Πέμπτη, 2 Ιανουαρίου 2025, 5:33:09 μμ
Πέμπτη, 26 Δεκεμβρίου 2013 13:54

"Το εικονοστάσι του Κιλκίς"

mpamphs1
Την Τετάρτη 11-12-2013, στην αίθουσα του κέντρου νεότητας της Γουμένισσας, έγινε η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου φωτογραφικό – Λεύκωμα των 329 νεκρών, του ν, Κιλκίς, που έπεσαν στα βουνά της Β. Ηπείρου, κατά των ορδών του Μουσολίνι το 1940.
Ενώπιον του Αρχιμανδρίτου κ. Χρήστου Γραμματικού της Μητροπόλεως Γουμενίσσης – Γέφυρας, Αξιουπόλεως, Πολυκάστρου, του Δημ. συμβούλου κ. Ιωάννου Αδαμόπουλου και πλήθους κόσμου, ο τελετάρχης κ. Αθ. Λιάπης έχοντας την ευθύνη της όλης εκδήλωσης, έδωσε το λόγο στον συγγραφέα του βιβλίου κ. Γεωρ. Βάρδακα, που αναφέρθηκε στην σημασία του βιβλίου. Κατόπιν ο κ. Ευάγγελος Μαυρογόνατος με φωτογραφικό υλικό (σλάιτς) αναφέρθηκε διεξοδικά στο βιβλίο, καθώς και οι καθηγητές κ. Ζαγκότης Ιωάννης και Γεώρ. Τοσιλιάνης.
Ο κ. Χαρ. Παπαδόπουλος (Φαναριώτης) είπε τα εξής:
“Οι νεκροί του Αλβανικού έπους του ‘40 καταγόμενοι από τον Ν. Κιλκίς δεν θα περιμένουν άλλο. Με το πόνημα – Εικονοστάσι του Ν. Κιλκίς, η ιστορία τους γράφτηκε σε σκληρό δίσκο και δεν θα σβήσει ποτέ, μαρτυρώντας  παράλληλα, στις επερχόμενες γενιές, την μεγάλη προσφορά τους στην πατρίδα.
Όταν οι μνήμες των ανθρώπων θάχουν πλέον χαθεί, αυτό το φωτογραφικό λεύκωμα – πόνημα, θα μείνει σαν ένας ύμνος από το παρελθόν που θα θυμίζει την μεγάλη εποποιϊά του 40.
Τόσες σελίδες ηρωϊσμού και θριάμβου σημάδεψαν τα γεγονότα του 40. Κι αν σκεφθούμε το πώς και γιατί; Όλα γίναν μετά το μεγάλο ΟΧΙ του Ιωάννη Μεταξά και του Ελληνικού λαού, που λίγοι μπορούν να το λένε.
ΤΑ ΟΧΙ ΓΡΑΦΟΥΝ ΙΣΤΟΡΙΑ
Το όχι το ‘40 δημιούργησε θριάμβους, έκανε ξένους ηγέτες και προσωπικότητες να μιλούν με δέος και θαυμασμό για το κομμάτι γης, που ακούει στο όνομα ΕΛΛΑΔΑ, που θρέφει τέτοιους Έλληνες που εκπροσωπούν ήρωες.
Το βιβλίο αυτό, είναι ένας ελάχιστος φόρος τιμής και ευγνωμοσύνης, σ’ αυτούς που έκαναν προσκέφαλο… λιθάρι στα κακοτράχαλα βουνά της Β. Ηπείρου. Μας ενοχλεί η αχαριστία, που η Πολιτεία τα παιδιά της δεν τιμά όσο πρέπει. Αυτό το βιβλίο είναι μια προσφορά στους ήρωες του ‘40 από το προσωπικό φιλότιμο ενός ανθρώπου, του Σ/χη  Ε.Α. κ. Γεώργιου Βαρδάκα εκ Τρικάλων. Τιμή μας που έχουμε στον περίγυρό μας τέτοιους πατριώτες.
Νάναι καλά η Θεσσαλική γη των Τρικαίων, που έθρεψε τέτοιον πατριώτη.
Τον κ. Βάρδακα τον συνόδεψα σε κάποιες εξορμήσεις, σε χωριά του ν. Κιλκίς, όπου καταγράψαμε με την κάμερα, αφηγήσεις ηρώων του 40. Συναντήσαμε άτομα, με δάκρυα στα μάτια να μας ευχαριστούν και να λένε: Περιμέναμε δικαίωση για να μην λείψει από την ιστορική μνήμη των Ελλήνων το έπος του 40.
Μας συγκίνησαν τα λόγια του κ. Ν. Κατακαλίδη: «Τόσα χρόνια πέρασαν κανείς από την πολιτεία δεν ήρθε να μας πει μία κουβέντα παρηγοριάς, σας ευχαριστώ από καρδίας, που ξεστάνατε τα κρύα μας βράδια, τώρα μπορώ να πεθάνω ήσυχος, δεν περιμένω άλλο τίποτε». Τα λόγια του κ. Νίκου, έκαναν πιο ευχάριστη την συνέχεια, δίνοντας ιδιαίτερο νόημα στο έργο μας.
Κάθε φωτογραφία από τον άλμπουμ αυτό, είναι μια εικόνα από το εικονοστάσι του Ν. Κιλκίς. Μέχρι τώρα λέγαμε: άγνωστοι ήρωες, ανώνυμοι τάφοι, κανένα όνομα σ’ αυτούς δε γράφει. Τώρα όμως μάθαμε, έχουν ταυτότητα, έχουν πρόσωπο, θα έχουν τιμή.
Καλέσαμε τους πολιτιστικούς συλλόγους, διότι, αυτοί, είναι οι κυψέλες του Ελληνικού πολιτισμού, που καλλιεργούν, διατηρούν και μεταδίδουν από γενιά σε γενιά, τα ήθη και τα έθιμα του Ελληνικού Πολιτισμού.
Δικαίως η Ελλάς, εκλήθη ως χώρα των θαυμάτων. Ίσως το μέγιστο εξ αυτών των θαυμάτων, να είναι ο τρόπος κατά τον οποίον, παραμένει πιστή στις παραδόσεις και ανανεώνει από αιώνα εις αιώνα το ένδοξο παρελθόν της.
Κύριε Βάρδακα: Οι 329 νεκροί του «40» και η Μακεδονική γη, του Ν. Κιλκίς, σας ευγνωμονούν”