτικών και ο φερώνυμος σύνδεσμός φιλολόγων Κιλκίς με την καίρια και ολόθερμη συνδρομή του συμμαθητή και φίλου του διαπρεπούς τιμώμενου Κιλκισιώτη Γιώργου Τσουκαλά.


Μόνο που στην δυστυχώς όχι γεμάτη - έχασαν πολλά όσοι δεν προσήλθαν- αίθουσα του Συνεδριακού Κέντρου δεν ήταν ποιητές όσοι καθήλωσαν το ακροατήριο, αλλά φιλόλογοι.  Και το φιλολογικό μνημόσυνο εξελίχθηκε χάρη στον καθηλωτικό λόγο των φιλόλογων σε ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο με επίκεντρο βέβαια το ερευνητικό και κριτικό έργο και πνεύμα του Παναγιώτη Μουλλά στον τομέα της νεοελληνικής λογοτεχνίας.
Ήταν ακριβοδίκαιος  λοιπόν ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Τσαντάκης όταν με τη λήξη της εκδήλωσης ευχαρίστησε τις καθηγήτριες φιλολόγους Αναστασία Μπακιρτζή (του συνδέσμου φιλολόγων Κιλκίς), Ζωή Γαβριηλίδου (κοσμήτορας της σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκρίτειου), Βασιλική Κοντογιάννη (καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Δημοκρίτειο) και Μαίρη Μικέ (καθηγήτρια νεοελληνικής φιλολογίας στο Αριστοτέλειο και μαθήτρια του Παναγιώτη Μουλλά) παρατηρώντας πως πέραν του τιμητικού χαρακτήρα της εκδήλωσης, οι φιλόλογοι "μας εκπαιδεύσατε". Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο δήμος Κιλκίς από το 2016 τίμησε τον καθηγητή δίνοντας το όνομά του σε δρόμο της πόλης.
Νωρίτερα χαιρέτισαν ο κ. Αντιδήμαρχος Κιλκίς, ο πρόεδρος του συνδέσμου φιλολόγων Κιλκίς "Παναγιώτης Μουλλάς" Γιώργος Τρόπιος η πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας εκπαιδευτικών Κιλκίς  Ντίνα Τρίγκα  ενώ προβλήθηκε βίντεο με στιγμές (ΦΩΤΟ) από τη ζωή του τιμώμενου κιλκισιώτη καθηγητή με επιμέλεια του οικείου του Ιωάννη Τσιώμη.
Συγκίνησε ιδιαίτερα ο λόγος του Γιώργου Μουλλά, συμμαθητή και φίλου του Π. Μουλλά, όταν με τρεμάμενη φωνή αναφέρθηκε στα παιδικά και μαθητικά χρόνια του νεοελληνιστή φιλόλογου που ξεχώρισε από παιδί με τις επιδόσεις του στα γράμματα, στην ποίηση, στον αθλητισμό σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. "Με τον Παναγιώτη ήμασταν συμμαθητές και φίλοι από το δημοτικό... το 1941 συνέπεσε με μια από τις δύσκολες περιόδους της πατρίδας μας. Αυτές δεν τον εμπόδισαν να είναι πάντα ο πιο επιμελής και τακτικός μαθητής της τάξης. Η φιλομάθειά του ξεπερνούσε την ηλικία του καθώς η ποίηση και η λογοτεχνία τον συνέπαιρναν ήδη και ο Σολωμός και ο Παλαμάς μιλούσαν στην ψυχή του......Λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμό της Μαθηματικής Εταιρείας και διακρίνεται... Μαθητής των τελευταίων τάξεων του εξατάξιου γυμνασίου γράφει ποιήματα τα οποία δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό της Αθήνας "Πνευματική Ζωή" ...Αποφοιτά αριστούχος και πρώτος στο εξατάξιο και εισάγεται πρώτος στη Φιλοσοφική σχολή του Αριστοτέλειου. Οι συμμαθητές και φίλοι παρακολουθούμε την ακαδημαϊκή του πορεία και τις διακρίσεις  του ...τον θαυμάζουμε και καμαρώνουμε γι' αυτόν. Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Λυών, Παρίσι, Θεσσαλονίκη Ο Παναγιώτης όλα αυτά τα χρόνια κρατά επαφή με τους φίλους του στο Κιλκίς, το επισκέπτεται τακτικά και δηλώνει παρών στις επετειακές συναντήσεις των συμμαθητών του στο Κιλκίς...Ο Παναγιώτης έδειξε την ίδια δίψα για τη ζωή κι όταν χτυπήθηκε από την επάρατο, αντιμετωπίζοντάς την με δύναμη και αξιοπρέπεια. Τους τελευταίους δυο μήνες, δυο ήταν τα θέματα που τον απασχολούσαν, να ολοκληρώσει μια τελευταία εργασία του για τον Βιζυηνό και να διασφαλίσει τη μεταφορά της προσωπικής του βιβλιοθήκης στο Κιλκίς, στο σημερινό λαογραφικό Μουσείο., στο κτήριο του παλιού εξατάξιου γυμνασίου από τον οποίο είχε αποφοιτήσει. Για λόγους που δεν θα ήθελα να αναφέρω σήμερα η επιθυμία του αυτή δεν πραγματοποιήθηκε και η προσωπική του βιβλιοθήκη το γραφείο του καθώς και προσωπικά αντικείμενα έχουν ενταχθεί σε ειδικό χώρο της βιβλιοθήκης του Τμήματος ελληνικής φιλολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στη θρακική γη..." ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσουκαλάς.

 

Μην στεναχωριέστε, η  Βιβλιοθήκη Μουλλά
βρίσκεται σε καλά χέρια
Αίσθηση προκάλεσε η εισήγηση της κοσμήτορα της σχολής κλασικών και ανθρωπιστικών σπουδών του Δημοκρίτειο Πανεπιστημίου Ζωής Γαβριηλίδου που επικέντρωσε στην αξιοποίηση - και με λεπτομέρειες- της βιβλιοθήκης του Παναγιώτη Μουλλά στο Δημοκρίτειο. Μάλιστα ανέφερε ότι στο νέο κτήριο της σχολής προβλέπεται ειδική αίθουσα και κατέληξε "μην στεναχωριέστε, η Βιβλιοθήκη Μουλλά βρίσκεται σε καλά χέρια... Στο Κιλκίς θα ήταν δύσκολο να αξιοποιηθεί..."    

Ύστερα το λόγο έλαβαν οι καθηγήτριες Βασιλική Κοντογιάννη και Μαίρη Μικέ και στο ημίωρο που διάρκεσαν οι δυο εισηγήσεις τους στην αίθουσα επικράτησε θρησκευτική σιγή με το ακροατήριο να καθηλώνεται από το λόγο των δυο φιλολόγων. Ήταν μια από τις πλέον ευτυχισμένες στιγμές που βίωσε κιλκισιακό ακροατήριο τα τελευταία χρόνια. Για να αποδειχθεί πως πέραν του ποιητή και "ο καημένος ο φιλόλογος όπου ανακατεύεται ξέρει να σιγυρίζει".
Μπράβο στις κυρίες και μπράβο σε όσους είχαν την πρωτοβουλία να τιμήσουν με αυτόν τον τρόπο τον Παναγιώτη Μουλλά.

Έκθεση εικόνων